Κυριακή 5 Μαΐου 2024

Δημήτρης Καμπουράκης, Μια σταγόνα μυθολογία, εκδ. Πατάκη

 

Η εκμοντερνισμένη, χιουμοριστική εκδοχή της αντίστοιχης -και κλασικής πλέον -μυθολογίας του Νίκου Τσιφόρου που θα μας εκπαιδεύσει και θα μας διασκεδάσει συγχρόνως!

 

«Να είσαι Έλληνας και να μη σ’ αρέσει η μυθολογία είναι σαν να είσαι νεογέννητο και να μη σ’ αρέσει το μητρικό γάλα. Γίνεται; Δε γίνεται. Έχουμε μάθει και βιώσει τόσο πολλά από τη μυθολογία μας, όχι τόσο στο σχολειό, που το ’χουμε χεσμένο, αλλά μέσα στην καθημερινότητά μας, στην ονοματοδοσία μας, στη γλώσσα μας και στα τοπωνύμιά μας, που και να θέλαμε να την αγνοήσουμε δε μας αφήνει αυτή. Είμαστε τόσο γεμάτοι με Άρηδες και Αφροδίτες, Ηρακλήδες και Περσεφόνες, Αχιλέες και Ευφροσύνες, λεωφόρους Ποσειδώνος και οδούς Θησέως, συλλόγους Αμάλθειες, εμφιαλωμένα νερά Διός και σχολές Όμηρος, που όλα γύρω μας μοιάζουν σαν να βγήκαν από τη «Θεογονία» του Ησιόδου».

 

Αυτές τις μεγάλες αλήθειες μας λέει ο γνωστός συγγραφέας και δημοσιογράφος Δημήτρης Καμπουράκης στο νέο του βιβλίο «Μια σταγόνα μυθολογία, Τότε που οι Θεοί έμοιαζαν πολύ με τους ανθρώπους» και έχει πράγματι απόλυτο δίκιο. Η αρχαία ελληνική μυθολογία είναι παντού γύρω μας σήμερα στην καθημερινή μας ζωή, αλλά, όντως, πόσοι από εμάς μπορούμε να πούμε ότι γνωρίζουν επαρκώς το αντικείμενο; Αναντίρρητα, οι περισσότεροι Έλληνες θα μπορούσαν να αναφέρουν σχετικά με την ελληνική μυθολογία, αν τους ρωτούσες, μονάχα τα ονόματα των Ολύμπιων Θεών, ίσως και τις ιδιότητές τους, άντε και τα ονόματα κάποιων μεγάλων ηρώων της μυθολογίας μας, του Ηρακλή, του Θησέα, του Οδυσσέα, του Ιάσονα και  κάποιων ακόμα ίσως. Ελάχιστοι από εμάς γνωρίζουν κάτι παραπάνω και, ιδίως, πως συνδέονται όλα τα μεγάλα γεγονότα και οι διαφορετικές παράμετροι της ελληνικής μυθολογίας μεταξύ τους.

 

Το βιβλίο του Δημήτρη Καμπουράκη είναι ένα κατάλληλο όχημα για όλους τους Νεοέλληνες, προκειμένου να εμπλουτίσουν αυτοί τις βασικές γνώσεις σχετικά με την αρχαία ελληνική μυθολογία τους. Μετά από τα πολύ επιτυχημένα τρία βιβλία της παλιάς σειράς «Μια σταγόνα Ιστορία», ο Δημήτρης Καμπουράκης επιχειρεί τη δημιουργία μιας αντίστοιχης σειράς στη μυθολογία.

 

Το πρώτο βιβλίο της σειράς ασχολείται με τη γέννηση του κόσμου και, κυρίως με τις ερωτικές περιπέτειες του μεγαλύτερου από τους Ολύμπιους Θεούς, του Δία. Οι περισσότεροι από τους αναγνώστες θα εκπλαγούν όταν μάθουν ότι, σύμφωνα με τον Ησίοδο, ο Δίας δεν είχε μία μόνο σύζυγο, τη ζηλιάρα Ήρα, αλλά εννέα στο σύνολο-χώρια οι ερωμένες του! Ο Καμπουράκης επιλέγει στο πρώτο αυτό τεύχος της μυθολογίας του να αναφέρει τις πιο γνωστές ερωτικές περιπέτειες  του αρχηγού των Θεών, διότι αυτές, όπως μας λέει, στην πραγματικότητα είναι αναρίθμητες!

 

Το δυνατό σημείο της συγγραφικής αυτής προσπάθειας προφανώς δεν είναι η πρωτοτυπία του θέματος- πολλά βιβλία εκδίδονται σήμερα με αναδιατυπώσεις και διασκευές από τους σύγχρονους συγγραφείς των αρχαίων μύθων μας- αλλά ο τρόπος απόδοσης των μύθων αυτών, δηλαδή το αστείρευτο χιούμορ, η αναλογία με τη σύγχρονη ζωή και η ελαφρά ειρωνεία που διαποτίζει τις σελίδες του βιβλίου. Επιπροσθέτως, ο Καμπουράκης δεν περιορίζεται στο να αναφέρει μονάχα μία εκδοχή του εκάστοτε μύθου, αλλά, αντίθετα, τις παρουσιάζει όλες στον αναγνώστη, ο οποίος συχνά θα διαπιστώσει ότι γνωρίζει τη μία μόνο από αυτές.

 

Το «Μια σταγόνα μυθολογία, Τότε που οι Θεοί έμοιαζαν πολύ με τους ανθρώπους» είναι εν κατακλείδι, ένα πολύ αξιόλογο, ευκολοδιάβαστο και διασκεδαστικό πόνημα το οποίο απευθύνεται σε αναγνώστες όλων των ηλικιών παρά το τετριμμένο θέμα που πραγματεύεται.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Florence Knapp, Τα ονόματα, εκδ. Ψυχογιός

  Γίνεται άραγε, το όνομά μας να καθορίσει την πορεία της ζωής μας, τις επιλογές και τη διαμόρφωση του χαρακτήρα μας; Αυτό φαίνεται να υπο...