Πέμπτη 14 Απριλίου 2022

Bill Brison, Όλη η αλήθεια για τη ζωή του Σαίξπηρ, εκδ. Μεταίχμιο, 2022, σελ. 203, μετ.Ε. Βαχλιώτη

 

Μία διαφορετική βιογραφία από τις συνηθισμένες του μεγαλύτερου δραματουργού των αιώνων μας προσφέρει ο αγαπημένος συγγραφέας Bill Bryson στο παρόν πόνημα.

Ο Bryson είναι γνωστός για το μεγάλο αφηγηματικό του χάρισμα και τον πραγματικά εντελώς ιδιαίτερο -και ιδιόρρυθμο πολλές φορές- τρόπο που ασχολείται με την Ιστορία.

Έτσι και η παρούσα βιογραφία του Σαίξπηρ δεν θα μπορούσε παρά να διαφέρει τα μέγιστα απ' όλες τις άλλες βιογραφίες που έχουν γραφτεί ως τώρα για τον μεγάλο δραματουργό.

Η ιδιαιτερότητά της έγκειται ακριβώς στην επικέντρωσή της στην αλήθεια: παρά τα όσα έχουν κατά καιρούς γραφτεί περί θεωριών συνωμοσίας και αμφιλεγόμενων γεγονότων που συνδέονται με τη ζωή του Σαίξπηρ, ο συγγραφέας επιλέγει εδώ να αναφερθεί μονάχα τα γεγονότα της ζωής του Σαίξπηρ τα οποία γνωρίζουμε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι είναι πραγματικά αληθινά. Ο Bryson αναφέρεται μόνο στα αληθινά γεγονότα της ζωής του Σαίξπηρ και αποφεύγει επιμελώς παρακινδυνευμένες εικασίες ή την υιοθέτηση αμφίβολων θεωριών και εικασιών. Έτσι ανασκευάζει πειστικά στο τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου του τις εντελώς ανυπόστατες θεωρίες ότι πίσω από τον Σαίξπηρ κρυβόταν ο Μπέικον ή ο Μάρλοου και παραδέχεται ευθέως ότι υπάρχουν κάποια χαμένα χρόνια στη ζωή του (συγκεκριμένα τα χρόνια από το 1585-1592) κατά τα οποία δεν ξέρουμε πραγματικά που βρισκόταν.

Και δεν είναι μόνο αυτά. Η αλήθεια είναι ότι γνωρίζουμε πραγματικά ελάχιστα επιβεβαιωμένα γεγονότα για τη ζωή του μεγάλου συγγραφέα.  Εκτός όμως από την κάπως, αποσπασματική, αναγκαστικά βιογραφία του Σαίξπηρ, ο Bryson ασχολείται εκτενώς και με την ελισαβετιανή εποχή κατά την οποία έζησε ο συγγραφέας. Αναλύει σε βάθος τις συνθήκες της εποχής, τις συνήθειες και περιγράφει εκτενώς τα θέατρα της εποχής, τις καινοτομίες που εισήγαγε ο Σαίξπηρ σε αυτά μέσα από τα έργα του, αλλά παρουσιάζει συγχρόνως και μία ολοκληρωμένη εικόνα του ελισαβετιανού Λονδίνου.

Τελικά αποδεικνύεται ότι ούτε για τη μορφή του Σαίξπηρ, του ανθρώπου-φάντασμα δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι. Τα έργα του, ενώ απέχουν πολύ από το να είναι τέλεια, αφού περιέχουν τα λαθάκια τους, τόσο γλωσσικά όσο και γεωγραφικά, αποτελούν ωστόσο μνημεία εμπλουτισμού της αγγλικής γλώσσας, αφού ο Σαίξπηρ αποδείχτηκε ότι ήταν τελικά μέγας γλωσσοπλάστης και εφευρέτης φράσεων. Χωρίς τον Σαίξπηρ αναμφίβολα η εμβέλεια και η παγκοσμιότητα της αγγλικής γλώσσας δεν θα ήταν αυτή που είναι σήμερα.

Εν κατακλείδι, η βιογραφία αυτή ξεχωρίζει ακριβώς για το γεγονός ότι αγνοεί ανεξακρίβωτες πληροφορίες, θεωρίες συνωμοσίας κτλ και επικεντρώνεται στην καθαρή αλήθεια. Κάποια ερωτήματα σχετικά με τη ζωή του θα μείνουν φυσικά αναπάντητα στο μυαλό μας μετά από την ανάγνωση του παρόντος πονήματος, ωστόσο όταν κλείσουμε το βιβλίο θα έχουμε γνωρίσει λίγο καλύτερα τον ποιητή-φάντασμα, την εποχή και το έργο του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Beth o’ Leary, Η ανταλλαγή, εκδ. Μεταίχμιο

  Αναντίρρητα, δεν είναι όλα τα feelgood μυθιστορήματα ωραία, ούτε και καλογραμμένα. "Η ανταλλαγή" όμως διαθέτει αυτά τα χαρακτηρι...