Τρίτη 15 Μαρτίου 2022

Nick Rennison,1922 η χρονιά που άλλαξε τον κόσμο, εκδ. Διόπτρα, 2022, μετ.Μ. Δελέγκος, σελ.316


 Εκτός από την επέτειο των διακοσίων χρόνων από την Παλιγγενεσία την περσινή χρονιά, φέτος η χώρα μας διανύει το έτος μνήμης για τη συμπλήρωση των εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Φαίνεται όμως πως το έτος 1922 δεν ήταν έτος καθοριστικό μονάχα για την πατρίδα μας, αλλά και για ολάκερο τον κόσμο, αφού κάποια καίριας σημασίας γεγονότα έλαβαν χώρα κατά τη διάρκειά του. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο συγγραφέας, επιμελητής και βιβλιοπώλης Nick Rennison στο βιβλίο του "1922 η χρονιά που άλλαξε τον κόσμο".

 Βέβαια, η αλήθεια είναι πως τα περισσότερα από τα γεγονότα που περιγράφονται στο βιβλίο αντιπροσωπεύουν ολάκερη τη δεκαετία του 1920 και γενικότερα τον κόσμο του Μεσοπολέμου και όχι μονάχα τη χρονιά του 1922. Όπως και να 'χει όμως, ακόμη κι αν δεν συμφωνήσει κάποιος ότι το 1922 ήταν μία χρονιά που άλλαξε τον κόσμο, οφείλει να συμμορφωθεί με την κοινώς αποδεκτή πεποίθηση ότι η δεκαετία του 1920 ήταν μία δεκαετία κοσμοϊστορικών συμβάντων και αλλαγών, που ώθησε την υφήλιο ένα βήμα εγγύτερα στον Αρμαγεδώνα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και "ενοποίησε" κατά κάποιον τρόπο τον πολιτισμό της υφηλίου.

Κατά τη διάρκεια της παρούσης δεκαετίας σημειώθηκαν πολλές εξελίξεις στην αεροπλοΐα. Η δεκαετία του 1920 δικαίως αποκαλείται επίσης εποχή της τζαζ, μιας μουσικής που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και τελικά κατέκτησε τον κόσμο. Κατά την ίδια δεκαετία "άνθισε" η ρατσιστική οργάνωση Κου Κλουξ Κλαν στις ΗΠΑ και ο ρατσισμός κατά τον Αφροαμερικανών έφθασε στο αποκορύφωμά του στην ίδια χώρα. Υπήρχαν επίσης εξελίξεις στο ζήτημα της αυτονομίας της Βόρειας Ιρλανδίας μέσω της δράσης του ΙRΑ, του παράνομου ιρλανδικού απελευθερωτικού στρατού.

Ειδικότερα τώρα στο έτος 1922, η Καταστροφή της Σμύρνης, αλλά και το ουσιαστικό τέλος  της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και η μετατροπή της σε εθνικό κράτος υπήρξε γεγονός μεγίστης σημασίας, όχι μονάχα για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο. Το έτος 1992 σηματοδότησε το τέλος της δράσης του θρυλικού Αλ Καπόνε και εκδόθηκε το σημαντικό μυθιστόρημα Οδυσσέας του Ιρλανδού Τζέιμς Τζόις, όπως και το Σαβουάρ Βιβρ της Έμιλι Ποστ, δημιουργήθηκε το BBC και πραγματοποιήθηκε η πρώτη επιτυχής πτώση με αλεξίπτωτο από αεροσκάφος. Ακόμη, κατά το ίδιο έτος η παντοδυναμία της Βρετανικής Αυτοκρατορίας άρχισε να παρουσιάζει τριγμούς, έγινε η πρώτη ένεση ινσουλίνης σε διαβητικό και ο περίφημος τάφος του Τουταγχαμών ήρθε στο φως.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια του αναγνώστη όλες οι καθημερινές συνήθειες των ανθρώπων του Μεσοπολέμου-οι διατροφικές τους συνήθειες, η διασκέδαση και τα αναγνώσματά τους, η μουσική και η μόδα τους, καθώς και οι πεποιθήσεις τους.

Πολιτικά, καλλιτεχνικά, λογοτεχνικά, αθλητικά, επιστημονικά και κοινωνικά γεγονότα, όλα έχουν τη θέση τους στις σελίδες του βιβλίου, το οποίο χωρίζεται σε δώδεκα κεφάλαια, ένα για κάθε μήνα του έτους.

Ίσως,  λοιπόν, να είναι υπερβολή αν πούμε ότι το έτος 1922 ήταν το έτος που άλλαξε τον κόσμο. Γενικεύοντας όμως, μέσα από το βιβλίο του Rennison, μπορούμε να πούμε με κάθε σιγουριά ότι κατά τη διάρκεια της εν λόγω δεκαετίας τέθηκαν οι βάσεις της ζωής που γνωρίζουμε και έχουμε όλοι μας σήμερα. Και την αναλογία αυτή μεταξύ του σήμερα και του τότε θα μας βοηθήσει να την κατανοήσουμε καλύτερα το εν λόγω βιβλίο, ένα ευχάριστο, ελαφρύ και ιστορικής χροιάς ανάγνωσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Beth o’ Leary, Η ανταλλαγή, εκδ. Μεταίχμιο

  Αναντίρρητα, δεν είναι όλα τα feelgood μυθιστορήματα ωραία, ούτε και καλογραμμένα. "Η ανταλλαγή" όμως διαθέτει αυτά τα χαρακτηρι...