Σάββατο 11 Ιουνίου 2022

Wilbur Smith, Ο θεός ποταμός, εκδ. Bell

 

Ένα καταπληκτικό και αξιοπρόσεκτο ιστορικό μυθιστόρημα- ή ιστορική περιπέτεια- για την αρχαία Αίγυπτο υπογράφει ο αγαπημένος συγγραφέας δράσης και ιστορικού μυθιστορήματος που απεβίωσε πρόσφατα(μόλις πέρσι), ο Wilbur Smith.

 

Αν και δεν αναγράφεται στο εξώφυλλο του βιβλίου, το μυθιστόρημα βρίθει ιστορικών αναφορών σχετικά με την καθημερινή ζωή στην αρχαία Αίγυπτο την περίοδο της εισβολής στη χώρα του σημιτικού λαού των Υξώς, δηλαδή περί τα 1782 π.Χ.

 

Η δράση και η περιπέτεια που κρατάει τον αναγνώστη γερά καθηλωμένο στο κάθισμά του είναι δεδομένη, όπως, άλλωστε, και σε όλα τα βιβλία του Smith. «Ο θεός ποταμός» είναι το πρώτο μέρος της εξαλογίας για την αρχαία Αίγυπτο και αν και δεν τονίζεται πουθενά ο συγγραφέας έχει πραγματοποιήσει σπουδαία έρευνα σχετικά με την αρχαία Αίγυπτο, προσφέροντας στους αναγνώστες του, εκτός από την καταιγιστική δράση, και ένα σωρό ιστορικές πληροφορίες και λεπτομέρειες για την καθημερινή ζωή στη χώρα του Νείλου.

 

Πρωταγωνιστής είναι ο σκλάβος Τάιτα, υπόλογος σε έναν σκληρόκαρδο άρχοντα, ο οποίος του έχει στερήσει τον ανδρισμό του καθιστώντας τον ευνούχο. Ο Τάιτα είναι αφοσιωμένος ψυχή τε και σώματι στην κόρη του άρχοντα Ιντέφ, τη Λοστρίς, και στον κρυφό αγαπημένο της, τον γενναίο Τάνους. Η Λοστρίς θα καταφέρει να αναρριχηθεί στο πιο τρανό αξίωμα της Αιγύπτου: θα γίνει γυναίκα του Φαραώ. Θα πληρώσει όμως για αυτό και το ανάλγο τίμημα μένοντας υποχρεωμένη να κρατήσει κρυφή την αγάπη της για τον Τάνους. Ο αφοσιωμένος και πολυμήχανος Τάιτα βρίσκεται εκεί για να τους βοηθήσει να ξεπεράσουν όλες τις δυσκολίες που θα προκύψουν στον δρόμο της ζωής σε μία εποχή ταραγμένη για την Αίγυπτο που οι άγριοι Υξώς απειλούν να καταστρέψουν κάθε ίχνος πολιτισμού…

 

Αφορμή για τη συγγραφή του πρώτου τόμου της εξαλογίας υπήρξε μία αρχαιολογική ανακάλυψη που έγινε το 1988 ενός τάφου μίας ανώνυμης βασίλισσας της Αιγύπτου. Ο τάφος αυτός χρονολογήθηκε γύρω στα 1780 π.Χ. δηλαδή ακριβώς στην περίοδο κατά την οποία η Αίγυπτος αντιμετώπιζε τη θανάσιμη απειλή των Υξώς. Το ιστορικό της ανακάλυψης αυτής εξομολογείται ο συγγραφέας στον επίλογο του βιβλίου του, συμπληρώνοντας με τη λογοτεχνική του φαντασία τα χαμένα κομμάτια του ιστορικού παζλ.

 

Οι σκηνές του κυνηγιού, οι απεικονίσεις των μαχών, η διαδικασία μουμιοποίησης ενός πτώματος και η εκτέλεση περίτεχνων ιατρικών επεμβάσεων και εγχειρήσεων είναι μερικά μονάχα από τα σημεία που θα κάνουν τους αναγνώστες κυριολεκτικά να ανατριχιάσουν. Ο Smith, εκτός από το χάρισμα να δημιουργεί περίτεχνη δράση, διαθέτει συγχρόνως και μία γλαφυρότατη πένα σε ό,τι αφορά τις περιγραφές του. Συγχρόνως, η πρωτοπρόσωπη αφήγηση του σκλάβου Τάιτα εξασφαλίζει την οικειότητα στη διήγηση ανάμεσα στον συγγραφέα και τον αναγνώστη.

 

Εν κατακλείδι, πρόκειται για ένα από τα καλύτερα ιστορικά μυθιστορήματα που έχουν γραφτεί για την αρχαία Αίγυπτο και αξίζει να διαβαστεί και να διακριθεί.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.