Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024

Παναγιώτης Βέμμος, Τριπολιτσά, μαρτυρική πόλη, εκδ. Κέδρος


 

Ένα βιβλίο για την ιστορία της Τρίπολης κατά τους νεώτερους χρόνους υπογράφει ο Παναγιώτης Βέμμος, μαθηματικός και συγγραφέας από την Αργολίδα και μόνιμος κάτοικος της Τρίπολης από το 1979. Το βιβλίο εξετάζει την ιστορία της Τριπολιτσάς, της σημερινής επονομαζόμενης Τρίπολης από τη στιγμή της δημιουργίας της κατά τα ύστερα βυζαντινά χρόνια, την ανάδειξή της σε σπουδαίο διοικητικό κέντρο των Οθωμανών και την καταστροφή της τελικώς από τα στρατεύματα του Ιμπραήμ πασά το 1828.

 

Η Τριπολιτσά ιδρύθηκε στις αρχές του 15ου αιώνα και αναπτύχθηκε κατά τον 18ο αιώνα. Το πιο σπουδαίο γεγονός στην ιστορία της πριν από την περίφημη άλωση το 1821, είναι, αναντίρρητα, η ίδρυση της Ελληνικής Σχολής το 1730 από τους Παρθένιο και Σπανό. Στη σημαντική αυτή σχολή της Τριπολιτσάς φοιτούσαν, εκτός από Έλληνες, και κάποιοι Οθωμανοί ευγενείς, με γνωστότερο ανάμεσά τους τον Σουλεϊμάν Πενάχ Εφέντη. Επόμενος σταθμός στην ιστορία της πόλης, αλλά και στην ιστορία της Πελοποννήσου γενικά, είναι η επανάσταση των Ορλωφικών το 1770.

 

Εν συνεχεία, έπειτα από την συνοπτική παρουσίαση των γεγονότων του ελληνικού ξεσηκωμού κατά το 1821, ο  συγγραφέας επικεντρώνεται στην περιγραφή των γεγονότων τα οποία αφορούν την άλωσή της στις 23 Σεπτεμβρίου 1821 και τον φόνο πολλών χιλιάδων νεκρών Τούρκων- περίπου 30.000-, Ελλήνων, Αλβανών, αλλά και 2.000 περίπου Εβραίων. Αυτοί οι φόνοι καθιστούν την Τριπολιτσά μαρτυρική πόλη.

 

Ακολούθως, περιγράφονται αναλυτικά τα γεγονότα της ελληνικής επανάστασης μετά από την άλωση της Τριπολιτσάς, αλλά και τα τραγικά γεγονότα των ελληνικών εμφυλίων πολέμων που κόντεψαν να σβήσουν την ελληνική επανάσταση. Μεγάλο μέρος από τις εμφύλιες αυτές διαμάχες έλαβε χώρα  στην Πελοπόννησο, επομένως και στην Τριπολιτσά και ο κορυφαίος αγωνιστής της επανάστασης, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, έπαιξε κομβικό ρόλο σε αυτούς και είναι γνωστό ότι φυλακίστηκε μάλιστα στο φρούριο του Παλαμηδίου, στο Ναύπλιο. Όταν,  όμως, ο Αιγύπτιος Ιμπραήμ πασάς, ο γιος του Μοχάμεντ Άλη, αποβιβάστηκε στην Πελοπόννησο μετά την καταστολή της ελληνικής επανάστασης στην Κρήτη, η κυβέρνηση αποφυλάκισε εσπευσμένα τον Κολοκοτρώνη προκειμένου αυτός να αντιμετωπίσει τους Τουρκοαιγύπτιους επιτυχώς, όπως και τελικά έγινε. Τα γεγονότα που αφορούν τις τρεις Εθνοσυνελεύσεις των Ελλήνων που έλαβαν χώρα στην Πελοπόννησο επίσης περιγράφονται αναλυτικά στο βιβλίο.

 

Την καταστροφή της Τριπολιτσάς από τον Ιμπραήμ πασά κατά το έτος 1828 από τον ίδιο τον Ιμπραήμ πασά, μας αφηγείται ο συγγραφέας σε ένα από τα τελευταία κεφάλαια του βιβλίου. Τα δύο τελευταία κεφάλαια είναι αφιερωμένα στην περιγραφή των μνημείων της Τριπολιτσάς που έχουν σωθεί ως σήμερα, αλλά και στα μνημεία της γύρω περιοχής, όπως το περίφημο υδραγωγείο της Τριπολιτσάς και το τζαμί του Θανά. Να σημειώσουμε εδώ ότι στο χωριό Θανάς, τρία χιλιόμετρα περίπου νότια της Τρίπολης, ήταν η έδρα της πρώτης οθωμανικής εξουσίας, προτού διοικητικό κέντρο γίνει η ίδια η Τριπολιτσά. Στο τέλος του βιβλίου παρατίθεται επίσης χρήσιμη για τον ερευνητή βιβλιογραφία και ευρετήριο.

 

Εν κατακλείδι, αν και ο τίτλος του πονήματος προϊδεάζει τον αναγνώστη ότι το βιβλίο θα μιλάει μονάχα για την πόλη της Τριπολιτσάς, εντούτοις αυτό περιέχει, εν τέλει, και πολλές πληροφορίες σχετικά με την Ελληνική επανάσταση και την ιστορία της Πελοποννήσου γενικά κατά τη διάρκεια του Ελληνικού Αγώνα. Η έκδοση εμπεριέχει, επίσης, και αρκετές κατατοπιστικές έγχρωμες φωτογραφίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Herman Hesse, Γερτρούδη, εκδ. Διόπτρα

  Μπορεί το πιο διάσημο έργο του Έσσε να μην είναι η «Γερτρούδη»,- για κάποιους είναι ο «Σιντάρτα» για κάποιους άλλους «Ο λύκος της στέπας κ...