Ένα αληθινό ιστορικό μυθιστόρημα για την πειρατεία στη Μεσόγειο τον 16ο αιώνα, πιστό καθ’ όλα στην αναπαράσταση της εποχής που απεικονίζει, υπογράφει ο ιστοριοδίφης και συγγραφέας Λεωνίδας Γουργουρίνης, γνωστός για την ενασχόλησή του με τον κόσμο της πειρατείας του Αιγαίου κατά τη νεώτερη ιστορική περίοδο.
Η υπόθεση του βιβλίου με τίτλο «Μαυροπετρίτης, το Γεράκι της Μεσογείου» διαδραματίζεται στον ταραγμένο κόσμο της Μεσογείου κατά τον 16ο αιώνα, τότε που ο αγώνας μεταξύ Οθωμανών και Βενετών για την κυριαρχία στην «Άσπρη θάλασσα» βρισκόταν στο απόγειό του. Οι περισσότεροι από τους Έλληνες δεν γνωρίζουν τίποτε για τον ανταγωνισμό αυτό και για τους επτά βενετοτουρκικούς πολέμους που έλαβαν χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο από τον 15ο έως και τον 18ο αιώνα, αφού στο σχολείο η ιστορία της περιόδου αυτής στην Ελλάδα διδάσκεται αποκλειστικά ως «τουρκοκρατούμενη», κάτι το οποίο όμως αγνοεί το γεγονός ότι πολλά νησιά του Αιγαίου βρίσκονταν ακόμη υπό την κυριαρχία των Φράγκων, είτε αυτοί ήταν Βενετοί πιο συχνά, είτε Γενουάτες, είτε και Ιωαννίτες ιππότες. Η θεώρηση αυτή, επίσης, αγνοεί εντελώς το πολύ σημαντικό και ευρύ φαινόμενο της πειρατείας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο γενικότερα, ένα φαινόμενο που γνώρισε μεγάλη έξαρση ιδίως από τον 15ο μέχρι και τον 18ο αιώνα.
«Μαυροπετρίτης» λεγόταν το όνομα του σκάφους του γνωστού Κερκυραίου πειρατή Πέτρου Λάντζα. Την άστατη και τυχοδιωκτική ζωή αυτού ακριβώς του πειρατή περιγράφει ο Γουργουρίνης στο βιβλίο του, επικεντρωμένος στα έτη 1563 με 1576 περίπου.
Ο Λάντζας, αδιαμφισβήτητα Ρωμιός πατριώτης, ήρθε σε σύγκρουση με τη Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας όταν αυτή υπέγραψε ειρήνη με τον Οθωμανό σουλτάνο κατά το έτος 1573, μετά το πέρας του τέταρτου βενετοτουρκικού πολέμου (1570-1573) με τον οποίο η Βενετία απώλεσε την Κύπρο, παρά τη νικηφόρα για τους χριστιανούς έκβαση της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου. Ο Λάντζας, αν και πολεμούσε στο πλευρό των Βενετών πρωτίστως, έχοντας μάλιστα διοριστεί και διοικητής της υπό βενετικής κατοχής Πάργας το 1573, εντούτοις συγκρούστηκε με τους πρώην συμμάχους του, όταν εκείνοι αποφάσισαν να μην συνεχίσουν τον πόλεμο κατά των Οθωμανών. Αυτήν ακριβώς τη φάση της ζωής του περιγράφει ο Γουργουρίνης στο βιβλίο του, καθώς και τα πολυάριθμα παιχνίδια κατασκοπείας μιας εποχής κατά την οποία οι πειρατές και οι κουρσάροι, όσο κι παρουσιάζονταν ευπειθείς πολλές φορές στους εκάστοτε κυβερνήτες και σουλτάνους, στην πραγματικότητα δεν γνώριζαν άλλον αφέντη πέρα από τον ίδιο τους τον εαυτό.
Ο Γουργουρίνης σκιαγραφεί έξοχα τόσο την ταραγμένη και άστατη αυτή εποχή, όσο και τον απρόβλεπτο χαρακτήρα του ίδιου του Λάντζα και των ανθρώπων που τον περιβάλλουν. Κεντρική θέση στο βιβλίο του έχει ο Λεονάρδος Κατελάνος, το πρωτοπαλίκαρό του, αλλά και ο θανάσιμος Βενετός εχθρός του, ο Μάριο Νταλίμα.
Το βιβλίο αποδίδει ιστορικά γεγονότα και καταστάσεις με μυθιστορηματικό τρόπο, αλλά αναντίρρητα ρίχνει το βάρος στην ίδια την Ιστορία. Επομένως απευθύνεται, αλλά και θα ενθουσιάσει τους ιστοριοδίφες και ιδιαίτερα τους λάτρεις της ιστορίας των Νεώτερων χρόνων. Η έρευνα την οποία έχει διενεργήσει ο συγγραφέας σχετικά με την εποχή την οποία περιγράφει είναι εμφανέστατη σε κάθε σελίδα του βιβλίου του. Εξάλλου, εκτός από το εκτενές ιστορικό εισαγωγικό σημείωμα και το χρονολόγιο της ζωής του Πέτρου Λάντζα, στο τέλος του βιβλίου παρατίθεται και βιβλιογραφία για όποιον επιθυμεί να εντρυφήσει περαιτέρω στην Ιστορία της εποχής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.