Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019

Η συνθήκη του Βερντέν, 843

Λίγοι γνωρίζουν ότι το γερμανικό και το γαλλικό έθνος ανάγει τη δημιουργία του στη Συνθήκη του Βερντέν το 843.
Μετά τον θάνατο του Καρλομάγνου το 814, διάδοχος του στη διοίκηση της μεσαιωνικής καρολίγγειας αυτοκρατορίας έγινε ο γιος του Λουδοβίκος ο Ευσεβής.
Το 840, μετά και από τον δικό του θάνατο,  η άλλοτε κραταιά αυτοκρατορία του Καρλομάγνου  μοιράστηκε ανάμεσα στους τρεις γιους του, οι οποίοι κατέληξαν σε συμφωνία μετά από αρκετούς αδελφοκτόνους εφύλιους πολέμους.
Έτσι  το 843 υπογράφτηκε η συνθήκη του Βερντέν η οποία χώριζε την αυτοκρατορία σε τρία μέρη: ο Λουδοβίκος ο επονομαζόμενος Γερμανικός , πήρε το ανατολικό γερμανόφωνο κομμάτι, ο Λοθάριος Α΄το κεντρικό κομμάτι, δηλαδή το Μέσο φραγκικό βασίλειο, που περιλάμβανε εδάφη της σημερινής Ελβετίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Γαλλίας και, τέλος, ο Κάρολος, ο επονομαζόμενος Φαλακρός, πήρε το δυτικό φραγκικό βασίλειο στα εδάφη της σημερινής Γαλλίας.

Με την πάροδο του χρόνου τα δύο ακριανά βασίλεια, πιο ομοιογενή γλωσσικά και πολιτισμικά, ήταν εκείνα που επιβίωσαν, σηματοδοτώντας τη γένεση δύο σημαντικών εθνών της Ευρώπης, του γαλλικού και του γερμανικού έθνους.
ΠΗΓΗ: Bernstein-Milza, Ιστορία της Ευρώπης, τόμος 1, εκδ. Αλεξάνδρεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Beth o’ Leary, Η ανταλλαγή, εκδ. Μεταίχμιο

  Αναντίρρητα, δεν είναι όλα τα feelgood μυθιστορήματα ωραία, ούτε και καλογραμμένα. "Η ανταλλαγή" όμως διαθέτει αυτά τα χαρακτηρι...