Τετάρτη 3 Απριλίου 2024

Ken Follett, Τα όπλα του φωτός, εκδ. Bell


 

Όλοι όσοι αγαπούν την ευρωπαϊκή ιστορία και το ιστορικό μυθιστόρημα ως ανάγνωσμα, θα συγκαταλέγουν  σίγουρα και τον Βρετανό Ken Follett ανάμεσα στους αγαπημένους του συγγραφείς. Και πώς θα μπορούσε, άλλωστε,  να είναι διαφορετικά όταν ο εν λόγω συγγραφέας έχει συγγράψει ήδη πέντε ογκώδη και εξαιρετικά συναρπαστικά ιστορικά μυθιστορήματα τα οποία παρουσιάζουν την ιστορία της Αγγλίας, αλλά και της υπόλοιπης Ευρώπης πολλές φορές,  από το έτος 1000 και εξής μέχρι και το 1815;

 

Η πενταλογία του Κίνγκσμπριτζ ξεκινά με το περίφημο «Οι στυλοβάτες της γης», το οποίο διαδραματίζεται στην Αγγλία του 12ου αιώνα και μας αφηγείται την ιστορία ανέγερσης του καθεδρικού ναού στο Κίνγκσμπριτζ. Το επόμενο βιβλίο της σειράς με τίτλο «Ένας κόσμος χωρίς τέλος» είναι εξίσου συναρπαστικό και αφηγείται την ιστορία της Αγγλίας του 14ου αιώνα. Το «Ένας στύλος φωτιάς», αντίστοιχα μας μεταφέρει στον αγγλικό κόσμο του 16ου αιώνα, στην αυγή των Νεότερων Χρόνων, ενώ το «Και εγένετο εσπέρα και εγένετο πρωί» εκτελεί ένα χρονικό άλμα προς τα πίσω, στον Μεσαίωνα, και μας μεταφέρει στην Αγγλία του 10ου αιώνα και της εποχής των Βίκινγκ.

 

Το νέο πόνημα του Follett με τίτλο «Τα όπλα του φωτός» εκτυλίσσεται στην εποχή του Διαφωτισμού, της Γαλλικής επανάστασης, των Ναπολεόντειων πολέμων, αλλά  και της Βιομηχανικής επανάστασης, πιο συγκεκριμένα, ανάμεσα στα έτη 1792-1815. Η εποχή αυτή σηματοδοτεί τις μεγάλες αλλαγές οι οποίες θα κάνουν τα κατάλοιπα του μεσαιωνικού κόσμου, τη φεουδαρχία, την απόλυτη μοναρχία και τις αναχρονιστικές απόψεις να καταρρεύσουν οριστικά και να αντικατασταθούν από όψεις του σύγχρονου τρόπου ζωής όπως αυτός μας είναι σήμερα οικείος. Για να γίνει, όμως, αυτό έπρεπε οι άνθρωποι να παλέψουν με το σκοτάδι. Εξού, επομένως, και ο τίτλος του πονήματος «Τα όπλα του φωτός». Εξάλλου, οι ήρωες-πρωταγωνιστές του Follett πάντοτε αναμετρώνται στα βιβλία του με τις δυνάμεις του κακού. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι «καλοί» ήρωες του Follett αντιπροσωπεύουν τη δημοκρατία και την πρόοδο. Αυτοί είναι η χήρα Σαλ Κλίδερόου με τον γιο της τον Κιτ, αλλά και ο Σπέιντ και ο Έιμος, ιδιοκτήτες υφαντουργείων που επιδεικνύουν καλοσύνη προς τους εργάτες τους, όπως και ο Ρίτζερ Ρίντικ, ένας καλόψυχος ευγενής. Οι « κακοί», από την άλλη, όπως ο αδελφός του Ρότζερ, ο Γουίλ και ο άσπλαχνος βιοτέχνης-βιομήχανος Χόρνμπιμ, εκπροσωπούν τις συντηρητικές δυνάμεις και την οπισθοδρόμηση. Κοντά σε αυτούς υπάρχουν και πολλοί άλλοι μέσα στο περίτεχνα αυτό στημένο μυθιστόρημα.

 

Σε αυτή την ταραγμένη Αγγλία του απόηχου της Γαλλικής Επανάστασης, της ταραχής από την σταδιακή εισαγωγή μηχανών στον τομέα της υφαντουργίας και της προέλασης του Μεγάλου Ναπολέοντα στην Ευρώπη, τοποθετεί ο Follett τη δράση των ηρώων του σε αυτό το έξοχο μυθιστόρημα, το οποίο απεικονίζει εξαιρετικά παραστατικά τις συνθήκες ζωής των εργατών στην Αγγλία της Βιομηχανικής Επανάστασης.

 

Για άλλη μία φορά, με εμπεριστατωμένη έρευνα, ο Follett δεν μας απογοητεύει και δημιουργεί ένα ιστορικό μυθιστορηματικό ανάγνωσμα το οποίο διαβάζεται απνευστί και στέκεται πάντοτε επάξια ανάμεσα στις αναγνωστικές επιλογές μας, ιδίων όσων από εμάς λατρεύουν την ευρωπαϊκή Ιστορία. Να σημειώσουμε, τέλος, ότι κάθε ένα από τα βιβλία της σειράς έχει εντελώς διαφορετική υπόθεση και μπορεί να διαβαστεί εντελώς ανεξάρτητα από τα υπόλοιπα της σειράς. Το ίδιο ισχύει και για την έτερη εξαιρετική τριλογία του συγγραφέα, με τίτλο «Αιώνας» η οποία εξετάζει τα έτη από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και την εποχή του Ψυχρού πολέμου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Beth o’ Leary, Η ανταλλαγή, εκδ. Μεταίχμιο

  Αναντίρρητα, δεν είναι όλα τα feelgood μυθιστορήματα ωραία, ούτε και καλογραμμένα. "Η ανταλλαγή" όμως διαθέτει αυτά τα χαρακτηρι...