Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024

Γεώργιος Φρούντζος, Η θεωρία του χάους στην ανθρώπινη ιστορία, εκδόσεις Αγγελάκη, 2023

 

Ένα βιβλίο στοχασμού, θεωρίας της Ιστορίας και των διαφόρων ιστορικο-κοινωνικών θεωριών σχετικών με την εξήγηση των φαινομένων και των γεγονότων που συμβαίνουν γύρω μας υπογράφει ο πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας, ο οποίος είναι συγχρόνως και γιατρός, ο Γεώργιος Φρούντζος, με τίτλο "Η θεωρία του χάους στην ανθρώπινη ιστορία". 

Πρόκειται για ένα υβριδκό πόνημα το οποίο ιστορροπεί εντέχνως μεταξύ των επιστημών της φιλοσοφίας, της Ιστορίας και της κοινωνιολογίας, μπολιασμένων με ψήγματα φυσικής και μαθηματικών.  

Η θεωρία του χάους του Lorenz, σύμφωνα με την οποία αρκεί να κουνήσει τα φτερά της μία πεταλούδα στη Βραζιλία για να ξεσπάσει θύελλα στην πολιτεία του Τέξας στις ΗΠΑ, είναι γνωστή στους περισσότερους από εμάς. Πρόκειται για μία θεωρία που υποστηρίζει ότι τίποτε δεν είναι τυχαίο και ότι όλα συνδέονται μεταξύ τους. Στόχος του Φρούντζου στο βιβλίο αυτό, είναι να εξετάσει την εφαρμογή της στην ανθρώπινη Ιστορία μέσα από χειροπιαστά παραδείγματα. Η Ιταλική Αναγέννηση, Ο Οδόακρος, ο Καρλομάγνος, οι πόλεις-κράτη της αρχαιότητας, η ηγεσία του Έθελσταν, οι Οθωμανοί, ο Λούθηρος, ακόμη και ο Τζον Λοκ, ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Βλαντίμιρ Λένιν αποτελούν ορισμένα μόνο από τα παραδείγματα που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας στο βιβλίο του.

Προτού, όμως, ο Φρούντζος αναπτύξει τα παραπάνω, αφιερώνει τις πρώτες σελίδες του βιβλίου του στην ανάλυση της ίδιας της θεωρίας του χάους, στην επεξήγηση δυσνόητων εννοιών όπως των fractals, αλλά και των μαθηματικών του Χάους και την ακριβή φύση της έννοιας της πληροφορίας. Εν συνεχεία εξετάζει και άλλες θεωρίες, όπως τη Θεωρία των Κοινωνικών Δικτύων και τη Συστημική Θεωρία.

Στο τέλος του βιβλίου γίνεται εκτενής αναφορά στη διαλεκτική στην ιστορία της Φιλοσοφίας, αλλά και στον μεγάλο φιλόσοφο του χάους, τον Ηράκλειτο.

Ποιον ρόλο παίζει τελικά ακριβώς ο μεγάλος ηγέτης στην Ιστορία; Αυτός καθορίζει τα γεγονότα ή τα ίδια τα γεγονότα του καιρού του διαμορφώνουν την ισχυρή προσωπικότητα ενός ηγέτη μία δεδομένη χρονική στιγμή; Πώς σχετίζεται η συστημική θεωρία και τα fractals με τη Θεωρία του Χάους; Τα ίδια τα γεγονότα είναι εκείνα που καθορίζουν τις πράξεις μας ή μήπως τα διαμορφώνουμε εμείς οι ίδιοι; Μπορούμε να αναστοχαστούμε και να εφαρμόσουμε τις θεωρίες αυτές στην καθημερινή μας ζωή;

Στα παραπάνω και σε άλλα πολλά ερωτήματα επιχειρεί να απαντήσει το πρώτο βιβλίο ενός ανήσυχου και διαρκώς σκεπτόμενου πνεύματος όπως ο Γεώργιος Φρούντζος. Μία εναλλακτική αναγνωστική πρόταση που ακροβατεί μεταξύ πολλών διαφορετικών πεδίων και επιστημών που αξίζει να διαβαστεί.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Beth o’ Leary, Η ανταλλαγή, εκδ. Μεταίχμιο

  Αναντίρρητα, δεν είναι όλα τα feelgood μυθιστορήματα ωραία, ούτε και καλογραμμένα. "Η ανταλλαγή" όμως διαθέτει αυτά τα χαρακτηρι...