Με μία άγνωστη περίοδο της αρχαίας ελληνικής ιστορίας ασχολείται το ιστορικό μυθιστόρημα της δικηγορίνας και δικαστίνας Φεβρωνίας Τσερκέζογλου-Δρίβα από την Αθήνα, το πρώτο της λογοτεχνικό πόνημα. «Ο αγγελιοφόρος των βασιλιάδων της Σπάρτης» διαδραματίζεται στην αρχαία Ελλάδα και τη Σπάρτη την εποχή της παρακμής του πολιτικού κόσμου, δηλαδή στα μέσα του τρίτου προχριστιανικού αιώνα.
Την εποχή εκείνη οι δύο μεγαλύτερες πόλεις-κράτη της αρχαίας Ελλάδας, δηλαδή η Αθήνα και η Σπάρτη είχαν γνωρίσει αμφότερες την παρακμή. Το άστρο της Μακεδονίας είχε αρχίσει να δύει, ενώ μια άλλη μεγάλη δύναμη αναδεικνύονταν σιγά σιγά μέσα από το σκοτάδι στη δυτική Μεσόγειο: οι Ρωμαίοι. Στο ηπειρωτικό ελλαδικό χώρο κυριαρχούν πολιτικές συσσωματώσεις όπως η Αχαϊκή και η Αιτωλική Συμπολιτεία, οι οποίες, ακολουθώντας πιστά την παράδοση των Ελλήνων που μάχονται μεταξύ τους, πολεμούσαν διαρκώς, τόσο μεταξύ τους όσο και με τη Σπάρτη, της οποίας το άστρο έχει αρχίσει επίσης να δύει την εποχή που μιλάμε.
Η αρχαία Σπάρτη αντιμετώπιζε φοβερό πρόβλημα λειψανδρίας. Στα πρόσωπα των βασιλέων Άγη του Τέταρτου και Κλεομένη του Τρίτου η Σπάρτη θα βρει τους οραματιστές και τους κοινωνικούς μεταρρυθμιστές που χρειάζεται προκειμένου να επιβιώσει. Ο Άγης ο Τέταρτος ονειρεύεται αναδασμό της γης και παραγραφή των χρεών. Θα μπορέσει άραγε να επιτύχει τα σχέδιά του; Διότι πλάι σε αυτούς τους κοινωνικούς οραματιστές υπάρχουν και οι συντηρητικές δυνάμεις του παρελθόντος που απεύχονται κάθε αλλαγή και προσπαθούν να εμποδίσουν τις μεταρρυθμίσεις. Ο Άγης ο Τέταρτος θα δολοφονηθεί, ο Κλεομένης θα εξοριστεί… Κοινό σημείο μεταξύ των δύο αυτών βασιλιάδων θα είναι ο απελεύθερος Αγάθων, ένας έμπιστος αγγελιοφόρος που θα υπηρετήσει πιστά τους βασιλιάδες του. Ο ίδιος θα ερωτευτεί σφόδρα τη Δανάη από τις Καφυές, η ζωή όμως δεν φαίνεται αποφασισμένη να τους αφήσει να ζήσουν μαζί.
Το μυθιστόρημα απεικονίζει εξαιρετικά παραστατικά τη ζωή στην αρχαία Ελλάδα και ειδικά τις πολιτικές έριδες στην αρχαία Σπάρτη, αλλά και τον επακριβή τρόπο λειτουργίας του σπαρτιατικού πολιτεύματος και τις εμφύλιες διαμάχες των Ελλήνων. Η συγγραφέας εμμένει ιδιαίτερα στην περιγραφή των βασάνων των δούλων, αλλά σκιαγραφεί επίσης εξαιρετικά τις ζωές των γυναικών στην αρχαία Ελλάδα. Η υπόθεση συνδυάζεται αριστοτεχνικά με την Ιστορία και η μυθιστορία δεν υστερεί σε σχέση με την Ιστορία, όπως συμβαίνει κάποιες φορές στα ιστορικά μυθιστορήματα. Καλογραμμένο και γλαφυρό, το πρώτο πόνημα της Τσερκέζογλου προορίζεται αναμφίβολα για τους λάτρεις της ιστορίας της αρχαίας Ελλάδας και υπόσχεται να τους συναρπάσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.