Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022

Οι άγνωστες επαφές των Ελλήνων με τους Ιωάννίτες ιππότες κατά την Ελληνική Επανάσταση

 

 


Λίγοι το γνωρίζουν αλλά φαίνεται ότι οι επαναστατημένοι Έλληνες είχαν επαφές με τους περίφημους Ιωαννίτες ιππότες της Μάλτας κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης. 'Ηδη από το 1822 οι ηγέτες των επαναστατημένων Ελλήνων προσπαθούσαν να βρουν πόρους για τη συνέχιση του Αγώνα. Προτού στραφούν επομένως στους Βρετανούς για τη σύναψη δανείου φαίνεται πως συζήτησαν με τους διάσημους τραπεζίτες προκειμένου αυτοί να τους χορηγήσουν ένα δάνειο 4 εκατομμυρίων φράγκων με αντάλλαγμα την προσωρινή παραχώρηση του νησιού της Σκύρου. Ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος όμως φρέναρε τις διαπραγματεύσεις, αφού πίστευε πως μια τέτοια κίνηση θα λαμβανόταν-και δικαίως- ως εχθρική από τους Γάλλους και τους Βρετανούς. Η κίνηση αυτή, εντούτοις, κι ας έμεινε τελικά ανολοκλήρωτη, πέτυχε τον σκοπό της,  να θυμίσει δηλαδή στην βρετανική κυβέρνηση ότι οι Έλληνες μπορούσαν να βρουν και αλλού χρήματα αν δεν τους τα έδιναν εκείνοι. Έτσι οι Βρετανοί έδωσαν τελικά το πολυπόθητο δάνειο στους επαναστατημένους Έλληνες.

Προχωρώντας τώρα στο 1828 όταν ο πρώτος Κυβερνήτης του ελληνικού κράτους, Ιωάννης Καποδίστριας, θέλησε να κόψει τον φοίνικα, το πρώτο εθνικό νόμισμα, διαπίστωσε ότι δεν διέθετε καν μηχάνημα κοπής νομισμάτων. Έτσι επέλεξε να στείλει τον Αλέξανδρο Κοντόσταβλο, γνωστό μεγαλέμπορο της εποχής από τη Χίο στη Μάλτα για να αγοράσει με χρήματα από ένα ρωσικό δάνειο ένα παλιό μηχάνημα κοπής νομισμάτων από τους Ιππότες. Φαίνεται δε πως το συγκεκριμένο μηχάνημα το είχαν φέρει οι Ιωαννίτες στη Μάλτα από το Ρόδο όταν την εγκατέλειψαν το 1522 μετά από την εκδίωξή τους από τον Οθωμανό σουλτάνο Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή.

Το μηχάνημα μεταφέρθηκε εκ νέου, λοιπόν, στην Αίγινα και εκεί κόπηκαν τα πρώτα ελληνικά νομίσματα του νεοσύστατου κράτους, τα οποία είχαν στη μία τους όψη το μυθικό πουλί του φοίνικα, ο οποίος αναγεννάται από τις στάχτες του, ακριβώς όπως και η Ελλάδα εκείνη την εποχή.

 

 

ΠΗΓΗ

Mark Mazower, Η ελληνική  επανάσταση, εκδ. Αλεξάνδρεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Γιάννης Δενδρινός, Όλοι αγαπούν τα τραύματά τους, εκδ. Διόπτρα

  Κοινή παραδοχή είναι ότι όλοι κουβαλάμε μέσα μας κάποια τραύματα, ανεξαρτήτως του πόσο βαθιά είναι αυτά, μερικοί από εμάς από την παιδικ...