Τρίτη 20 Ιουνίου 2023

Susie Hodge, Το μικρό βιβλίο της τέχνης, εκδ. Ψυχογιός

 

Ένα βιβλίο-οδηγό για την ιστορία της τέχνης, εύχρηστο, εύληπτο και ευκολοδιάβαστο συγγράφει η ιστορικός της τέχνης Susie Hodge και μεταφράζει εξαιρετικά για τις εκδόσεις Ψυχογιός ο Ανδρέας Παππάς με τίτλο «Το μικρό βιβλίο της τέχνης». Πρόκειται για ένα πόνημα του οποίου την ανάγνωση απόλαυσα κυριολεκτικά από την πρώτη έως και την τελευταία σελίδα του. Συγχρόνως αποκόμισα πάμπολλες γνώσεις σχετικά με την ιστορία της τέχνης. Πρόκειται στην ουσία για έναν μίνι οδηγό για όποιον θέλει να αποκτήσει τις βασικές γνώσεις σχετικά με τον τομέα των εικαστικών με ευχάριστο και κατανοητό τρόπο.

 

Μετά από μία σύντομη κατατοπιστική εισαγωγή,  η συγγραφέας επιλέγει να χωρίσει το βιβλίο της στα παρακάτω κεφάλαια, δίνοντάς του έτσι μία πολύ πρωτότυπη και έξυπνη δομή που διευκολύνει τον αναγνώστη. Το πρώτο κεφάλαιο αφορά τις περιόδους και τα κινήματα στην ιστορία της τέχνης. Εδώ, όροι  όπως Νεοκλασικισμός, Μπαρόκ, Σουρεαλισμός, Σουπερματισμός, Φουτουρισμός κ.α. αποκτούν ξεκάθαρο νόημα στα μάτια του αναγνώστη. Κάθε ενότητα συνοδεύεται και από μία εικόνα ενός πίνακα, ο οποίος διευκολύνει τον αναγνώστη να προσδιορίσει και οπτικά το περιεχόμενο των συγκεκριμένων όρων.

 

Το δεύτερο κεφάλαιο  παρουσιάζει έργα που άφησαν το στίγμα τους στην ιστορία της τέχνης, είτε εξαιτίας της πρωτοποριακής τεχνοτροπίας τους που άφησε τομή στην εξέλιξη της ιστορίας της τέχνης, είτε εξαιτίας της δημοτικότητάς τους. Εδώ θα συναντήσουμε όλα τα μεγάλα και τα γνωστά αριστουργήματα και θα αναγνωρίσουμε πολλά διάσημα έργα.

 

Το τρίτο κεφάλαιο αφορά θεματικές που χρησιμοποιήθηκαν ανά τους αιώνες στον τομέα των εικαστικών και των πλαστικών τεχνών, θέματα όπως η φύση, ο άνθρωπος, τα ζώα, η μυθολογία, η θρησκεία κ.α. Το τέταρτο και τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου αφορά τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται στις εικαστικές τέχνες. Εδώ ασαφείς και περίτεχνοι όροι όπως κιαροσκούρο, σφουμάτο, βράχυνση, γκουάς κ.α. θα αποκτήσουν στα μάτια μας σαφές περιεχόμενο. Αναλύονται όμως με αδρές γραμμές και έννοιες πιο οικείες, όπως π.χ. η τεχνική της υδατογραφίας, του κολάζ, της ελαιογραφίας κτλ.

 

Πρόκειται στην ουσία για μικρά, αυτοτελή κεφάλαια που μπορούν να διαβαστούν και αποσπασματικά και εντελώς ανεξάρτητα το ένα από το άλλο.  Και αυτή ακριβώς είναι και η γοητεία του βιβλίου. Εξάλλου, πρόκειται για ένα βιβλίο στο οποίο θα μπορούμε πάντοτε να ανατρέχουμε με ευκολία όταν θα έχουμε κάποια απορία. Στο τέλος παρατίθεται και ένα ευρετήριο για περαιτέρω διευκόλυνση, αλλά και  ένας κατάλογος μουσείων, στα οποία εκτίθενται τα έργα των εικόνων. Αν, λοιπόν, κάποιος από εμάς σκοπεύει να εντρυφήσει στην Ιστορία της τέχνης, δεν θα βρει καλύτερο τρόπο για αν ξεκινήσει το εγχείρημα του από την ανάγνωση του παρόντος πονήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Taylor Jenkins Reid, Ατμόσφαιρα, εκδ. Ψυχογιός

  Μια γυναίκα ερωτευμένη με τα αστέρια-και όχι μόνο!               Αλήθεια, πόσα μυθιστορήματα έχουμε διαβάσει με ήρωες αστρονόμους ...