Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020

Rachel o' Connor, Ψίθυροι της πόλης, εκδ. Κέδρος, 2020, σελ.403


Τρεις γυναίκες διαφορετικής καταγωγής, τρεις γυναίκες διαφορετικού θρησκευτικού δόγματος, τρεις γυναίκες με διαφορετικές καταβολές αλλά με έναν κοινό πόθο: να ξεπεράσουν τους περιορισμούς που θέτει το φύλο τους, η κοινωνία και οι ταραγμένοι χρόνοι των αρχών του 20ου αιώνα.

Το βιβλίο της Rachel o' Connor ξεδιπλώνει την ιστορία της πολυπολιτισμικής Θεσσαλονίκης τον καιρό των Βαλκανικών πολέμων και του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου μέσα από τις παράλληλες ιστορίες τριών γυναικών, της ορθόδοξης Ελληνίδας Μελίνας, της Σεφαραδίτισσας Γιάελ και της καθολικής Ιρλανδής Μπρίτζιντ. Σύνδεσμος μεταξύ των ιστοριών είναι ο νεαρός δημοσιογράφος Τίτο, αδελφός για τη Μελίνα, φίλος για τη Γιάελ και ερωτικός σύντροφος για τη Μπρίτζιντ.

Η Μελίνα με καταγωγή από ένα χωριό της Βόρειας Ελλάδας τολμά να ερωτευτεί έναν "εχθρό" της πατρίδας, έναν Βούλγαρο και αντιμετωπίζει τις συνέπειες της πράξης της. Η Γιάελ, γέννημα θρέμμα της Νύμφης του Θερμαϊκού υποτάσσεται στη θέληση της οικογένειάς της και παντρεύεται εκείνον που της υποδεικνύουν και η Μπρίτζιντ υπηρετεί ως νοσοκόμα στον αγγλικό στρατό. Και οι τρεις θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη, ένα ακόμη κοινό σημείο αναφοράς γι' αυτές μαζί με τον Τίτο και τα όνειρά τους.

Το βιβλίο, καθότι η υπόθεσή του ξετυλίγεται κατά τη διάρκεια των πολέμων που συγκλόνισαν τα Βαλκάνια, στέλνει πρωτίστως ένα ηχηρό αντιπολεμικό μήνυμα με μακάβριες σκηνές από τα νοσοκομεία του πολέμου και το δράμα των αμάχων. Αποτυπώνει επίσης εύστοχα τις δυσκολίες που συναντούσαν οι γυναίκες στο να ορίσουν οι ίδιες τη μοίρα τους, έρμαια συνήθως στη βούληση των αδελφών, των πατεράδων τους και του κοινωνικού κατεστημένου, όπως και τη σχέση ανάμεσα στα αδέλφια και τις δυσκολίες που προκύπτουν από τη σύναψη ερωτικής σχέσης με κάποιον αλλοεθνή.

Αυτό που κρατάει το ενδιαφέρον του αναγνώστη είναι το έξυπνο εφεύρημα της πρωτοεμφανιζόμενης συγγραφέως με τις τρεις παράλληλες ιστορίες. Πέραν του ότι κάτι τέτοιο προσφέρει άφθονες εναλλαγές στην υπόθεση και δεν την αφήνει να πλατειάσει, προσφέρει και μία διαφορετική οπτική των πραγμάτων της Θεσσαλονίκης στα χρόνια του πολέμου, αλλά και τον τρόπο ζωής τριών διαφορετικών εθνών και δογμάτων. Μία πρωτότυπη, διαφορετική πρόταση για την πόλη της Θεσσαλονίκης και την πολυτάραχη ιστορία της, με πληθώρα διαλόγων και γρήγορη δράση, η οποία προσφέρει συγχρόνως και άφθονες ιστορικές πληροφορίες για τα ιστορικά γεγονότα των αρχών του 20ου αιώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Κώστα Καλτσάς, Νικήτρια σκόνη, εκδ. Ψυχογιός, 2024

  Όταν η ίδια η Ιστορία γίνεται πρωταγωνιστής…                   Αξιοπρόσεκτο είναι το μυθιστόρημα του πρωτοεμφανιζόμενου στο ελληνικό...