Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023

Μαρία Δριμή, Continuum, εκδ. Βακχικόν

 

Για τη συνέχεια και το διηνεκές, αλλά και το ευμετάβλητο των ανθρώπινων σχέσεων, μας μιλάει η γνωστή θεατρική-κατά κύριο λόγο- συγγραφέας Μαρία Δριμή στο μονόπρακτο θεατρικό της με τίτλο «Continuum» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Βακχικόν. Το σύντομο αυτό έργο με τους γλαφυρούς διαλόγους εντάσσεται σε μία καθαρά ρεαλιστική τεχνοτροπία γραφής.

 

Στο έργο πρωταγωνιστούν δύο ζευγάρια. Η Ιόλη και ο Οδυσσέας και ο Γιώργος με την Ευρυδίκη. Η Ιόλη είναι γλύπτρια, ενώ ο Οδυσσέας ιδιωτικός ερευνητής. Ο Γιώργος ασκεί το επάγγελμα του οδοντιάτρου και η Ευρυδίκη είναι δημοσιογράφος. Τι κοινό έχουν τα ζευγάρια αυτά μεταξύ τους εκτός από έναν παρηκμασμένο γάμο; Η σύνδεση μεταξύ τους θα γίνει όταν ο Γιώργος θα αναθέσει στον Οδυσσέα να ανακαλύψει αν η γυναίκα του, η οποία προσφάτως του ζήτησε διαζύγιο, τον απατάει. Εκτός όμως από τους δύο άντρες και οι γυναίκες θα γνωριστούν για επαγγελματικούς λόγους. Μοιραία και οι τέσσερις θα αναπτύξουν σχέσεις μεταξύ τους σε ένα ρεαλιστικότατο σενάριο που θα μπορούσε κάλλιστα να συμβεί και στην πραγματική ζωή. Η συγγραφέας φέρνει και τα τέσσερα πρόσωπα σε επαφή με έναν πραγματικά πολύ έξυπνο τρόπο που φαντάζει φυσιολογικότατος και φυσικό επακόλουθο των εξελίξεων της υπόθεσης.

 

«Continuum σημαίνει συνεχές, που είναι η συνεκτική ιδέα του έργου. Η ζωή είναι ένα ατελεύτητο συνεχές χώρου και χρόνου, μέσα στο οποίο αλληλεπιδρούν οι άνθρωποι με ρόλους καθορισμένους και εναλλασσόμενους».

 

Στο συμπέρασμα αυτό που παραθέτει η συγγραφέας στην εισαγωγή του βιβλίου της θα καταλήξουν εν τέλει και οι ήρωες του βιβλίου, όταν διαπιστώσουν και ιδίοις όμμασι ότι όλοι στη ζωή τελικά παίζουμε σαν καλοκουρδισμένοι ηθοποιοί πολλούς διαφορετικούς ρόλους και δεν κουραζόμαστε να τους αλλάζουμε διαρκώς.

 

Η Δριμή δημιουργεί μία έξυπνη ανατομία των ανθρώπινων σχέσεων μέσα από την προσεκτική εξέταση δύο γάμων που περνούν κρίση. Στους σύντομους θεατρικούς διαλόγους του βιβλίου ο καθένας από εμάς θα μπει σε σκέψεις σχετικά με τον δικό του γάμο, με τις σχέσεις που διατηρεί γενικά με τους γύρω του, ή ακόμη και για τον τρόπο που αντιδρά ο ίδιος σε συναισθηματικές καταστάσεις και προκλήσεις.

 

Το σκηνικό του έργου αποτελείται από δύο μονάχα δωμάτια, ένα γραφείο και ένα σαλόνι, στα οποία οι τέσσερις πρωταγωνιστές εναλλάσσονται. Πρόκειται για ένα πολύ έξυπνα σκηνοθετικά δομημένο θεατρικό έργο, το οποίο ευχόμαστε να δούμε και ζωντανά κάποια στιγμή στη σκηνή. Πέραν αυτού, όμως, το Continuum είναι και ένα πολύ ευχάριστο ανάγνωσμα που διαβάζεται εύκολα και σύντομα και θα μας εμφυσήσει, ταυτόχρονα, και κάποιους προβληματισμούς. Αξίζει, επομένως, να του αφιερώσουμε λίγο από τον πολύτιμο αναγνωστικό χρόνο μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Γιάννης Λαγουδάκης, Ένας φιλήσυχος άνδρας, Μια ιστορία από το ’22, εκδ. Βακχικόν

    Η ιστορία μιας οικογένειας από το 1922               Τα περισσότερα μυθιστορήματα που έχουν γραφτεί για τη Μικρασιατική Κατασ...