Ένα πολύ ενδιαφέρον και εξαιρετικά πρωτότυπο πόνημα υπογράφει ο νεοεμφανιζόμενος στον ελληνικό λογοτεχνικό στίβο συγγραφέας, ο Ξανθιώτης Γιώργος Μελίτος. Το πόνημά του θίγει έξυπνα τα προβλήματα της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας τα οποία σχετίζονται με τα δημόσια έργα, προβλήματα διαφθοράς και διαπλοκής. Παράλληλα, όμως, ο συγγραφέας στοχάζεται πάνω στη φύση του τόσο δημιουργικού επαγγέλματος του αρχιτέκτονα, αλλά και των μηχανικών γενικότερα. Όλα αυτά μέσα από τα μάτια ενός νεαρού αρχιτέκτονα, του Γιάννη και των προσώπων από τη δουλειά με τα οποία σχετίζεται, μέσα στα οποία και μία Ηλεκτρολόγος μηχανικός, η Ξένια, το έτερον ήμισυ του Γιάννη, του Παναγιώτη-με το παρατσούκλι Παπάς-ενός συνεργάτη πολιτικού μηχανικού και διαφόρων άλλων.
Η αφήγηση είναι πρωτοπρόσωπη και η γλώσσα αυθόρμητη και πηγαία, όπως ακριβώς δείχνει και το επιφώνημα στον τίτλο του βιβλίου, το «Χρακ!». Το επιφώνημα αυτό αποτελεί ένα σταθερά επαναλαμβανόμενο μοτίβο στο βιβλίο και ένα έξυπνο εφεύρημα από πλευράς του συγγραφέα, ο οποίος το χρησιμοποιεί κάθε φορά με διαφορετικό τρόπο.
Ο συγγραφέας παρουσιάζει την καθημερινότητα ενός αρχιτέκτονα, καθώς και τα προβλήματα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπος. Συνάμα μας μυεί στον τρόπο σκέψης των αρχιτεκτόνων. Ο συγγραφέας θέτει ακόμη πολλά ερωτήματα με βάση τη φύση της δουλειάς των μηχανικών και των αρχιτεκτόνων.
Η αρχιτεκτονική είναι μεν επιστήμη, θεωρείται όμως και τέχνη. Είναι μία ειδικότητα η οποία συχνά αντιμετωπίζεται με «σνομπισμό» από τι άλλες ειδικότητες των μηχανικών, όπως μας αναφέρει ο συγγραφέας στο βιβλίο του:
«Το κοινό αστείο είναι ότι ο αρχιτέκτονας δεν είναι ακριβώς μηχανικός, αλλά περισσότερο καλλιτέχνης. Οι συνάδελφοι άλλων ειδικοτήτων συχνά μας περιφρονούν, μας βλέπουν σαν ελαιοχρωματιστές πολυτελείας ή σαν αναγκαίο κακό».
Κι όμως, σύμφωνα με τον Γιώργο Μελίτο ο αρχιτέκτων Γιάννη «…προτείνει σε όποιον δεν ξέρει τι θέλει να γίνει όταν μεγαλώσει, να σπουδάσει αρχιτεκτονική», αφού αυτή είναι μία τέχνη-επιστήμη μοναδικά δημιουργική. Ο Γιάννης είναι ένας άνθρωπος που διαρκώς διχάζεται. Τέχνη ή επιστήμη η αρχιτεκτονική; Θεωρείται καλλιτέχνης ή μηχανικός; Ο ίδιος τι να επιλέξει, την τιμιότητα ή την ατιμία; Να δράσει σύμφωνα με τη λογική ή το συναίσθημα;
Πρωτότυπο και καλογραμμένο, εν κατακλείδι είναι το «Χρακ!» του Γιώργου Μελίτου, ένα πόνημα που θα συστήσει «εκ των έσω» στους αναγνώστες τα μυστικά του επαγγέλματος της αρχιτεκτονικής, ιδωμένα μέσα στο πλαίσιο της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.