Δευτέρα 24 Μαΐου 2021

Ελένη Τσαμαδού, Η εμμονή της μνήμης, εκδ. Ψυχογιός, 2021, σελ.446

 

https://www.psichogios.gr/el/h-emmonh-ths-mnhmhs.html

 

 Η Ελένη Τσαμαδού επιστρέφει για άλλη μια φορά στην περίοδο της ιστορίας του ύστερου Βυζαντίου, που τόσο εμπράκτως μας έχει αποδείξει ότι αγαπάει και γνωρίζει καλά με το προηγούμενο βιβλίο της "Οι άνεμοι του χρόνου". Μόνο που αυτή τη φορά αληθινός πρωταγωνιστής από ιστορική άποψη δεν είναι το Βυζάντιο, αλλά η τουρκική εισβολή στην Κύπρο του 1974.

Δεν είναι, όμως, μονάχα οι δύο αυτές τόσο διαφορετικές ιστορικές εποχές που μπλέκει η Ε.Τ. στο νέο της μυθιστόρημα. Είναι και η περίοδος της άλωσης της Αμμοχώστου από τους Οθωμανούς το 1571, αλλά και η έκρηξη του ηφαιστείου της Ισλανδίας το 2010.

Ακούγεται, φυσικά, κάπως παράξενο, αλλά η συγγραφέας καταφέρνει να συνδυάσει ιστορικά στοιχεία από όλες αυτές τις εποχές, μαζί με μία δυνατή μυθιστορία της οποίας το βασικό σημείο είναι η αναζήτηση του παρελθόντος και της ταυτότητας της πρωταγωνίστρια, μίας σαραντάχρονης Τουρκάλας ονόματι Ντεφνέ- ή ελληνιστί Δάφνη.

Η Ντεφνέ λόγω της απροσδόκητης έκρηξης του ηφαιστείου της Ισλανδίας  θα έρθει κοντά με έναν Κύπριο δικηγόρο, τον Φοίβο. Αυτή η καταλυτική συνάντηση θα αλλάξει με τρόπο εντελώς απροσδόκητο τη ζωή της και θα την οδηγήσει σε μετοικεσία στο νησί της Αφροδίτης όπου, όπως φαίνεται, κρύβεται ένα σημαντικό κομμάτι του παρελθόντος αλλά και της αινιγματικής της ταυτότητας.

Η συγγραφέας φτιάχνει ένα περίπλοκο μωσαϊκό με ιστορικές αναφορές, αλλά και νύξεις σε σύγχρονα προβλήματα, όπως η ψυχασθένεια, το υπερφυσικό, η μητρότητα, η υιοθεσία και η αναζήτηση ταυτότητας. Πάνω απ' όλα, όμως, θέτει το ερώτημα, αν και κατά πόσον η εμμονή της ιστορικής μνήμης μπαίνει ακόμη και σήμερα εμπόδιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και εάν έχει κάποιος ευθύνη για τις πράξεις των προγόνων του. Δεν θυσιάζει, όμως, τη συναρπαστική πλοκή προκειμένου να απαντήσει στο ερώτημα αυτό, απεναντίας μάλιστα, καταφέρνει να διατηρήσει σχεδόν μέχρι το τέλος το μυστήριο της αινιγματικής καταγωγής της πρωταγωνίστριας Ντεφνέ.

 Η αλήθεια είναι πως σπανίζει στις μέρες μας ο επιτυχημένος συνδυασμός Ιστορίας , μυθιστορίας, θεμελιωδών ερωτημάτων για τη ζωή και συναρπαστικής πλοκής. Η εμμονή της μνήμης, όμως καταφέρνει να τα συνδυάσει όλα, αποτελώντας ένα αξιοπρόσεκτο ανάγνωσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Γιάννης Λαγουδάκης, Ένας φιλήσυχος άνδρας, Μια ιστορία από το ’22, εκδ. Βακχικόν

    Η ιστορία μιας οικογένειας από το 1922               Τα περισσότερα μυθιστορήματα που έχουν γραφτεί για τη Μικρασιατική Κατασ...