Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019

Νίκος Τακόλας, Οι 32 ώρες της θεάς, εκδ.Εντύποις,σελ. 124

Η βραβευμένη αυτή νουβέλα του πολυγραφότατου Λαρισαίου Νίκου Τακόλα αποτελεί την καλύτερη πρόταση για τους αναγνώστες που λατρεύουν τρία πράγματα: την Θεσσαλονίκη, τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και τον συμβολισμό στη γραφή.

 Το βιβλίο αυτό μας δίνει ένα πολύχρωμο μωσαϊκό της συμπρωτεύουσας όπως αυτή ήταν τις ταραγμένες μέρες του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Η πολυεθνική αυτή πόλη με τους Εβραίους της, τους Αρμένιους, τους Έλληνες, αλλά και τους κάθε λογής ξένους, δίνεται στον αναγνώστη σε όλο της το μεγαλείο. Οι πρωταγωνιστές του βιβλίου είναι φυσικά οι δύο βασικοί ερωτικοί παρτενέρ, η Αυγερινή Γιαννακού, ελληνογαλλίδα καθηγήτρια γαλλικών και ο αξιωματικός της Γαλλικής Σαιν Συρ Μορίς Ντιμόν, αλλά και πρόσωπα από όλα τα φάσματα του δημόσιου βίου: πόρνες, πρόσφυγες, αξιωματικοί του στρατού, χορεύτριες, καμαριέρες, έμποροι και πολλοί άλλοι. Με κεντρικό θέμα τον έρωτα του Γάλλου αξιωματικού και της Θεάς δίνεται το πανόραμα της συμπρωτεύουσας στον Μεγάλο Πόλεμο, αλλά και το κλίμα του Εθνικού Διχασμού. Τραγικό φινάλε, η Μεγάλη Πυρκαγιά του 1917 που άλλαξε για πάντα τη φυσιογνωμία της πόλης. Οι συμβολισμοί και τα συμπεράσματα που θα βγάλει ο κάθε αναγνώστης μετά την ανάγνωση του εν λόγω πονήματος θα είναι διαφορετικά για τον καθένα και σ' αυτό ακριβώς έγκειται και η μαγεία του βιβλίου, το οποίο κινείται ανάμεσα στον συμβολισμό, τον μαγικό ρεαλισμό και τη λογοτεχνία του φανταστικού.
ΤΟ ΔΥΝΑΤΟ ΤΟΥ ΣΗΜΕΙΟ: οι καθηλωτικές περιγραφές του και οι πολλές διαφορετικές εικόνες που προσφέρει.
ΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ: οι λάτρεις του μαγικού ρεαλισμού και φυσικά της Θεσσαλονίκης!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Beth o’ Leary, Η ανταλλαγή, εκδ. Μεταίχμιο

  Αναντίρρητα, δεν είναι όλα τα feelgood μυθιστορήματα ωραία, ούτε και καλογραμμένα. "Η ανταλλαγή" όμως διαθέτει αυτά τα χαρακτηρι...