Τρίτη 14 Απριλίου 2020

Τεύκρος Μιχαηλίδης, Φονικό στη Μεγάλλη Εκκλησία, εκδ. Πόλις, σελ.321

Ο γνωστός μαθηματικός-λογοτέχνης Τεύκρος Μιχαηλίδης επιστρέφει και πάλι, συνδυάζοντας αυτή τη φορά τη βυζαντινή ιστορία με τα μαθηματικά.
Το "Φονικό στη Μεγάλη Εκκλησία" διαδραματίζεται στον 6ο αιώνα μ.Χ. και συγκεκριμένα στον αποκαλούμενο και "χρυσό αιώνα" του Βυζαντίου, τον αιώνα του Ιουστινιανού.
 Το παρόν πόνημα θα μπορούσε να αποκληθεί και χρονικό της πτώσης του αρχαίου κόσμου. Είναι ένα βιβλίο αντιπροσωπευτικό του τέλους της εποχής που αποκλήθηκε "ύστερη αρχαιότητα"και απεικονίζει με τρόπο παραστατικό τη σύγκρουση χριστιανισμού-παγανισμού, η οποία σε καμία περίπτωση δεν είχε καταλαγιάσει τον 6ο μεταχριστιανικό αιώνα, όπως λανθασμένα συχνά πιστεύεται. 
 Οι πρωταγωνιστές κινούνται στο μεταίχμιο μεταξύ των δύο αυτών αντικρουόμενων κόσμων, ανήκοντας όμως περισσότερο στον ένα από τους δύο. Έτσι, η πρωταγωνίστρια Θεανώ, μία γυναίκα-πρόκληση για την εποχή της, αφού σπουδάζει μαθηματικός, ο αγαπημένος της Ερμόδωρος, ο δάσκαλος Σιμπλίκιος και κάποιοι άλλοι πιο ελάσσονες χαρακτήρες, είναι πιο πολύ εκπρόσωποι του παγανιστικού κόσμου που πνέει τα λοίσθια. Στον αντίποδα, ο Ιουστινιανός και η Θεοδώρα, ο έμπορος Μιχαήλ, η αδελφή της Θεανώς και ακόλουθος της Θεοδώρας, Αναστασία, αντιπροσωπεύουν περισσότερο τη νέα τάξη των πραγμάτων, δηλαδή την κουλτούρα του χριστιανισμού. Πολλές φορές, βέβαια, η ζυγαριά δεν είναι  ξεκάθαρο προς τα που τελικά γέρνει.
Όταν ο φίλος της Θεανώς Ιωάννης,  άνθρωπος μορφωμένος που διεξάγει έρευνες και επιστημονικά πειράματα, θα βρεθεί δολοφονημένος στο σπίτι της, η ίδια θα βρεθεί κατηγορούμενη για τον φόνο. Προσπαθώντας να ξεδιαλύνει το κουβάρι του φονικού και να αποδείξει την αθωότητα της Θεανώς, ο συγγραφέας μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο αποτυπώνοντας με ενάργεια σημαντικά γεγονότα της εποχής, όπως τη Στάση του Νίκα, το κλείσιμο της Νεοπλατωνικής Ακαδημίας της Αθήνας και, πάνω απ' όλα, το χρονικό της κατασκευής της Μεγάλης Εκκλησίας, δηλαδή της φημισμένης Αγιάς-Σοφιάς.
Και, φυσικά, όπως άλλωστε πάντοτε συμβαίνει στα βιβλία του Τεύκρου, τα μαθηματικά προβλήματα με τα οποία ασχολείται η Θεανώ, δεν απουσιάζουν, με τον Αρχιμήδη και το έργο του να έχει εδώ την τιμητική του.
ΤΟ ΔΥΝΑΤΟ ΤΟΥ ΣΗΜΕΙΟ: ο συνδυασμός μαθηματικών-ιστορίας και αστυνομικής λογοτεχνίας.
ΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ: οπωσδήποτε οι μαθηματικοί, αλλά, όντας ιδιαίτερα ευκολοδιάβαστο, το βιβλίο αυτό δεν παύει να είναι ένα πόνημα που απευθύνεται σε όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Beth o’ Leary, Η ανταλλαγή, εκδ. Μεταίχμιο

  Αναντίρρητα, δεν είναι όλα τα feelgood μυθιστορήματα ωραία, ούτε και καλογραμμένα. "Η ανταλλαγή" όμως διαθέτει αυτά τα χαρακτηρι...