Μέσα στην πληθώρα των έργων που εκδόθηκαν με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Παλιγγενεσίας ξεχωρίζει το αφιέρωμα του Άγγλου ιστορικού William St Clair που έφυγε από τη ζωή πριν από δύο μόλις χρόνια. Το εν λόγω πόνημα στην έξοχη μετάφραση του Γιώργου Μπλανά και σε πρόλογο του επίσης εξαίρετου Άγλλου ιστορικού Roderick Beaton, τιτλοφορείται «…και πάλι μια ελεύθερη Ελλάδα, Οι Φιλέλληνες στον αγώνα της εθνικής ανεξαρτησίας» και αποτελεί ένα από τα πιο πλήρη, αν όχι το πληρέστερο, πονήματα που έχουν εκδοθεί ως τώρα στη χώρα μας σχετικά με το θέμα της δράσης των Φιλελλήνων κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης.
Ο συγγραφέας μέσα σε τριάντα δύο σύντομα κεφάλαια, καταφέρνει να παρουσιάσει όλες τις όψεις του φιλελληνικού κινήματος στη χώρα μας, από τη γέννησή του και τις μάχες που έδωσαν οι Φιλέλληνες όταν έφτασαν στη χώρα μας, μέχρι την ύφεση του κινήματος το 1823 και τη μετέπειτα αναζωπύρωσή του κατά τα έτη 1824-1827.
Η αντικειμενική ματιά του συγγραφέα είναι μία ιδιότητα του βιβλίου που θα εκτιμηθεί οπωσδήποτε από τους ιστορικούς, όπως και ο πλουραλισμός των θεμάτων που αυτό παρέχει. Στην ουσία, δεν αφήνεται κανένα θέμα εκτός των θεματικών του βιβλίου, αρχής γενομένης από τις μάχες στις οποίες συμμετείχαν οι Φιλέλληνες, με προεξάρχουσες βέβαια, τη μάχη του Πέτα το 1821 και τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου το 1827.
Επιπλέον, δεν παραλείπεται η αναφορά στον μεγάλο αριθμό των μουσουλμάνων κατοίκων της ελληνικής χερσονήσου που σφαγιάστηκαν μετά από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης-τουλάχιστον 20.000 μουσουλμάνοι ξεκληρίστηκαν μετά από το ξέσπασμα της Επανάστασης -, αλλά και οι φρικαλεότητες που διέπραξαν οι Έλληνες κατά την Άλωση της Τριπολιτσάς. Από την άλλη δεν παραλείπεται η αναφορά στις τουρκικές θηριωδίες κατά τη σφαγή της Χίου, στην Έξοδο του Μεσολογγίου και σε άλλα περιστατικά.
Σε ό, τι αφορά την παράθεση ονομάτων, ο Clair μας εξηγεί ότι κατά την πρώτη φάση του φιλελληνικού κινήματος, η πλειοψηφία των ξένων που ήρθαν να πολεμήσουν στη χώρα μας ήταν, αντίθετα με ότι πολλοί από εμάς πιστεύουν, Γερμανοί. Τρανταχτά και γνωστά ονόματα Φιλελλήνων από έτερες εθνικότητες όπως αυτά του Σανταρόζα, του λόρδου Μπάιρον, του Τόμας Γκόρντον, του Εϋνάρδου, του Σατωβριάνδου, του Σάμιουελ Χάου και άλλων πολλών αναφέρονται επίσης και γίνεται μεμονωμένη εκτενής αναφορά στη δράση τους.
Οι περιπέτειες κατά τη σύναψη των αγγλικών δανείων, η εισβολή του Ιμπραήμ Πασά στην Πελοπόννησο, η δημιουργία της Γερμανικής Λεγεώνας, η εμπλοκή του τάγματος των Ιωαννιτών ιπποτών στην Ελληνική Επανάσταση , η μάχη της Ακρόπολης και άλλα σημαίνοντα γεγονότα του Αγώνα γεμίζουν τις υπόλοιπες σελίδες του βιβλίου σε μία γλώσσα απλή και κατανοητή για τον μέσο αναγνώστη, χωρίς τη στείρα παράθεση εκτενών λεπτομερειών που να αφορούν ανούσια και επιμέρους θέματα του Αγώνα. Το αποτέλεσμα είναι ένα βιβλίο ογκώδες μεν, αλλά ευκολοδιάβαστο και εύληπτο, το οποίο μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί και ως εργαλείο σε σπουδαστές της Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι το πόνημα συμπεριλαμβάνει δύο προλόγους, ευχαριστήριο σημείωμα του συγγραφέα, καθώς και δύο παραρτήματα, εκτενή βιβλιογραφία και υπέροχες γκραβούρες της εποχής που πλαισιώνουν όμορφα το κείμενο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.