Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023

Charles Seife, Ο πραγματικός Χόκινγκ, εκδ. Μεταίχμιο

 

Ποιος ήταν άραγε ο άνθρωπος πίσω από τον διάσημο επιστήμονα, πίσω από τον ανάπηρη ιδιοφυΐα που αναγνώριζαν όλοι; Ο δημοσιογράφος και μαθηματικός Τσαρλς Σάιφ επιχειρεί να ρίξει φως στο εν λόγω ερώτημα μέσα από την ογκώδη βιογραφία ενός από τους διασημότερους αστροφυσικούς του περασμένου αιώνα που έφυγε από τη ζωή το 2018.

 

«Γνωρίζω πολύ καλά πόσο πολύτιμος είναι ο χρόνος. Αδράξτε τη στιγμή. Ενεργήστε άμεσα. Εγώ πέρασα όλη μου τη ζωή διασχίζοντας νοερά το σύμπαν».

 

Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια που ο Χόκινγκ απηύθυνε στο κοινό του. Ήταν τα λόγια κάποιου που έχει πλήρη ενσυναίσθηση της αξίας της ζωής, κάποιου που παρ’ όλη την ταλαιπωρία που γνώρισε στη ζωή του εξαιτίας ενός άδικου πεπρωμένου, εντούτοις δεν έπαψε στιγμή να αγωνίζεται.

 

Ο Στίβεν Χόκινγκ γεννήθηκε στην Οξφόρδη του 1942 και έφυγε από τη ζωή το 2018 σε ηλικία εβδομήντα έξι ετών, μετά από πολύχρονη πάλη με την αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση, μια ασθένεια από την οποία προσβλήθηκε σε ηλικία είκοσι ενός ετών και η οποία του στέρησε προοδευτικά κάθε ικανότητα κίνησης και ομιλίας, εκτός από την ικανότητά του να σκέφτεται. Παρ’ όλες τις δυσκολίες που απέρρεαν από την αναπηρία του, ο Χόκινγκ κατόρθωσε τελικά να εδραιώσει τη θέση του ως κορυφαίος θεωρητικός φυσικός του εικοστού αιώνα, με μία σειρά από επιστημονικές ανακαλύψεις που σχετίζονται με τις μαύρες τρύπες του διαστήματος, τις απαρχές του, την κβαντική μηχανική και την ανακάλυψη της ακτινοβολίας που πήρε το όνομά του, της ακτινοβολίας Χόκινγκ. Συν τοις άλλοις, ο Χόκινγκ άφησε πίσω του μεγάλο συγγραφικό έργο, όπως το διάσημο έργο του εκλαϊκευμένης φυσικής Το χρονικό του χρόνου και Το σύμπαν σε ένα καρυδότσουφλο.

 

Παρά την αναπηρία του ο Χόκινγκ παντρεύτηκε δύο φορές και απέκτησε τρία παιδιά. Ήταν αρκετά επίμονος και ισχυρογνώμων άνθρωπος, όπως και ιδιαιτέρως ανταγωνιστικός. Του άρεσε να βάζει στοιχήματα τα οποία είχε όμως μεγάλες πιθανότητες να κερδίσει. Τέτοιες πληροφορίες για τη ζωή πίσω από το δημόσιο προφίλ του ενσωματώνει ο Σάιφ στο βιβλίο του. Εξετάζει όμως παράλληλα ενδελεχώς και το επιστημονικό του έργο και προσπαθεί να το εξηγήσει στο κοινό με όσο απλούστερα λόγια γίνεται. Έτσι, η επιστήμη και οι πληροφορίες σχετικά με τη ζωή του Χόκινγκ βρίσκονται σε αγαστή ισορροπία στο βιβλίο.

Η παρούσα βιογραφία όμως δεν μοιάζει με καμία από όσες έχουμε διαβάσει ως τώρα, όχι μόνο για το συγκεκριμένο πρόσωπο, αλλά και για άλλα. Και αυτό διότι δεν πρόκειται για την κλασική βιογραφία που αρχίζει την εξιστόρηση με τη γέννηση του βιογραφούμενου προσώπου και τελειώνει με τον θάνατό του. Αντιθέτως, ο Σάιφ ακολουθεί εδώ την αντίστροφη πορεία. Ξεκινά με τον θάνατο του Χόκινγκ και τελειώνει την αφήγησή του με τα νεανικά και τα παιδικά χρόνια του επιστήμονα.

 

Σε κάθε περίπτωση, η βιογραφία αυτή είναι ένα καλό μάθημα ζωής που θα μας πληροφορήσει για τα επιτεύγματα ενός σπουδαίου μυαλού που δεν έπαψε ποτέ να αγωνίζεται παρά τις δυσκολίες που η ζωή τόσο άδικα του έφερε στον δρόμο του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Γιάννης Λαγουδάκης, Ένας φιλήσυχος άνδρας, Μια ιστορία από το ’22, εκδ. Βακχικόν

    Η ιστορία μιας οικογένειας από το 1922               Τα περισσότερα μυθιστορήματα που έχουν γραφτεί για τη Μικρασιατική Κατασ...