Δευτέρα 1 Απριλίου 2024

Iain Mac Gregor, Ο φάρος του Στάλινγκραντ, εκδ. Διόπτρα

 

Μία ακόμη πολύτιμη συμβολή στη βιβλιογραφία για την εν λόγω μάχη

 

Η μάχη του Στάλινγκραντ, η οποία διήρκεσε από τον Σεπτέμβρη του 1942 μέχρι και τις αρχές Φλεβάρη του 1943 στο Ανατολικό Μέτωπο στο πλαίσιο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου θεωρείται, και δικαίως, μία από τις σημαντικότερες, αν όχι η σημαντικότερη, ολόκληρου του πολέμου. Εξάλλου, σήμερα είναι πλέον γνωστό ότι η Σοβιετική Ρωσία ήταν εκείνη που σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος της ανάσχεσης του χιτλερικού επεκτατισμού και εκείνη που πλήρωσε τον μεγαλύτερο φόρο αίματος-27.000. 000 περίπου νεκροί. Η μάχη του Στάλινγκραντ, επομένως, ήταν η κρισιμότερη που δόθηκε στο Ανατολικό Μέτωπο, και εκείνη που σήμανε την «αρχή του τέλους» για τον Άξονα.

 

Η βιβλιογραφία σχετικά με το Στάλινγκραντ είναι, φυσικά, τεράστια και κανένας δεν το αρνείται. Όμως, το λιθαράκι που προσθέτει ο εδώ και τριάντα συναπτά έτη επιμελητής και εκδότης επιστημονικών έργων και συνεργάτης καταξιωμένων ιστορικών δεν είναι διόλου αμελητέο, εφόσον ο συγγραφέας καταγράφει μαρτυρίες αυτόπτων μαρτύρων της επικής μάχης, με τρόπο όμως μυθιστορηματικό και καθηλωτικό για τον αναγνώστη.

 

Πράγματι, πρόκειται για μία καρέ-καρέ αφήγηση των γεγονότων που διαβάζεται κυριολεκτικά απνευστί και θα προκαλέσει δυνατά αισθήματα στους αναγνώστες της. Ο συγγραφέας αρχικά παραθέτει αρχικά ένα χρήσιμο χρονολόγιο, αλλά και έναν εξαιρετικά χρήσιμο κατάλογο προσώπων- πρωταγωνιστών της  μάχης, τόσο των Σοβιετικών, όσο και των Γερμανών.

 

Εν συνεχεία, ο πρόλογός του ξεκινά από τις μνήμες της σημερινής εποχής: πώς είναι σήμερα το Βόλγκογκραντ- πρώην Στάλινγκραντ; Ποια μνημεία του πολέμου διατηρούνται μέχρι σήμερα; Τι είδους εορτασμοί γίνονται κάθε χρόνο και ποιοι είναι οι επιζώντες;

 

Το κτίριο Πάβλοφ, ο αποκαλούμενος Φάρος του Στάλινγκραντ, το κτίριο που έγινε σύμβολο της αντίστασης και μύθος, υπάρχει ακόμη. Και ο Ίαν Μακ Γκρέγκορ μας αφηγείται-και- τη δική του ιστορία στο παρόν πόνημα. Την ιστορία του αρχικού θριάμβου των Γερμανών, του πως μετατράπηκε ο θρίαμβος αυτός σε ψυχορράγημα, αλλά και της τελική νίκης των Ρώσων και της πανωλεθρίας των Γερμανών.

 

Οι άτυχοι Γερμανοί αξιωματικοί- ο Ρόσκε και ο Πάουλους έπεσαν θύματα της αλαζονείας του Φύρερ τους. Διότι όσο ο Χίτλερ έπαιρνε λανθασμένες αποφάσεις στον πόλεμο αυτόν, τόσο ο αντίπαλός του, ο Στάλιν, μάθαινε από τα λάθη του και βελτίωνε τις αποδόσεις του Κόκκινου στρατού.

 

Η ιστορία του Στάλινγκραντ είναι μία ιστορία ηρωισμού, μια ιστορία θριάμβου και αυτοθυσίας. Είναι όμως, συνάμα και μία τραγωδία. Τόσο για τους νικητές Ρώσους, όσο και για τους Γερμανούς. Διότι και οι δύο λαοί έχασαν στη μάχη αυτή 1,5 - 2 εκατομμύρια περίπου ψυχές. Η ιστορία του Στάλινγκραντ, επομένως, είναι μία ιστορία που οφείλουμε να τη λέμε και να τη γράφουμε, έτσι ώστε να μην επαναληφθεί.  Και το βιβλίο του Ίαν Μακ Γκρέγκορ είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να τη γνωρίσουμε από πρώτο χέρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Beth o’ Leary, Η ανταλλαγή, εκδ. Μεταίχμιο

  Αναντίρρητα, δεν είναι όλα τα feelgood μυθιστορήματα ωραία, ούτε και καλογραμμένα. "Η ανταλλαγή" όμως διαθέτει αυτά τα χαρακτηρι...