Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020

Βασίλης Λογοθέτης, Θυμάρι μεσοπέλαγα, εκδ. Καστανιώτη, 2020, σελ. 307


Η έρευνα και οι αποκαλύψεις σχετικά με κρυμμένα οικογενειακά μυστικά μακρινών προγόνων ήταν πάντοτε μία γοητευτική διαδικασία για τους περισσότερους από εμάς. Το ίδιο ισχύει και για την πρωταγωνίστρια του βιβλίου του Βασίλη Λογοθέτη "Θυμάρι μεσοπέλαγα", την Μάγδα Βλαντά.

Η Μάγδα, χάρη σε ένα ασυνήθιστο όνειρο θα επιδοθεί σε μία έρευνα σχετικά με έναν πρόγονό της, τον Μανώλη Βλαντά, ο οποίος γεννήθηκε στο νησί της καταγωγής της το 1761. Χωρίς να το γνωρίζει φυσικά, η έρευνα αυτή θα επιφυλάξει πολλές εκπλήξεις και για την ίδια, ενώ θα την οδηγήσει εν μέρει στην αυτογνωσία.

Το βιβλίο είναι δομημένο σε τρία μέρη, πάνω στον άξονα παρόν-παρελθόν-παρόν με το μεσαίο κομμάτι να διαδραματίζεται αποκλειστικά στο παρελθόν και να αφηγείται τη ζωή του Μανώλη Βλαντά, σε μορφή ημερολογιακής καταγραφής από τον ίδιο. Ο Μανώλης, έμπορος και ναυτικός από κούνια ενός νησιού του οποίου η ταυτότητα δεν προσδιορίζεται σκόπιμα από τον συγγραφέα, έζησε μια ζωή πολυτάραχη, ταλαντευόμενος ανάμεσα σε δύο θρησκείες και δύο κόσμους: το ισλάμ και τον χριστιανισμό, τον ελληνικό και τον οθωμανικό.

Μέσα από την εξιστόρηση της ζωής του ο αναγνώστης θα πάρει μία πολύ καλή επίγευση της ζωής και της καθημερινότητας των κατοίκων στην ασιατική οθωμανική ενδοχώρα και στα νησιά του Αιγαίου τον 18ο αιώνα.

Πρόκειται για μια ιστορία καθηλωτική, με πολλές ανατροπές, η οποία θα μπορούσε κάλλιστα να έχει συμβεί στ' αλήθεια. Η γραφή, όπως και η πλοκή, είναι γρήγορη και κινηματογραφική. Ο συγγραφέας, παραστατικότατος, δεν αναλίσκεται σε περιττές λεπτομέρειες ή κουραστικές περιγραφές, αλλά καταθέτει με συνέπεια τις γνώσεις του για το ναυτιλιακό κόσμο της εποχής, συνδυασμένες με μία βαθιά ανθρώπινη ιστορία. Θίγονται βαθιά ανθρώπινα ζητήματα, όπως η αλλαξοπιστία και η ταυτότητα των ανθρώπων τα οποία αποτελούσαν δίλημμα για πολλούς ανθρώπους εκείνη την εποχή.

Το βιβλίο του Β.Λ.είναι εμπνευσμένο από τη μυρωδιά του θυμαριού που φέρνει ο αέρας το καλοκαίρι στα νησιά μας . Είναι ένα βιβλίο που περιέχει όλα τα χρώματα και τις γεύσεις του κόσμου της θάλασσας τον 18ο αιώνα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Beth o’ Leary, Η ανταλλαγή, εκδ. Μεταίχμιο

  Αναντίρρητα, δεν είναι όλα τα feelgood μυθιστορήματα ωραία, ούτε και καλογραμμένα. "Η ανταλλαγή" όμως διαθέτει αυτά τα χαρακτηρι...