Πέμπτη 3 Απριλίου 2025

Λεωνίδας Γεωργιάδης, Γνώθι σαυτόν, Από τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους στην αυτοβελτίωση, την προσωπική ανάπτυξη και την ευημερία, Ελληνοεκδοτική

 

Ως βιβλίο αυτογνωσίας, αυτοβελτίωσης, αλλά και ως βιβλίο έκθεσης ιδεών και αρχαιοελληνικής φιλοσοφίας μπορεί να χαρακτηριστεί το νέο πόνημα του Λεωνίδα Γεωργιάδη με τίτλο «Γνώθι σαυτόν, Από τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους στην αυτοβελτίωση, την προσωπική ανάπτυξη και την ευημερία».

Ο συγγραφέας διεκδικεί, επιπροσθέτως, λόγω των σπουδών του και της πολύχρονης ενασχόλησής του με τα παρακάτω αντικείμενα, εκτός από εκείνον του συγγραφέα και τους τίτλους του μαθηματικού, του ψυχολόγου και του φιλοσόφου. Επομένως, λογικό είναι  το πόνημά του να ακροβατεί μεταξύ αρχαιοελληνικής φιλοσοφίας και ψυχολογίας. Πρόκειται για ένα διαφορετικό βιβλίο αυτοβοήθειας, η εκκίνηση των ιδεών του οποίου βρίσκονται ξεκάθαρα στον κόσμο της αρχαίας Ελλάδας και της αρχαιοελληνικής φιλοσοφίας κυρίως του Σωκράτη, του Πυθαγόρα και του Πλάτωνα.

Πολλοί θεωρούν, και δικαίως, ότι τα βιβλία αυτοβελτίωσης και αυτοβοήθειας δεν έχουν πλέον κάτι διαφορετικό να μας πουν, αφού όλα, κατά βάθος επαναλαμβάνονται. Όχι, όμως, το συγκεκριμένο αυτό πόνημα που προτείνει να εισάγουμε τις αρχές της αρχαιοελληνικής φιλοσοφίας στη ζωή μας με τρόπο συγκεκριμένο και εύκολα κατανοητό. Ο συγγραφέας, εξάλλου,  έχει εκδώσει μία πληθώρα βιβλίων που αφορούν τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό.

Ο Γεωργιάδης ξεκινά με την ανάλυση του όρου φιλοσοφία. Εν συνεχεία, παραθέτει τη διάκριση των τριών μερών της ψυχής, κατά τον Πλάτωνα-του λογικού, του θυμικού και του επιθυμητικού και αναλύει, κατόπιν, πως μπορούμε να ευθυγραμμίσουμε τους τρεις αυτούς εγκεφάλους μας μεταξύ τους προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους μας και να υλοποιήσουμε τις επιθυμίες μας. Διότι όλο είναι στο μυαλό μας και από τη στιγμή που καταφέρουμε να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε, να εστιάσουμε στις θετικές σκέψεις και στην αγάπη, είναι πραγματικά αδύνατον να μην πετύχουμε όποιον στόχο βάλουμε στο μυαλό μας.

Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί πολλά παραδείγματα από τη μαιευτική μέθοδο του Σωκράτη, την πλατωνική θεωρία των Ιδεών, την περίφημη αλληγορία του Σπηλαίου του ίδιου φιλοσόφου, αλλά και τα Χρυσά Έπη του Πυθαγόρα, προκειμένου να μας μυήσει στον νέο αυτόν τρόπο σκέψης και να μας καθοδηγήσει σχετικά με την ψυχική μας εξέλιξη και την ανάπτυξη της προσωπικής μας ευημερίας. Παραθέτει δε, αρκετά συχνά, αποσπάσματα από το έργο των εν λόγω αρχαίων Ελλήνων  συγγραφέων.

Οδηγός ευ ζην, επομένως, είναι το «Γνώθι σαυτόν», το νέο βιβλίο του Λεωνίδα Γεωργιάδη, το οποίο μας παρακινεί να εισάγουμε τια βασικές φιλοσοφικές αρχές των αρχαίων Ελλήνων στις ζωές μας προκειμένου να ζήσουμε καλύτερα και να καταφέρουμε να πραγματοποιήσουμε κάποια όνειρά μας. Διότι μόνο μέσα από την αυτογνωσία θα φτάσουμε στο πολυπόθητο ευ ζην.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Taylor Jenkins Reid, Ατμόσφαιρα, εκδ. Ψυχογιός

  Μια γυναίκα ερωτευμένη με τα αστέρια-και όχι μόνο!               Αλήθεια, πόσα μυθιστορήματα έχουμε διαβάσει με ήρωες αστρονόμους ...