Ένα βιβλίο ιδιαίτερο, μία ερωτική τραγωδία ρομαντικής υφής, με μοντέρνα γραφή και έμφαση στην απεικόνιση του ψυχικού κόσμου των ηρώων της γράφει η Ματίνα Ευαγγέλου, απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών και νομική σύμβουλος, με σπουδές στην Ανθρωπολογία, τη Φιλοσοφία και τη Λογοτεχνία. Το πόνημά της, με το οποίο σηματοδοτεί την είσοδό της στον λογοτεχνικό χώρο, έχει τίτλο «Θα σου δείξω τον φόβο».
Και μόνο από τον τίτλο, ο οποίος βασίζεται στη ρήση του Τ.Σ. Έλιοτ από την Έρημη Χώρα «I will show you fear in a handful of dust», καταλαβαίνει κανείς ότι το βάρος της αφήγησης θα πέσει στο ψυχογράφημα των ηρώων που προσπαθούν να ανακαλύψουν το βαθύτερό τους Εγώ μέσα από τις σχέσεις τους με τους γύρω τους.
Το κεντρικό πρόσωπο φαίνεται να είναι η Ελβίρα -αν και το μυθιστόρημα είναι πολυπρόσωπο, μία γυναίκα που βιώνει μία γαμήλια κρίση. Άντρας της είναι ο Μάξιμος και γι’ αυτόν είναι που γράφει διαρκώς στο ημερολόγιό της. Η Ελβίρα τον αγαπάει, αλλά, όπως πολλά ζευγάρια που περνούν κρίση μέσης ηλικίας όταν μεγαλώνουν τα παιδιά τους- η Ελβίρα έχει μία κόρη την Ελεάννα- της λείπει ο αληθινός, φλογερός έρωτας, τον οποίο θα γνωρίσει στο πρόσωπο του Δημήτρη. Ο τελευταίος όμως έχει σχέση με τη Λουκία, μία ανεξάρτητη και δυναμική δικηγόρο, η οποία δεν θα τον αφήσει να φύγει από την ίδια τόσο εύκολα.
Εκ πρώτης όψεως, το θέμα του βιβλίου μοιάζει επιφανειακό, σαν ελαφρύ ρομάντζο. Όμως η συγγραφέας θα το χειριστεί επιδέξια και θα το καταστήσει την υπόθεση του βιβλίου της αρκετά πιο περίπλοκη από το να περιγράψει απλά μία ερωτική σχέση που βιώνει το τέλμα και την απιστία. Αυτό η Ευαγγέλου το επιτυγχάνει με τη δημιουργία πολλών παράλληλων μικρόκοσμων και για άλλους ήρωες, και όχι με το μένει επικεντρωμένη μονάχα στην ιστορία του Μάξιμου και της Ελβίρας.
Άλλη αξιοσημείωτη παράλληλη ιστορία του βιβλίου είναι εκείνη της κόρης της Ελεάννας που διατηρεί σχέση με έναν άνδρα που αποδεικνύεται επικίνδυνος. Επίσης, έξυπνη λογοτεχνική παρέμβαση αποτελεί η εισαγωγή στον πολυπρόσωπο καμβά του βιβλίου της Ραζάν, μίας Σύριας προσφυγοπούλας, με την οποία η Ελεάννα διατηρεί στενή φιλική σχέση.
Το βιβλίο μπορούμε να πούμε ότι περιλαμβάνει την αποτύπωση πολλών στιγμιοτύπων από απλές, καθημερινές σκηνές της ζωής που βιώνουμε όλοι μας. Αυτά τα φωτογραφικά όμως στιγμιότυπα διανθίζονται με άφθονους διαλόγους, άκρως ρεαλιστικούς στη δομή τους οι οποίοι θίγουν πολλά κοινωνικά ζητήματα, αλλά και θέματα ψυχισμού των ηρώων. Εικόνες κοινωνικής παρακμής και αποσύνθεσης της σύγχρονης κοινωνίας αποτυπώνονται γλαφυρά στις σελίδες του βιβλίου. Οι ήρωες που δημιουργεί η Ευαγγέλου ερωτεύονται, μαλώνουν, φιλιώνουν, ταλανίζονται από τύψεις, πειραματίζονται, στο τέλος όμως βρίσκουν την πολυπόθητη κάθαρση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.