Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

Malinda Lo, Χθες βράδυ στο Τέλεγκραφ κλαμπ, εκδ. Διόπτρα

 


 

Ένα μικρό αριστούργημα από κάθε άποψη

 

Ένα αξιοπρόσεκτο μυθιστόρημα εποχής ,το οποίο αφηγείται την πορεία του ομοφυλοφιλικού έρωτα δύο νεαρών κοριτσιών, υπογράφει η βραβευμένη  μυθιστοριογράφος και συγγραφέας Malinda Lo που ζει στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ. Το εν λόγω πόνημα έχει τίτλο «Χτες βράδυ στο Τέλεγκραφ κλαμπ» και την-πραγματικά έξοχη- μετάφρασή του για τις εκδόσεις Διόπτρα έχει πραγματοποιήσει η Μαρία Φακίνου.

 

Ίσως κάποιοι αναγνώστες να είναι κάπως επιφυλακτικοί στην ανάγνωση ενός πονήματος το οποίο μπορεί να νομίσουν ότι απευθύνεται μονάχα σε ομοφυλόφιλους αναγνώστες. Όμως, από την ανάγνωση των πρώτων και μόνο σελίδων του βιβλίου γίνεται ξεκάθαρο ότι μία τέτοια στάση είναι εντελώς λανθασμένη. Και αυτό διότι υπάρχουν ελάχιστα μυθιστορήματα εποχής που να απεικονίζουν με τόση ενάργεια το μεταπολεμικό κλίμα στις ΗΠΑ την εποχή του μακαρθισμού. Όταν ο αναγνώστης καταφέρει να ξεπεράσει τις όποιες αναστολές του θα συγκινηθεί σίγουρα από τα δυνατά συναισθήματα που τρέφουν τα δύο κορίτσια το ένα απέναντι στο άλλο.

 

Πρωταγωνίστρια είναι η Λίλι, ένα νεαρό κορίτσι κάπως διαφορετικό από τα άλλα, το οποίο διανύει την τρυφερή ηλικία των δεκαεπτά της χρόνων και είναι τελειόφοιτη στο σχολείο. Πρόκειται για κόρη Κινέζων μεταναστών που ζουν στη Τσάιναταουν του Σαν Φραντσίσκο. Η Λίλι είναι ακριβώς στην ηλικία στην οποία αρχίζει να συνειδητοποιεί τη διαφορετικότητά της. Εκτός όμως από τη διαφορετική φύση της σεξουαλικότητάς της, η Λίλι έχει διαθέτει και κάπως διαφορετικά ενδιαφέροντα από τα περισσότερα συνομήλικα κορίτσια γύρω της. Ενδιαφέρεται για τους πυραύλους και θέλει να σπουδάσει θετικές επιστήμες, κάτι όχι και τόσο συνηθισμένο για τις γυναίκες εκείνη την εποχή. Παρόμοια ενδιαφέροντα έχει και η Καθ μία λευκή συμμαθήτριά της, η οποία φαίνεται να απολαμβάνει την παρέα της Λίλι λίγο περισσότερο από το φυσιολογικό. Εκείνη ονειρεύεται να γίνει πιλότος. Η Καθ σταδιακά θα μυήσει τη Λίλι στον «παράνομο» και επικίνδυνο κόσμο της νύχτας και θα γίνει η συνοδός της στις κρυφές νυχτερινές επισκέψεις τους στο Τέλεγκραφ κλαμπ, ένα νυχτερινό μαγαζί όπου συχνάζουν λεσβίες και το οποίο τα κορίτσια επισκέπτονται κρυφά τις νύχτες.

 

Τα πράγματα όμως είναι επικίνδυνα για τους μετανάστες σε μία εποχή (1954) που ο γερουσιαστής Μακάρθυ βρίσκεται στο απόγειο της εξουσίας του και εξαπολύει «κυνήγι μαγισσών» κατά των κομμουνιστών και η ομοφυλοφιλία συνδέεται με τον κομμουνισμό. Κι όταν το καλά κρυμμένο μυστικό των κοριτσιών θα αποκαλυφθεί ακούσια, τότε η Malinda Lo θα γράψει ένα καταιγιστικό φινάλε για τον παράνομο έρωτα των δύο κοριτσιών.

 

 Κάθε μία από τις ενότητες του βιβλίου συνοδεύεται από χρονολόγιο τόσο σε ό,τι αφορά γνωστά γεγονότα της εποχής, όσο και σε ό,τι αφορά τα σημαίνοντα γεγονότα στις ζωές της οικογένειας της Λίλι. Στο τέλος του βιβλίου παρατίθεται, επίσης, ένα εξαιρετικά διαφωτιστικό για τον αναγνώστη παράρτημα, το οποίο σχολιάζει το Σαν Φραντσίσκο του 1950, την Τσάιναταουν του, τα μπαρ των ομοφυλοφίλων του και το όλοι κλίμα που επικρατούσε στις μεταπολεμικές ΗΠΑ σε μια εποχή που ο Ψυχρός Πόλεμος βρισκόταν στο απόγειό του. Τα έθιμα των Κινέζων μεταναστών, ο θεσμός των καλλιστείων στην Τσάινταουν την Πρωτοχρονιά, οι πράκτορες που έψαχναν παντού για κομμουνιστές, η καθημερινότητα μιας μαθήτριας μετανάστριας στο Σαν Φραντσίσκο και άλλα πολλά, όλα αυτά περιλαμβάνονται στις σελίδες του βιβλίου της Lo.

 

Όπου και αν σταθεί ο αναγνώστης δεν θα μπορέσει παρά να διαπιστώσει το άρτιο του αποτελέσματος από πλευράς της συγγραφέως: γλώσσα που ρέει αβίαστη, εντασσόμενη ξεκάθαρα στο ρεύμα του ρεαλισμού, ωμού πολλές φορές. Αφήγηση στρωτή, επικεντρωμένη στην πρωταγωνίστρια Λίλι, χωρίς περιττούς πλατειασμούς, η οποία αποδίδει όμως με ενάργεια τόσο τις εικόνες  που αντικρίζει η πρωταγωνίστρια γύρω της όσο και τις πάμπολλες ψυχολογικές μεταπτώσεις και τα συναισθήματά της. Ιστορική απεικόνιση της καθημερινής ζωής  μιας οικογένειας Κινέζων μεταναστών στην Τσάιναταουν του Σαν Φραντσίσκο πραγματικά άψογη και τεκμηριωμένη με άφθονες πινελιές παρμένες από τον γύρω μικρόκοσμο της Λίλι. Δομή και λογοτεχνική –μυθιστορηματική μέθοδος αψεγάδιαστη, η οποία ακολουθεί την πορεία της κορύφωσης ακριβώς λίγο πριν από το τέλος του πονήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Beth o’ Leary, Η ανταλλαγή, εκδ. Μεταίχμιο

  Αναντίρρητα, δεν είναι όλα τα feelgood μυθιστορήματα ωραία, ούτε και καλογραμμένα. "Η ανταλλαγή" όμως διαθέτει αυτά τα χαρακτηρι...