Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023

Γαβριέλλα Κασουλίδου, Σιβύλλα Ηροφίλη, η χιλιόχρονη προφήτισσα, εκδ. Ιωλκός

 

Ένα βιβλίο το οποίο περιηγείται ολόκληρη σχεδόν την ελληνική μυθολογία υπογράφει η ειδικευμένη στη μελέτη της ελληνικής μυθολογίας και της ιστορίας της Ανατολικής Μεσογείου Γαβριέλλα Κασουλίδου. Η περιήγηση αυτή γίνεται με αφορμή την περιπλάνηση της χιλόχρονης προφήτισσας Σίβυλλας.

 

Η Σίβυλλα κανονικά ονομαζόταν μια οποιαδήποτε γυναίκα η οποία έπεφτε σε κατάσταση έκστασης και διέθετε κάποια μαντική ικανότητα. Η Σίβυλλα Ηροφίλη όμως, γεννημένη στη Μαρπησσό της Τρωάδας ήταν η πιο φημισμένη από τις γυναίκες αυτές. Η Ηροφίλη ήταν ιέρεια στο ιερό του Απόλλωνα και είχε δώσει όρκο παρθενίας. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο απέκρουσε τον έρωτα του ίδιου του θεού Απόλλωνα με αποτέλεσμα αυτός να την καταραστεί να γεράσει αλλά να μην πεθάνει. Έτσι η Σίβυλλα υποτίθεται πως έζησε  χίλια ολόκληρα έτη, από τα τέλη των προϊστορικών χρόνων μέχρι και την περίοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Στις ατέλειωτες περιπλανήσεις της στον ελλαδικό χώρο αλλά και σε ολόκληρη τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου προσπαθούσε απεγνωσμένα να συναντήσει τον θεό Απόλλωνα προκειμένου να ικετεύσει τη συγχώρεσή του, αλλά και τον ίδιο τον θάνατο, προβαίνοντας κατά καιρούς σε προφητείες.

 

Τη διαδρομή της αυτή παρακολουθεί η Κασουλίδου στο ογκωδέστατο βιβλίο της, το οποίο συνέγραφε επί πολλά χρόνια. Το βιβλίο βρίθει μυθολογικών αναφορών για όλα τα μέρη από τα οποία περνάει η προφήτισσα. Έτσι αντικείμενο του βιβλίου δεν είναι μονάχα η ζωή της χιλιόχρονης προφήτισσας, αλλά ολόκληρος ο όγκος των αρχαιοελληνικών μυθολογικών αφηγήσεων.

 

Πρόκειται για ένα βιβλίο το οποίο θα καταπλήξει κυριολεκτικά τον αναγνώστη με τον όγκο των πληροφοριών που διαθέτει. Πολύ χρήσιμο αποδεικνύεται εξάλλου και το Μυθολογικό ευρετήριο στο τέλος του βιβλίου. Δεν πρόκειται, επομένως, απλά για μυθιστόρημα, ούτε για μυθολογία, αλλά ούτε και για Ιστορία. Πρόκειται για ένα πολύ χρήσιμο απάνθισμα μυθολογικών και ιστορικών αναφορών το οποίο διαβάζεται εξαιρετικά ευχάριστα και διατηρεί μία γλώσσα ποιητική και λυρική η οποία προσιδιάζει στη γλώσσα των ομηρικών επών και της αρχαίας λυρικής ποίησης. Οι διάλογοι μεταξύ της Σίβυλλας και των μυθολογικών όντων γίνονται επίσης με τρόπο που θυμίζει την Ιλιάδα και την Οδύσσεια.

 

Μαζί με τη Σίβυλλα λοιπόν, και ο ίδιος ο αναγνώστης περιδιαβαίνει μαζί της όλους τους γνωστούς μυθολογικούς τόπους, από τις πύλες του Άδη στον Αχέροντα ποταμό και το ακρωτήριο Ταίναρο, μέχρι την Κύμη, την Κλάρο, την Έφεσο, τη Θεσσαλία, την Ήπειρο, την Κέρο και άλλα πολλά μέρη.

 

Κοντά στις περιπλανήσεις της, η συγγραφέας μα προσφέρει και άφθονες συζητήσεις φιλοσοφικού χαρακτήρα σχετικά με τα γηρατειά και τον θάνατο και διάφορους στοχασμούς σχετικά με το ζήτημα της αθανασίας. Εν κατακλείδι, πρόκειται για μία εξαιρετικά επιτυχημένη ακροβασία μεταξύ Μυθολογίας και Ιστορίας, αλλά και μεταξύ μυθιστορήματος και ιστορικοφιλοσοφικού δοκιμίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Γιάννης Δενδρινός, Όλοι αγαπούν τα τραύματά τους, εκδ. Διόπτρα

  Κοινή παραδοχή είναι ότι όλοι κουβαλάμε μέσα μας κάποια τραύματα, ανεξαρτήτως του πόσο βαθιά είναι αυτά, μερικοί από εμάς από την παιδικ...