Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020

Δίποδη βάδιση: το τίμημα που πληρώσαμε γι' αυτήν

Ως άνθρωποι είμαστε το μοναδικό ζωϊκό είδος που μετακινείται με τα δύο πόδια και όχι με τα τέσσερα ή με κάποιον άλλον τρόπο από αυτούς που μπορούν να κινηθούν τα υπόλοιπα ζώα, δηλαδή κολυμπώντας, πετώντας, έρποντας κτλ, εδώ και πέντε περίπου εκατομμύρια χρόνια.
Έτσι, τα χέρια μας απελευθερώθηκαν και ο άνθρωπος μπόρεσε να δημιουργήσει τεχνικό, και  αργότερα πνευματικό, πολιτισμό. Όμως η δίποδη βάδιση είχε και συνέπειες για τους ανθρώπους...
 Πρώτον, τους πόνους στη μέση που συνεπάγεται η στήριξη του βάρους του ανθρώπινου σώματος σε ένα μόνο πόδι ανά βήμα, οι οποίοι ταλαιπωρούν σήμερα ένα μεγάλο μέρος του ανθρώπινου πληθυσμού.
Δεύτερον, η δύσκολη και επικίνδυνη γέννα για τις γυναίκες. Η γενετική οδός έγινε πολύ στενή, με αποτέλεσμα ο τοκετός να είναι φοβερά επώδυνος και  επικίνδυνος για τις γυναίκες, όπως δεν είναι σε κανένα άλλο είδος στο ζωϊκό βασίλειο.
Και τρίτον, καρδιακά προβλήματα. Η όρθια βάδιση μετατόπισε το κέντρο βάρους του σώματός μας  πολύ ψηλά, με αποτέλεσμα να είναι φοβερά κουραστικό για την καρδιά μας να δουλεύει σε τέτοιους εντατικούς ρυθμούς που απαιτούνται υπό αυτές τις συνθήκες. Επιπροσθέτως, ο μεγάλος μας εγκέφαλος που βρίσκεται πολύ ψηλά στο σώμα μας απαιτεί μεγάλη ποσότητα αίματος, η οποία πρέπει να σταλεί από την καρδιά ενάντια στους νόμους της βαρύτητας.
Η εξέλιξή μας λοιπόν ήταν μεν καθ' όλα θαυμαστή, είχε όμως και το τίμημά της...
ΠΗΓΗ:  Sang-Hee-Lee, Η εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, εκδ. Ψυχογιός, 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Beth o’ Leary, Η ανταλλαγή, εκδ. Μεταίχμιο

  Αναντίρρητα, δεν είναι όλα τα feelgood μυθιστορήματα ωραία, ούτε και καλογραμμένα. "Η ανταλλαγή" όμως διαθέτει αυτά τα χαρακτηρι...