Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

Τα μνημεία του Αγνώστου Στρατιώτη στην Ελλάδα


 

 Αναμφίβολα, οι πρώτοι ήρωες του 1821 οι οποίο τιμήθηκαν με ανέγερση ανδριάντα προς τιμής τους στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος ήταν όλοι επώνυμοι. Τον 19ο αιώνα, μάλιστα, παρατηρείται μία έξαρση στην ανέγερση ανδριάντων υπέρ Αγωνιστών, Πολιτικών ή απλά μεγάλων ανδρών της Επανάστασης, όπως ο εθνομάρτυρας  Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε΄ και ο Αδαμάντιος Κοραής. Πότε όμως ξεκίνησε η ανέγερση μνημείων υπέρ των απλών, των ανωνύμων στρατιωτών οι οποίοι έπεσαν "υπέρ πίστως και πατρίδος";

Φυσικά η ιδέα ανέγερσης μνημείου υπέρ πεσόντων στον πόλεμο στρατιωτών δεν ήταν άγνωστη στην αρχαία Ελλάδα, όπως μας πληροφορούν οι αναφορές σε κείμενα αρχαίων συγγραφέων.

Στα νεώτερα όμως χρόνια η Ερμούπολη της Σύρου ήταν εκείνη η οποία πρώτη το 1858 αποφάσισε να αναγείρει μνημείο για τον Άταφο Αγωνιστή, έργο του γλύπτη Γ. Βιτάλη, το οποίο αποπερατώθηκε το 1880. Το μνημείο είναι αφιερωμένο στους Αγωνιστές και τους Φιλέλληνες που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης. Η ανέγερση μνημείων υπέρ του Αγνώστου Στρατιώτη στην Ευρώπη θα λάβει, φυσικά, πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις μετά την τεράστια αιματοχυσία του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Στην Αθήνα το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα χρονολογείται μόλις στο 1932, επί κυβερνήσεως του Ελευθερίου Βενιζέλου. Η σχετική απόφαση λήφθηκε μόλις το 1926. Πρόκειται για κενοτάφιο προς τιμήν των πεσόντων σε όλους τους πολέμους υπό την αιγίδα του αρχιτέκτονα Εμμ. Λαζαρίδη.

Είχε προηγηθεί φυσικά η ανέγερση παρόμοιων μνημείων στην Ευρώπη προτού η "μόδα" τους φτάσει και στην Ελλάδα. Πρώτο το Παρίσι ανήγειρε κάτω από την Αψίδα του Θριάμβου τον τάφο του Άγνωστου Στρατιώτη το 1920.

Σήμερα πλέον κάθε πόλη στην Ελλάδα, μικρή και μεγάλη, διαθέτει τον δικό της βωμό μνήμης για να τιμήσει όσους θυσιάστηκαν για τη δική μας ελευθερία.

ΠΗΓΗ: Χριστίνα Κουλούρη, Φουστανέλες και χλαμύδες, Ιστορική μνήμη και εθνική ταυτότητα 1821-1930, εκδ. Αλεξάνδρεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Beth o’ Leary, Η ανταλλαγή, εκδ. Μεταίχμιο

  Αναντίρρητα, δεν είναι όλα τα feelgood μυθιστορήματα ωραία, ούτε και καλογραμμένα. "Η ανταλλαγή" όμως διαθέτει αυτά τα χαρακτηρι...