Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020

Μίλα Παβίσεβιτς, Η Κρουσταλλένια και άλλα παραμύθια, εκδ. Βακχικόν, 2020, σελ. 50


Απίστευτη δόση φαντασίας συμπυκνωμένη μέσα σε μόλις πενήντα σελίδες...

Με αυτή μόνο τη φράση μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει το μικρό βιβλιαράκι της Κροάτισσας δραματουργού Μίλα Παβίσεβτις, το οποίο θα μας θυμίσει "της γιαγιάς τα παραμύθια".

Καταρχάς, τον αναγνώστη θα εκπλήξει το γεγονός ότι θα βρει μέσα στα μικρά αυτά παραμύθια-δεκατρία τον αριθμό- αναλογίες και ομοιότητες με τα κλασικά παραμύθια-των αδελφών Γκριμ ως επί το πλείστον- με τα οποία όλοι μεγαλώσαμε: τη Χιονάτη, την Ωραία Κοιμωμένη, τη Χρυσή Χήνα του Τζακ κ.α. Ανιχνεύονται όμως και επιρροές της συγγραφέως από την κλασική λογοτεχνία, όπως τη Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων, αλλά και από σύγχρονες παιδικές ταινίες. Για παράδειγμα η Κρουσταλλένια δύσκολα δεν θα φέρει στον νου του αναγνώστη τη γνωστή μας Φρόζεν. Όλα αυτά τα παραδείγματα μας κάνουν να συνειδητοποιήσουμε ότι οι μνήμες των Ευρωπαίων και των βαλκάνιων λαών είναι κοινές σε πολλά πράγματα και κυρίως σε ό,τι αφορά την κουλτούρα των μύθων και των παραμυθιών.

Νεράιδες λοιπόν, νάνοι, ξωτικά,σειρήνες και άλλα τέτοια υπερφυσικά όντα, φυσικά συμπεριλαμβάνονται στα παραμύθια. Το κλειδί όμως της επιτυχίας και της πρωτοτυπίας των παραμυθιών είναι η σύζευξη όλων αυτών, αφού όλα αυτά συνδυάζονται με πιο "σύγχρονες" παραμυθομορφές, όπως κλόουν και κανίβαλους, και κουβαλούν τις πιο περίτεχνες και πρωτότυπες ονομασίες και ιδέες.

Οι έφηβοι, τα μεγάλα παιδιά, αλλά και πολλοί ενήλικες θα βρουν απολαυστικό και συμβολικό το ταξίδι στη Χώρα της Δημοκρατίας των Ονείρων, στη Ζαχαρόχωρα, στο βουνό Χειμώνα και σε άλλα απίθανα μέρη, στα οποία διαδραματίζονται τα πιο αλλόκοτα γεγονότα.Το βιβλίο δικαίως έχει αποσπάσει το βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Beth o’ Leary, Η ανταλλαγή, εκδ. Μεταίχμιο

  Αναντίρρητα, δεν είναι όλα τα feelgood μυθιστορήματα ωραία, ούτε και καλογραμμένα. "Η ανταλλαγή" όμως διαθέτει αυτά τα χαρακτηρι...