Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Pip Williams, Το λεξικό των χαμένων λέξεων, εκδ. Κλειδάριθμος

 


 

Ένα βιβλίο για τις λέξεις και την ιστορία τους. Για τις λέξεις που χάθηκαν ανά τους αιώνες. Για εκείνες που έχουν άλλη σημασία για τις γυναίκες και άλλες για τους άνδρες. Αλλά και ένα βιβλίο για τις ίδιες γυναίκες ως ανθρώπινα όντα και την ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας στο γύρισμα από τον 19ο στον 20ο αιώνα.

 

«Το λεξικό  των χαμένων λέξεων» είναι ένα βιβλίο για όλα τα  παραπάνω, ένα βιβλίο το οποίο έχει μεταφραστεί ήδη σε είκοσι οκτώ γλώσσες. Η Βρετανίδα συγγραφέας του, Πιπ Γουίλλιαμς ομολογεί στον επίλογο του βιβλίου της ότι πάντοτε είχε μία σχέση αγάπης και μίσους  για τις λέξεις και τα λεξικά.  Το έναυσμα, όμως, για τη συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου ήταν πρωτίστως το ερώτημα μήπως οι λέξεις σημαίνουν διαφορετικά πράγματα για τους άνδρες και για τις γυναίκες. Έτσι γεννήθηκε «Το λεξικό των χαμένων λέξεων» το οποίο δεν είναι άλλο από την ιστορία συγγραφής  του λεξικού της Οξφόρδης στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Μία ιστορία η οποία αποδίδεται μυθιστορηματικά μεν, περιέχει όμως και κάποιους πραγματικούς χαρακτήρες, όπως όλοι οι άνδρες επιμελητές και οι βοηθοί για τη συγγραφή του λεξικού και ο δεσπόζων χαρακτήρας Δόκτωρ Μάρεϋ. Επίσης, ο κύριος Μέινταν και ο κύριος Νίκολσον ήταν πράγματι οι βιβλιοθηκονόμοι της Βιβλιοθήκης Μπόντλιαν κατά την περίοδο στην οποία διαδραματίζεται η υπόθεση του μυθιστορήματος και η εξελισσόμενη συγγραφή του λεξικού.

 

Πρωταγωνίστρια στο βιβλίο είναι η μικρή ορφανή Εσμέ,  η οποία μεγαλώνει μέσα σε ένα σκριπτόριο ενός μικρού σπιτιού στην Οξφόρδη μέσα στο οποίο ο πατέρας της, μαζί με άλλους λεξικογράφους, συγκεντρώνουν λέξεις για να εκδώσουν το πρώτο λεξικό της Οξφόρδης. Μια μέρα, ενώ η Εσμέ κάθεται κάτω από το τραπέζι της διαλογής θα ανακαλύψει τυχαία ένα παραπεταμένο χαρτάκι με τη λέξη bondmaid, δηλαδή δούλα. Η Εσμέ αποφασίζει να κρύψει το χαρτάκι και θα το εμπιστευτεί στη φύλαξη της υπηρέτριας Λίζι. Και θα ακολουθήσουν και άλλα… Τότε θα διαπιστώσει ότι κάποιες λέξεις οι άντρες επιμένουν σκόπιμα να τις αγνοούν…

 

Η Εσμέ μεγαλώνει στην Αγγλία της εποχής των φεμινιστικών αγώνων, αλλά και των μεγάλων κοινωνικών διαφορών. Το αίτημα για το δικαίωμα ψήφου των γυναικών  βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη την εποχή εκείνη στην Αγγλία και οι γυναίκες αγωνίζονται για έναν κόσμο στον οποίο θα έχουν ίδια δικαιώματα με τους άντρες.

 

Καθώς η Εσμέ ενηλικιώνεται θα βιώσει όλες τις καταστάσεις που σχετίζονται με τη γυναικεία της φύση: σχέση εκτός γάμου, γέννηση νόθου και τελικά γάμος. Παράλληλα, όμως, θα συνεχίσει να δουλεύει και εκείνη ως λεξικογράφος, αν και γυναίκα.

 

Το βιβλίο έχει πολλές αληθινές λογοτεχνικές αναφορές στις σελίδες του. Έτσι, εκτός από την ιστορία των λέξεων, των γυναικών και της Αγγλίας των αρχών του 20ου αιώνα, το βιβλίο συνιστά και έναν ύμνο στη απώλεια, τη λογοτεχνία και την αγάπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Beth o’ Leary, Η ανταλλαγή, εκδ. Μεταίχμιο

  Αναντίρρητα, δεν είναι όλα τα feelgood μυθιστορήματα ωραία, ούτε και καλογραμμένα. "Η ανταλλαγή" όμως διαθέτει αυτά τα χαρακτηρι...