Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024

Κυριάκος Αθανασιάδης, Το καταφύγιο των ωραίων ψυχών, εκδόσεις Διόπτρα, 2023

 

Ποιες είναι άραγε οι «ωραίες ψυχές» στις μέρες μας; Και, προπάντων, ποιο θα μπορούσε να είναι το καταφύγιό τους; «Ωραίες ψυχές» είναι εκείνες που νοιάζονται για τους γύρω και το πλησίον τους. «Ωραίες ψυχές» διαθέτουν, αν μη τι άλλο, και οι σκύλοι που προσπαθούν να ευχαριστήσουν πάντοτε όπως μπορούν τους ιδιοκτήτες τους.

 

Μία τέτοια περίπτωση είναι και ο σκύλος, ο οποίος πρωταγωνιστεί στο καινούριο βιβλίο του πολυγραφότατου Κυριάκου Αθανασιάδη, ο Έκτορας. Πρόκειται για έναν αρκετά γέρικο σκύλο που έχει την ατυχία να βρεθεί ολομόναχος στον δρόμο μιας μικρής επαρχιακής πόλης μία βροχερή μέρα. Έχει όμως και την τύχη συγχρόνως να πέσει επάνω στον κύριο Ισίδωρο, μίαν έτερη ηλικιωμένη «ωραία» ψυχή η οποία ταλανίζεται από μοναξιά.

 

Η αλήθεια είναι ότι αν και ο κύριος Ισίδωρος, ο οποίος έχει την «κακή» συνήθεια να συνομιλεί διαρκώς με το φάντασμα της πεθαμένης γυναίκας του στο σπίτι, κάνει ό,τι μπορεί πραγματικά για να φροντίσει τον Έκτορα, θεωρεί ότι θα ήταν καλύτερο να τον επιστρέψει στην άλλη πόλη από την οποία προήλθε και το όνομα της οποίας αναγράφεται πάνω στο κολάρο του. Έτσι λοιπόν, αφού μπανιάρει τον βρώμικο σκύλο και τον ταΐζει καλά, τον τοποθετεί στο καλάθι του ποδηλάτου του-καθώς δεν μπορεί να οδηγήσει αυτοκίνητο-και τραβάει για τη γειτονική πόλη. Σε εκείνη τη μικρή πόλη όμως, παραμονές Χριστουγέννων, τόσο ο Έκτορας όσο και ο κύριος Ισίδωρος θα βιώσουν πολλές ευχάριστες εκπλήξεις. Πάνω απ’ όλα θα ανακαλύψουν την αληθινή αγάπη και την κοινωνικότητα ιδίως στο πρόσωπο της νεαρής Μελίνας. Διότι όσοι τελικά είναι διατεθειμένοι να δώσουν αγάπη στη ζωή τους, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πάρουν κιόλας…

 

Πολύ ενδιαφέρον αποδεικνύεται το εφεύρημα του Αθανασιάδη να παρεμβάλλει στην αφήγησή του κεφάλαια στα οποία προσπαθεί να εισχωρήσει ο ίδιος μέσα στο σκυλίσιο μυαλό και να αποκαλύψει πως ένας πρώην αδέσποτος γέρο-τετράποδος σκέφτεται. «Είναι ωραίο να έχεις έναν άνθρωπο. Νομίζω πως είναι το πιο ωραίο πράγμα στον κόσμο. Σχεδόν τόσο ωραίο όσο και οι μυρωδιές». Αυτό σκέφτεται ένας γέρικος σκύλος διατρανώνοντας την αγάπη του για τους ανθρώπους σε κάθε του σκέψη. Γιατί και ο ίδιος είναι φτιαγμένος για αγάπη όπως μας λέει:

 

«Είμαι μονάχα ένας μεγάλος, πολύ μεγάλος, γέρικος σκύλος. Κι εμείς οι σκύλοι δεν είμαστε φτιαγμένοι για να ξέρουμε πράγματα. Είμαστε φτιαγμένοι για να αγαπάμε. Και για να μας αγαπούν, ναι. Αλλά κυρίως είμαστε φτιαγμένοι για να αγαπάμε».

 

Ο Κυριάκος Αθανασιάδης προσφέρει στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό το πιο feel good του μυθιστόρημα που διαβάζεται εξαιρετικά ευχάριστα και είναι προορισμένο να συγκινήσει ιδίως τους φιλόζωους και όσους λατρεύουν τους μεγάλους χνουδωτούς συνοδοιπόρους των ζωών μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Γιάννης Δενδρινός, Όλοι αγαπούν τα τραύματά τους, εκδ. Διόπτρα

  Κοινή παραδοχή είναι ότι όλοι κουβαλάμε μέσα μας κάποια τραύματα, ανεξαρτήτως του πόσο βαθιά είναι αυτά, μερικοί από εμάς από την παιδικ...