Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024

Αlexandra Stewart, Jake Alexander, Εμπρός να αλλάξουμε τον κόσμο! Αοηθινές ιστορίες καλής θέλησης στην πράξη, εκδ. Καπόν

 

Ένα πολύ αισιόδοξο βιβλίο για παιδιά, νέους, αλλά και ενήλικες , το οποίο κομίζει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα είναι το «Εμπρός να αλλάξουμε τον κόσμο», ένα βιβλίο δύο ξένων συγγραφέων των Αlexandra Stewart και Jake Alexander, το οποίο εκδίδουν οι εκδόσεις Καπόν στην προσεγμένη μετάφραση της Μαρίζα Ντεκάστρο. Το βιβλίο αποτελεί ένα απάνθισμα πράξεων καλοσύνης που έλαβαν χώρα στον πλανήτη μας σε διάφορες χώρες, από τον 19ο αιώνα και εξής.

Στην εισαγωγή οι δύο συγγραφείς θεωρούν τον άνθρωπο καλό από τη φύση του και ότι οι μικρές πράξεις καλοσύνης κάνουν καλύτερο τον κόσμο μας, ο οποίος, δυστυχώς, συνήθως δεν αποτελεί όαση καλοσύνης, αφού πόλεμοι και καταστροφές είναι στην ημερήσια διάταξη. Όταν, όμως, πράττουμε το καλό αισθανόμαστε καλύτερα και είμαστε καλύτερα. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η επιστήμη, εφόσον οι χημικές ουσίες που εκκρίνονται στο αίμα μας μετά από την επίδειξη καλοσύνης βελτιώνουν αποδεδειγμένα τη διάθεσή μας και μας κάνουν να ζούμε περισσότερο! Επιπροσθέτως, το να δείχνουμε καλοσύνη στους συνανθρώπους μας είναι κάτι στο οποίο μπορούμε να εκπαιδευθούμε και να μας γίνει συνήθεια και βίωμα. Αυτό ακριβώς φαίνεται να έκαναν οι άνθρωποι που φιλοξενεί το βιβλίο στις σελίδες του, έκαναν την καλοσύνη τρόπο ζωής τους.

Υπάρχουν πολλοί τρόπο για να δείξουμε ανθρωπιά. Πρώτ’ απ’ όλα όταν βοηθάμε συνανθρώπους μας ενάντια σε διώξεις. Έτσι έκαναν, για παράδειγμα οι κάτοικοι του γαλλικού χωριού Λε Σαμπόν κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Άλλοι όπως η Χάριετ Τάμπμαν, βοήθησαν τους μαύρους της Αμερικής να βρουν την ελευθερία τους. Πιο γνωστή περίπτωση αποτελεί ο πόλεμος κατά του απαρτχάιντ στη Νότια Αμερική.

Συνάνθρωποί μας, όμως, πολέμησαν και ενάντια στις προκαταλήψεις όπως ο δρ Μάγκνους Χιρσφελντ στη Γερμανία που τάχθηκε υπέρ της διαφορετικότητας των ομοφυλοφίλων ή η Σίνεντ Μπερκ στην Ιρλανδία που διαμαρτυρήθηκε για τα δικαιώματα των αναπήρων. Σήμερα, η αλήθεια είναι ότι τα δικαιώματα των ανάπηρων και των ομοφυλόφιλων μας φαίνονται κατοχυρωμένα, αλλά αυτό που φαίνεται αυτονόητο σήμερα δεν ήταν πάντοτε έτσι. Και την αλλαγή την έκαναν άτομα που τόλμησαν να παλέψουν για το διαφορετικό, που δεν φοβήθηκαν να υψώσουν το ανάστημά τους απέναντι στο παλιό και το καθιερωμένο. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο και εμείς πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε σήμερα, πόσο μάλλον που ο ίδιος ο πλανήτης μας έχει ανάγκη από πράξεις καλοσύνης προκειμένου να επιβιώσει. Έτσι, ενώ άλλοι συνέχισαν να πολεμούν τις προκαταλήψεις και να δείχνουν ανθρωπιά σε καιρό πολέμου, άλλοι, όπως ο Άφροζ Σα στην Ινδία επέλεξε να δείξει καλοσύνη προς τον πλανήτη μας καθαρίζοντας την ακτή της παραθαλάσσιας πόλης του στην Ινδία.

Άλλοι συνάνθρωποί μας αποτέλεσαν πρότυπα με την ανθρωπιά που επέδειξαν σε αθλητικούς αγώνες και άλλοι βοηθώντας τα ζώα. Άλλοι πάλι επέλεξαν να κάνουν την καλοσύνη καθημερινή τους συνήθεια ή να αντιμετωπίσουν τις ασθένειες και τις καταστροφές με αλτρουϊσμό.

Το βιβλίο τελειώνει με τα αποφθέγματα μεγάλων δασκάλων καλοσύνης ανά τους αιώνες, δασκάλων γνωστών στους περισσότερους, όπως ο Βούδας, ο Κομφούκιος, ο Αριστοτέλης, ο Ζαν-Ζακ Ρουσσώ, αλλά και πιο άγνωστων στο ευρύ κοινό, όπως η Γκαμρπιέλα Μιστράλ και η Μάρθα Νουσμπάουμ.

Εν κατακλείδι, πρόκειται για μία πολύ καλή αναγνωστική πρόταση, το οποίο θα μας μάθει πράγματα που δεν γνωρίζαμε ως τώρα και το περιεχόμενό του θα αποτελέσει παράδειγμα για μας και τα παιδιά μας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Beth o’ Leary, Η ανταλλαγή, εκδ. Μεταίχμιο

  Αναντίρρητα, δεν είναι όλα τα feelgood μυθιστορήματα ωραία, ούτε και καλογραμμένα. "Η ανταλλαγή" όμως διαθέτει αυτά τα χαρακτηρι...