Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020

Werner Eck, Η εποχή του Αυγούστου, εκδ. Πεδίο, 2014,μεταφρ. Α.Ν. Μιχαλόπουλος


Μία εποχή τόσο μακρινή από τη δική μας, η περίοδος διακυβέρνησης του Αυτοκράτορα Οκταβιανού Αυγούστου, είναι μία εποχή που σηματοδότησε την απαρχή του αυτοκρατορικού μεγαλείου της Ρώμης, το οποίο έφτασε ως εμάς τους Έλληνες μέσω της βυζαντινής συνέχειας της Ρώμης. Πρόκειται για μία εποχή αναμφίβολα γοητευτική, μεταβατική και γεμάτη ίντριγκες και συνωμοσίες που πάντα θα έλκει τους εραστές της ιστορίας.
Τόσο ο συγγραφέας Werner Eck, όσο και ο μεταφραστής Α.Ν. Μιχαλόπουλος του παρόντος πονήματος "Η εποχή του Αυγούστου" είναι γνωστοί λατινιστές, ο πρώτος Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο τη Κολωνίας και ο δεύτερος Αναπληρωτής Καθηγητής Λατινικής Φιλολογίας στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Σ΄αυτή τη μελέτη ο Eck παρουσιάζει με ενάργεια όλη την πορεία του μεταρρυθμιστή Αυτοκράτορα Αυγούστου, από την ανάρρησή του στο τιμόνι της ηγεσίας της ρωμαϊκής Συγκλήτου και τον αυτοκρατορικό θώκο, ως και τον θάνατό του στις 19 Αυγούστου του 14 μ.Χ και τη διαδοχή του από τον θετό γιο του τον Τιβέριο.
Έτσι ο αναγνώστης παρακολουθεί όλη την πορεία μετασχηματισμού της ρωμαϊκής res publica από δημοκρατία σε μοναρχία, το αποκαλούμενο principatus της εποχής του Αυγούστου.
Στο τέλος παρατίθενται αυτούσιες σε πρώτη ελληνική μετάφραση οι περίφημες Res Gestae του Αυγούστου, δηλαδή οι αυτοβιογραφικές καταγραφές που επιχείρησε ο ίδιος στο τέλος της ζωής του και που παρουσιάζουν, σίγουρα κάπως μεροληπτικά μεν αλλά πάντως βασισμένα σε αληθινά γεγονότα, όλα τα επιτεύγματα του μεγάλου Ρωμαίου αυτοκράτορα.
Και πράγματι αυτά δεν ήταν λίγα. Από τις κατακτήσεις του σε Δύση και Ανατολή, τις μεταρρυθμίσεις στον στρατό και τις επιχειρήσεις του ενάντια στις γερμανικές φυλές του Δούναβη και του Ρήνου μέχρι τις αλλαγές στη διοίκηση, τη νίκη του επί του Αντώνιου, την καθιέρωση της περίφημης ρωμαϊκής ειρήνης, της pax augusta, και την ανέγερση δημοσίων κτιρίων στη Ρώμη, όλες οι ενέργειες του Οκταβιανού μαρτυρούν άνθρωπο της δράσης που ήθελε να αφήσει το στίγμα του στη Ρώμη και πράγματι το κατάφερε. Οι τέσσερις αρετές του για τις οποίες εξυμνήθηκε από τη Σύγκλητο, δηλαδή η ανδρεία, η επιείκεια, η ευσέβεια και η δικαιοσύνη, ήταν οι μέγιστες αρετές για τον ρωμαϊκό κώδικα τιμής.
Στο σύνολό του πρόκειται για ένα αξιοπρόσεκτο έργο που θα μεταφέρει νοερά τον αναγνώστη σε έναν άλλον κόσμο, αυτόν της αρχαίας Ρώμης και του πρώτου της μεγάλου αυτοκράτορα και θα τον ξεναγήσει στις γοητευτικές ατραπούς της ρωμαϊκής ιστορίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Beth o’ Leary, Η ανταλλαγή, εκδ. Μεταίχμιο

  Αναντίρρητα, δεν είναι όλα τα feelgood μυθιστορήματα ωραία, ούτε και καλογραμμένα. "Η ανταλλαγή" όμως διαθέτει αυτά τα χαρακτηρι...