Παρασκευή 14 Μαΐου 2021

Σπύρος Πετρουλάκης, Το ναυάγιο, εκδ. Μίνωας, 2021, σελ.496

 

https://minoas.gr/product/to-nayagio/

 

O Σπύρος Πετρουλάκης, ένας πολυδιαβασμένος συγγραφέας που φλερτάρει στα βιβλία του εξίσου με την εξιχνίαση του μπερδεμένου κουβαριού του ψυχισμού των ανθρώπων, της Ιστορίας του 20ου αιώνα και ανθρώπινων μυστηρίων και εγκλημάτων, επιστρέφει και πάλι με Το Ναυάγιο. Πρόκειται για ένα βιβλίο που αφηγείται μία μπερδεμένη σαν τον μίτο της Αριάδνης περίπλοκη οικογενειακή ιστορία, έχοντας ως σημείο αναφοράς μία τραγική στιγμή της ελληνικής ιστορίας: τον αποκαλούμενο και "Τιτανικό της Ελλάδας", το πολύνεκρο ναυάγιο του πλοίου Ηράκλειον στη βραχονησίδα Φαλκονέρα στις 8 Δεκεμβρίου του 1966.

Αυτό είναι αναμφισβήτητα μία πρωτότυπη αφετηρία έμπνευσης ενός γεγονότος το οποίο οι περισσότεροι από τους μεγαλύτερους αναγνώστες θα έχουν λησμονήσει και οι νεότεροι δεν θα έχουν ακούσει ίσως καν. Αναντίρρητα, λίγοι μόνο συγγραφείς θα μπορούσαν να κατασκευάσουν μία τόσο αινιγματική και μπερδεμένη οικογενειακή ιστορία και να την ξεδιπλώνουν τόσο σταδιακά και αριστοτεχνικά, βάζοντας όλα τα κομμάτια τελικά στη θέση τους, χωρίς να λείπει ούτε ένα από το παζλ και χωρίς να μένει στον αναγνώστη κανένα αναπάντητο ερώτημα. Ο Σ.Π. όμως έχει αποδείξει πολλαπλώς το ταλέντο του στην κατασκευή τέτοιων οικογενειακών τραγωδιών, συναρπαστικών και συνάμα βγαλμένων μέσα από την ίδια τη ζωή.

Ο Σ.Π. μπορεί επίσης να χαρακτηριστεί και ως ο "συγγραφέας των ανατροπών", αφού αρέσκεται να εκπλήσσει διαρκώς τον αναγνώστη με τις πολλές κρυμμένες πτυχές που αποδίδει στους χαρακτήρες του, πτυχές οι οποίες δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά, και με τις πολλαπλές ανατροπές που κρύβει συχνά η εξέλιξη της υπόθεσης στα βιβλία του.

Το Ναυάγιο, επομένως, δεν ξεφεύγει από αυτούς τους κανόνες. Ο Απόστολος και η Ειρήνη από τα Κύθηρα, επιβάτες του τραγικού πλοίου Ηράκλειον, αγωνίζονται να ξεφύγουν από την τραγική μοίρα που τους επιφυλάσσει η αλαζονεία των ανθρώπων. Η ιστορία τους κρύβει ένα μεγάλο μυστικό, το οποίο καλείται να ανακαλύψει η Άρτεμις πενήντα χρόνια μετά από τη φοβερή εκείνη νύχτα της 8ης του Δεκέμβρη του 1966.

Πρόκειται για ένα βιβλίο στο οποίο τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται, ένα βιβλίο το οποίο διαβάζεται μονορούφι- όπως και όλα άλλωστε τα βιβλία του συγκεκριμένου συγγραφέα- και που προσπαθεί εναγωνίως να περάσει το μήνυμα να αντιδράμε και να μην δεχόμαστε στωικά και παθητικά όλα όσα μας επιφυλάσσει η Μοίρα. Εν ολίγοις, μια δυνατή αναγνωστική πρόταση για μία τραγική και, εν πολλοίς, λησμονημένη στιγμή της νεοελληνικής ιστορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Γιάννης Μαντούσης, Το κίνημα του ζήλου, εκδ. Πηγή

  Η επανάσταση των Ζηλωτών στη Θεσσαλονίκη τον 14 ο αιώνα               Είναι κοινός τόπος ότι ελάχιστοι Έλληνες συγγραφείς αποπειρών...