Πόσοι από εμάς γνωρίζουν άραγε ότι η πρωταγωνίστρια στην τραγωδία του Μάγερλινγκ, Μαρία Βετσέρα, ήταν ελληνικής καταγωγής; Και ότι η μητέρα της, Ελένη Μπαλτατζή-Βετσέρα, ήταν μία από τις πλουσιότερες και γνωστότερες αριστοκράτισσες της εποχής στη Βιέννη των τελών του δέκατου ένατου αιώνα;
Τη ζωή αυτήν ακριβώς της μεγάλης Ελληνίδας έρχεται να καταγράψει, υπό τη μορφή μυθιστορηματικής βιογραφίας, η γνωστή συγγραφέας ιστορικών μυθιστορημάτων, εκδότρια, επιμελήτρια και μεταφράστρια, Ελένη Κεκροπούλου. Το νέο της πόνημα τιτλοφορείται με τον ευφάνταστο –όσο και αινιγματικό κάπως- τίτλο «Η ποδηλάτισσα του Πράτερ». Η ποδηλάτισσα του Πράτερ δεν ήταν άλλη από την Ελένη Μπαλτατζή Βετσέρα στη δύση του βίου της.
Η Ελένη Μπαλτατζή ήταν κόρη του μεγιστάνα της Κωνσταντινούπολης Θοδωρή Μπαλτατζή και της Δέσποινας Βούκοβιτς, που απεβίωσε, όμως, νέα. Ο Θοδωρής Μπαλτατζής παντρεύτηκε ξανά με την όμορφη Ελίζα Σάρελ, με αποτέλεσμα η Ελένη, το μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας να αποκτήσει οκτώ συνολικά αδέλφια. Η Ελένη βρέθηκε να ηγείται της μεγάλης αυτής οικογένειας, όταν μετά από τον θάνατο του πατέρα της, απεβίωσε και η μητριά της και η ίδια παντρεύτηκε τον Αυστριακό διπλωμάτη στην Κωνσταντινούπολη Άλμπιν Βετσέρα. Να σημειώσουμε ότι η οικογένεια της Ελένης διέθετε ήδη την αυστριακή υπηκοότητα και, τυπικά, ήταν καθολική στο θρήσκευμα. Έτσι η Ελένη θα βρεθεί στη Βιέννη στα τέλη του 19ου αιώνα, όπου τότε χτυπούσε, εκτός από την καρδιά του βιεννέζικου βαλς και η καρδιά της πολιτιστικής ζωής της Ευρώπης. Εκεί θα ανέλθει στην ανώτερη αριστοκρατία της πόλης και θα συγχρωτιστεί με τους γαλαζοαίματος χάρη στην αμύθητη περιουσία της. Θα αποκτήσει τέσσερα παιδιά με πιο φημισμένο την καλλονή Μαρία Βετσέρα, αυτή την οποία θα ερωτευθεί ο διάδοχος του αυστριακού θρόνου Ροδόλφος. Η σχέση τους όμως θα καταλήξει σε τραγωδία… Παράλληλα κι άλλες απρόσμενες συμφορές θα χτυπήσουν την οικογένεια της Ελένης με αποκορύφωμα τον Μεγάλο Πόλεμο. Και η ζωή της θα αλλάξει δραματικά.
Η ζωή της Ελένης παρουσιάζεται με γρήγορες εναλλαγές και μέσα από τη δυνατή πένα της συνονόματής της, Ελένης Κεκροπούλου. Το μυθιστόρημα απεικονίζει θαυμάσια της Βιέννη των Αψβούργων και μία εποχή μεταβατική μέσα από τα μάτια μιας άγνωστης, στους περισσότερους από εμάς, μορφής του απόδημου ελληνισμού, της Ελένης Βετσέρα-Μπαλτατζή.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο τέλος του βιβλίου περιλαμβάνονται και φωτογραφίες των ηρώων του βιβλίου, οι οποίες είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.