Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024

Henry Gee, Μία (πολύ) σύντομη ιστορία της ζωής πάνω στη γη, εκδόσεις Κάκτος, 2023

 

 

Το εν λόγω βιβλίο κέρδισε το Βραβείο για το καλύτερο επιστημονικό βιβλίο της χρονιάς για το 2022 από το «The Royal Society» και δικαίως. Πρόκειται πραγματικά για ένα συναρπαστικό βιβλίο, το οποίο παρουσιάζει με εύληπτο, απλό και όσο αναλυτικό πρέπει τρόπο την ιστορία της ζωής επάνω στη γη από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του ταλαίπωρου πλανήτη μας, μέχρι και τη Νεολιθική εποχή, όταν πλέον ο ανθρωπίδης Homo Sapiens Sapiens ήταν πια ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης της γης.

 

Αρχικά η ζωή στη ήταν απούσα, αφού αυτή ήταν μονάχα «ένα τραγούδι φωτιάς και πάγου» σύμφωνα με τα λεγόμενα του συγγραφέα. Μόλις η γη κρύωσε, η ζωή άρχισε στο νερό υπό τη μορφή πολύ μικρών μικροοργανισμών.  Έτσι γεννήθηκαν, από τους πρώτους μονοκύτταρους οργανισμούς και τα κυανοβακτηρίδια, σιγά σιγά μεγαλύτερα ζώα, οι πολυκύτταροι ευκαρυωτικοί οργανισμοί. Επόμενο μεγάλο βήμα της εξέλιξης υπήρξε η δημιουργία των σπονδυλόζωων, των ζώων δηλαδή με σπονδυλική στήλη. Έτσι φτάνουμε στην έκρηξη ζωής της Κάμβριας εποχής, της εποχής δηλαδή του Παλαιοζωικού αιώνα πριν από περίπου 500 εκατομμύρια χρόνια, με τους τριλοβίτες να αποτελούν το  πολυπληθέστερο και χαρακτηριστικότερο πρωτόζωο της εποχής.

 

Μετά τους αφανισμούς της Ορδοβίκιας περιόδου, ο σχηματισμός της Παγγαίας ολοκληρώνεται περίπου προς το τέλος του Παλιοζωικού αιώνα, όταν η στεριά αρχίζει να αποικείται από τους κατοίκους της θάλασσας. Τα φυτά τότε, τα λυκοπόδια, δεν είχαν και μεγάλη ομοιότητα με τους σημερινούς πράσινους ενοίκους του πλανήτη. Μία ακόμη μαζική εξαφάνιση τότε θα σημάνει το τέλος του Παλαιοζωικού αιώνα και την αυγή του Μεσοζωικού, ενός αιώνα κατά τον οποίο κυριάρχησαν στη γη οι μεγαλύτεροι ένοικοι που πέρασαν ποτέ από τον πλανήτη μας, οι δεινόσαυροι. Την εποχή αυτή ακριβώς έχουμε και τα πρώτα φυτά στη στεριά, αλλά και τα πρώτα πουλιά με τη μορφή που τα γνωρίζουμε εμείς σήμερα.

 

Η αρχή του Καινοζωικού αιώνα και το τέλος των δεινοσαύρων,  που θα σηματοδοτήσει μία απρόσμενη πτώση μετεωρίτη, θα σημάνει  τον θρίαμβο των θηλαστικών και, τελικά, του ίδιου του ανθρώπου. Ο συγγραφέας θα περιγράψει αναλυτικά όλους τους ανταγωνισμούς μεταξύ των διαφόρων ειδών των ανθρωπιδών και θα μας εξηγήσει γιατί τελικά επικράτησε ο Homo Sapiens έναντι των άλλων ειδών των ανθρώπων σε αυτόν τον μακρύ αγώνα για την επιβίωση και την εξέλιξη των ειδών.

 

 

Για όποιον ενδιαφέρεται για παλαιοντολογία αλλά και την πρώιμη ιστορία της ζωής επάνω στη γη, το βιβλίο αυτό θα κατακτήσει μία εξέχουσα θέση στη βιβλιοθήκη του, αφού σίγουρα θα ανατρέχει συχνά σε αυτό. Εγώ πάντως ανεπιφύλακτα το κατατάσσω σε ένα από τα καλύτερα βιβλία που διάβασα την εκδοτική χρονιά 2023-2024.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αλέξης Σταμάτης, Το παιδί και ο Άγγελος, εκδ. Μεταίχμιο

  Αλληγορία, συμβολισμός, υπαρξισμός και μαγικός ρεαλισμός συνδυάζονται αγαστά στο νέο μυθιστόρημα του γνωστού λογοτέχνη Αλέξη Σταμάτη. Μί...