Πέμπτη 27 Απριλίου 2023

Philippe Brenot, Laetitia Coryn, sex story, εκδ. Επίμετρο

 

Οι εκδόσεις των εικονογραφημένων κόμικ ως γνωστόν ανθίζουν στις μέρες μας και άπτονται διαφόρων θεματικών, όπως τις βιογραφίες και τα ιστορικά γεγονότα. Σε ό,τι αφορά όμως την ιστορία του σεξ και της ανθρώπινης σεξουαλικότητας από την προϊστορία μέχρι και τις μέρες μας δεν γνωρίζω να έχει κυκλοφορήσει μέχρι τώρα, στα ελληνικά τουλάχιστον, αντίστοιχο εικονογραφημένο κόμικ. 

Δύο Γάλλοι έρχονται όμως τώρα προκειμένου να αναπληρώσουν το κενό αυτό. Ο συγγραφέας του έργου, ο Φιλίπ Μπρενό, είναι διακεκριμένος ψυχίατρος και ανθρωπολόγος, διευθυντής του τμήματος Σεξολογίας του Πανεπιστημίου Paris Descrates και η εικονογράφος, η Λετίτσια Κορύν γνωστή συγγραφέας κόμικ που συνεργάζεται με το περιοδικό AAARG!.

Η έκδοση ενός τέτοιου έργου, με αυτή την πολύχρωμη, τολμηρή, όσο και αστεία εικονογράφηση και το εξαιρετικά χιουμοριστικό πνευματώδες και πλούσιο σε ιστορικό υλικό δικαίως προορίζεται να αποτελέσει εκδοτικό φαινόμενο για τη χώρα μας, όπου η διδασκαλία της σεξουαλικής αγωγής βρίσκεται ακόμη  στα σπάργανα.

Οι συγγραφείς χωρίς παρωπίδες  και έπειτα από μεγάλη έρευνα σε ιστορικές πηγές μας προσκαλούν σε μία συναρπαστική ξενάγηση στον χώρο της ανθρώπινης σεξουαλικότητας και μας απαντούν σε  καίρια ερωτήματα σχετικά με το σεξ στις διάφορες ιστορικές περιόδους.

Η αρχή της εξιστόρησης αρχίζει από τότε που ο άνθρωπος ήταν ακόμη ανθρωποειδές και έμοιαζε περισσότερο με πίθηκο. Τότε όμως χρονολογούνται και κάποιες μεγάλε αλλαγές, οι οποίες σηματοδοτούν το πέρασμα από την ζωώδη σεξουαλικότητα στην ανθρώπινη, μεταξύ των οποίων και η γέννηση του ερωτικού αισθήματος, αλλά και της ανδρικής κυριαρχίας, η οποία συνεχίζεται, σε κάπως ηπιότερη μορφή βέβαια, ως τις μέρες μας. 

Εν συνεχεία οι συγγραφείς εξετάζουν την σεξουαλικότητα στις προϊστορικές κοινωνίες της Βαβυλώνας, της Αιγύπτου και της αρχαίας Ελλάδας και της Ρώμης. Επόμενος σταθμός ο ευρωπαϊκός μεσαίωνας και η Ευρώπη της Αναγέννησης, όπου η διαρκής προσπάθεια από την αυγή της ιστορίας για τον έλεγχο της ανθρώπινης- και ιδίως της γυναικείας- σεξουαλικότητας, εξακολουθεί να υφίσταται. Τα πράγματα ελάχιστα καλυτέρεψαν με την έλευση του Διαφωτσμού και της τεχνολογικής επανάστασης του 19ου αιώνα και θα πρέπει να περιμένουμε το αντισυλληπτικό χάπι και τη νομιμοποίηση των ομοφυλοφιλικών σχέσεων στον 20ο αιώνα για να μπορέσουμε να μιλήσουμε για την απελευθέρωση της σεξουαλικότητας, αλλά και του γυναικείου φύλου.

Ο αναγνώστης θα αποκτήσει πρόσβαση σε ιστορικές πληροφορίες που ενίοτε θα τον καταπλήξουν, όπως για παράδειγμα τις σεξουαλικές συνήθειες της Κλεοπάτρας ή της βασίλισσας Βικτωρίας, την προέλευση της λέξης "μπορντέλο" και άλλες πολλές, ενώ θα διαπιστώσει με ευχαρίστηση ότι η ανάγνωση μπορεί να γίνει μία εξαιρετικά συναρπαστική εμπειρία.

Το κόμικ αυτό μπορεί-αλλά και οφείλει- να διαβαστεί,εκτός από ενήλικους, και από εφήβους και θα αποτελέσει σίγουρα ένα εξαιρετικά χρήσιμο και ευχάριστο ανάγνωσμα σχετικά με τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και ενημέρωση των νέων. Η σημασία της ορθής σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε μία παγκοσμιοποιημένη κοινωνία στην οποία οι πορνογραφικές εικόνες του διαδικτύου είναι εύκολα προσβάσιμες σε όλους είναι τεράστια και δικαίως τονίζεται η σημασία της από τους συγγραφείς στο χρήσιμο υπόμνημα στο τέλος του βιβλίου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Beth o’ Leary, Η ανταλλαγή, εκδ. Μεταίχμιο

  Αναντίρρητα, δεν είναι όλα τα feelgood μυθιστορήματα ωραία, ούτε και καλογραμμένα. "Η ανταλλαγή" όμως διαθέτει αυτά τα χαρακτηρι...