Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

Νίκος Βατόπουλος, Όπου και να ταξιδέψω, εκδ. Μεταίχμιο, σελ.348

Η αλήθεια είναι ότι συνήθως δεν διαβάζω "περιηγητικά" βιβλία τα οποία δεν ρίχνουν το κύριο βάρος στην ιστορία ενός τόπου, είτε από δικό μου χούι, είτε λόγω δουλειάς... Η αλήθεια όμως είναι επίσης ότι το συγκεκριμένο βιβλίο κατάφερε να με κάνει να δω αυτού του είδους τα βιβλία με ένα εντελώς διαφορετικό μάτι.
Το νέο πόνημα του Νίκου Βατόπουλου, γνωστού δημοσιογράφου στην Καθημερινή και περισσότερο γνωστού για το συγγραφικό του έργο που αφορά την ίδια την Αθήνα, αποτελεί ένα απρόσμενα ιδιαίτερο, όσο και ξεχωριστό, οδοιπορικό. Επικεντρώνεται σε είκοσι τέσσερις πόλεις της ελληνικής επαρχίας, πόλεις της ηπειρωτικής κυρίως Ελλάδας, όχι σε εκείνες που είναι κατεξοχήν τουριστικές ή διάσημες για κάποιο συγκεκριμένο λόγο-είτε αυτό είναι μνημείο, παλιά πόλη ή ο,τιδήποτε άλλο- αλλά κυρίως σε όσες είναι παραμελημένες ή υποτιμημένες από άποψη φήμης και επισκεψιμότητας. Η νησιωτική Ελλάδα φυσικά δεν αγνοείται, αλλά ως αρκετά πιο προβεβλημένη, διατηρεί μια πιο ελάσσονα παρουσία στο βιβλίο.
 Από το Ηράκλειο, που είναι γνωστό περισσότερο ως τερατώδης μεγαλούπολη-αδίκως βέβαια!- και την Τρίπολη με τα άγνωστα νεοκλασικά της, μέχρι την άγνωστη στους πολλούς Κομοτηνή των μουσουλμάνων και τη Δράμα των νερών, ο Νίκος Βατόπουλος καταθέτει στον αναγνώστη τη δική του ματιά μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του, πως είδε δηλαδή και πως βίωσε ο ίδιος την περιήγησή του στις πόλεις που επισκέφθηκε, καταρρίπτοντας μύθους και στερεότυπα, δίνοντας ξεχωριστή σημασία σε πράγματα άγνωστα για τους πολλούς και αδιαφορώντας για ιστορικές και άλλες συμβάσεις.
Δεν πρόκειται για ένα βιβλίο που αποσκοπεί στην απλή παράθεση εγκυκλοπαιδικών γνώσεων, αλλά για ένα  οδοιπορικό γνήσια ανθρώπινο που προσπαθεί να αφουγκραστεί τον ιδιαίτερο παλμό και τον σφυγμό κάθε πόλης.
ΤΟ ΔΥΝΑΤΟ ΤΟΥ ΣΗΜΕΙΟ: Η αμεσότητα και η γνήσια κατάθεση ψυχής του έμπειρου συγγραφέα σε όσα μας μεταφέρει γραπτώς.
ΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ: οι λάτρεις των ταξιδίων και των κρυμμένων ομορφιών της Ελλάδας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Beth o’ Leary, Η ανταλλαγή, εκδ. Μεταίχμιο

  Αναντίρρητα, δεν είναι όλα τα feelgood μυθιστορήματα ωραία, ούτε και καλογραμμένα. "Η ανταλλαγή" όμως διαθέτει αυτά τα χαρακτηρι...