Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019

Αυγουστίνος Κομπαγιάσι, Ο Β ΄Παγκόσμιος Πόλεμος στη Μεσόγειο, εκδόσεις Historical Quest,Αθήνα, 2019, μετάφραση Γιάννης Κ. Χρονόπουλος,σελ.496

Ο σπουδαγμένος στην Αγγλία Ιάπωνας ιστορικός Αυγουστίνος Κομπαγιάσι έχει να μας προτείνει με το βιβλίο του μία θεώρηση του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου που ξεφεύγει από τις συνηθισμένες.  Μακριά από τα πιο δημοφιλή μέτωπα του πολέμου, όπως το Ανατολικό ή εκείνου στον Ειρηνικό ή τον πόλεμο των υποβρυχίων στον Ατλαντικό, ο συγγραφέας εστιάζει στις πολλές διαφορετικές πτυχές που έλαβε ο πόλεμος στην Μare Nosrum, τη δική μας θάλασσα, άσχετα με το κατά πόσον αυτές ήταν τελικά σημαντικές για την τελική ήττα των δυνάμεων του Άξονα.
Αρχικά εξετάζονται οι λόγοι για τους οποίους επέλεξαν να εμπλακούν οι Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής σε μια πολεμική αναμέτρηση με επίκεντρο τη Μεσόγειο, ξεκινώντας από τη ναυτική σύγκρουση αρχικά της Ιταλίας και της Μ. Βρετανίας και ακολούθως την εμπλοκή της Γερμανίας. Ο Κομπαγιάσι εξετάζει στη συνέχεια την ιταλική εισβολή στη χώρας μας και την αναγκαστική μετέπειτα εμπλοκή των Δυνάμεων του Χίτλερ στον πόλεμο στα Βαλκάνια. Δεν αρκείται όμως μόνο σε απλή παράθεση των γεγονότων αλλά, αντιθέτως, εξηγεί αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους τόσο οι Ιταλοί αρχικά, όσο και οι Βρετανοί και οι Γερμανοί στη συνέχεια αποφάσισαν να αναμιχθούν στην ελληνική περίπτωση. Μετά την εξέταση της Μάχης της Κρήτης, ο συγγραφέας επικεντρώνεται στη Μάχη της Μάλτας, πριν καταπιαστεί με την "Αλεπού της Ερήμου", τον Ρόμελ και τον πόλεμο στη Β. Αφρική, καθώς και τα προβλήματα ανεφοδιασμού που αντιμετώπιζαν εκεί οι Δυνάμεις του Άξονα. Η εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο, τόσο της Μεσογείου όσο και γενικότερα ήταν φυσικά καθοριστική. Το συμπέρασμα πάντως είναι ότι η ναυτική υπεροχή της Μ. Βρετανίας δεν ήταν από την αρχή εξασφαλισμένη και οι Σύμμαχοι θα έπρεπε να περιμένουν για να πάρουν το ξεκάθαρο τουλάχιστον ως το τέλος του 1942, οπότε και φάνηκε πλέον ξεκάθαρα ότι ο Χίτλερ θα έχανε τον πόλεμο.


Στο τέλος του βιβλίου αναλύονται διεξοδικά οι δυσκολίες που συνάντησαν οι Σύμμαχοι  μετά την απόβαση στην Ιταλία, η ανάμειξη της Μ. Βρετανίας στην Ελλάδα και η άρνησή της να παραιτηθεί από τα αποικιακά της συμφέροντα στη Μεσόγειο.
ΤΟ ΔΥΝΑΤΟ ΤΟΥ ΣΗΜΕΙΟ: η αντικειμενική θεώρηση των ευρωπαϊκών πραγμάτων από έναν Ιάπωνα ιστορικό και η διεξοδική εξέταση όλων των παραμέτρων του πολέμου στη Μεσόγειο.
ΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ: οι ερασιτέχνες λάτρεις της πολεμικής ιστορίας και της ιστορίας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου αφού η γραφή του Κομπαγιάσι είναι ιδιαίτερα προσιτή στους μη ειδήμονες επί του συγκεκριμένου θέματος. Όσον αφορά τους ιστορικούς, φυσικά το πόνημα θα τους προσφέρει μια εναλλακτική, και καμιά φορά διαφορετική, οπτική των γεγονότων την οποία αξίζει να διαβάσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Elle Cosimano, Η Φίνλεϊ Ντόνοβαν ερωτεύεται, εκδ. Μίνωας

  Τα βιβλία της γνωστής συγγραφέως από τις ΗΠΑ, της Ελ Κοσιμάνο, αποτελούν μία πρωτότυπη εξαίρεση στον τομέα της αστυνομικής λογοτεχνίας και...