Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023

Δανάη Ιμπραχήμ, Ο θησαυρός της Δαμασκού, εκδ. Πηγή

Μία διαφορετική και πρωτότυπη σειρά βιβλίων φαντασίας αναμεμειγμένων με ιστορικές πινελιές αποτελούν τα τρία βιβλία της Δανάης Ιμπραχήμ, μέρος της τριλογίας με τίτλο «Ο θησαυρός της Δαμασκού». Το τελευταίο μέρος έχει τον υπότιτλο «Το κάλεσμα της μοίρας», ενώ τα άλλα δύο «Το παιχνίδι των Θεών» και «Το όνειρο της ερήμου».

 

Τα βιβλία αυτά ίσως μας θυμίσουν λιγάκι Τόλκιν, από την άποψη της γερής δόσης μαγείας και φαντασίας που περιέχουν. Από την άλλη, ίσως μας θυμίσουν τα παραμύθια της Χαλιμάς, και τη λογοτεχνία της Μέσης Ανατολής, με τον Αλαντίν, τον Σεβάχ τον θαλασσινό και όλους αυτούς τους τόσο αγαπητούς στη Δύση ήρωες. Και αυτό είναι φυσικό, αφού και τα τρία βιβλία χρωματίζονται έντονα με τα χρώματα τη Ανατολής.

 

Το τελευταίο μέρος της τριλογίας «Ο θησαυρός της Δαμασκού» διαδραματίζεται εν έτει 674μ.Χ. τότε που η επεκτατικότητα των αραβικών φυλών βρισκόταν στο απόγειό της και ο πόλεμος με τη βυζαντινή αυτοκρατορία σε καθημερινή διάταξη. Η υπόθεσή του εκτυλίσσεται σε δύο πόλεις: την ολόλαμπρη Κωνσταντινούπολη, τη μυθική Βασιλεύουσα και την εξίσου τυλιγμένη στο πέπλο του μύθου Δαμασκό. Μικρό μόνο μέρος της υπόθεσης διαδραματίζεται εν πλω μεταξύ Κωνσταντινούπολης και Δαμασκού.

 

Το βιβλίο είναι στην ουσία μία συναρπαστική αναζήτηση του αποκαλούμενου «θησαυρού της Δαμασκού». Είναι βιβλίο πολυπρόσωπο, πολύχρωμο, γεμάτο με μαγεία, ερωτισμό, λάγνα ανατολή, αλλά και πολεμικές συγκρούσεις και βίαιες σκηνές. Τα τρία βασικά πρόσωπα-εν μέσω πολλών-που εμπλέκονται στην αναζήτηση του θησαυρού είναι μία σουλτάνα, ένας στρατιώτης και ένας ταπεινός άνδρας.

 

Οι ήρωες που πλάθει η Ιμπραχήμ, ακροβατώντας επιδέξια μεταξύ δύο εντελώς διαφορετικών κόσμων, μεταξύ Ανατολής και Δύσης, είναι σαν να μην έχουν παρελθόν. Αυτό δεν αφορά τον αναγνώστη και όλο το βάρος της αφήγησης πέφτει στο συναρπαστικό και γεμάτο δράση και εκπλήξεις παρόν που δεν αφήνει χρόνο στον αναγνώστη σχεδόν ούτε για να παρατηρήσει το περιβάλλον μέσα στο οποίο κινούνται οι ήρωές του. Τόσο καταιγιστική είναι η δράση του και τόσο πολλοί και γλαφυροί οι διάλογοι που κινούν τον μύθο.

 

Τι έχει αποφασίσει, άραγε, η μοίρα για τους τρεις αδύνατους θνητούς; Σουλτάνοι, χαλίφες, βυζαντινοί αυτοκράτορες, μουσουλμάνοι και χριστιανοί, βίαιοι πολέμαρχοι και γοητευτικές γυναικείες υπάρξεις, χαρέμια, μάγισσες και άνθρωποι που βρίσκονται σε διαρκή αναζήτηση, όλα αυτά αποτελούν τον πολύχρωμο καμβά του βιβλίου της Ιμπραχήμ, μίας συγγραφέως με μεικτή καταγωγή, αραβική και ελληνική, και, επομένως, της πλέον κατάλληλης για να συγγράψει ένα μυθιστόρημα που κινείται ανάμεσα στον μουσουλμανικό αραβικό κόσμο και τον χριστιανικό του Βυζαντίου. Εν ολίγοις, πρόκειται για μία δυνατή περιπέτεια φαντασίας που προορίζεται να διαβαστεί από όσους αγαπούν τα βιβλία με γρήγορο ρυθμό και καταιγιστική δράση.

 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Γιάννης Λαγουδάκης, Ένας φιλήσυχος άνδρας, Μια ιστορία από το ’22, εκδ. Βακχικόν

    Η ιστορία μιας οικογένειας από το 1922               Τα περισσότερα μυθιστορήματα που έχουν γραφτεί για τη Μικρασιατική Κατασ...