Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

Σαντιάγο Ρονκαλιόλο, Η χρονιά που γεννήθηκε ο δαίμονας, εκδ. Καστανιώτης

 

Σε γενικές γραμμές, οι Λατινοαμερικάνοι συγγραφείς αποτελούν λατρεμένο είδος για εμάς τους Έλληνες εραστές της Λογοτεχνίας. Ομολογώ, όμως, πως μέχρι τώρα δεν έτυχε να πέσει στα χέρια μου βιβλίο του Περουβιανού συγγραφέα Σαντιάγο Ρονκαλιόλο, κι ας θεωρείται ένας από τους πιο δημοφιλείς και αναγνωρισμένους πεζογράφους της αμερικανικής ηπείρου. Το παρόν πόνημά του με τίτλο «Η χρονιά που γεννήθηκε ο δαίμονας» είναι το ένατο βιβλίο που εκδίδει και αποτελεί μία γοητευτική περιήγηση στον ταραγμένο, θρησκόληπτο και διεφθαρμένο κόσμο της Αντιβασιλείας του Περού στις αρχές του 17ο αιώνα.

 

Το ογκώδες μυθιστόρημά του ρίχνει μία πολύ αναλυτική ματιά στον κόσμο της φτώχειας, της Ιεράς Εξέτασης, της Εκκλησίας και των Μοναστηριών στη Λίμα, έναν αιώνα σχεδόν μετά την κατάκτηση της χώρας από τους Ισπανούς κονκισταδόρες.

 

«…ο Θεός επιτρέπει στον Διάβολο κάποια πράγματα και άλλα όχι, για να αποκαλύπτεται έτσι η δόξα Του. Διότι δίχως το Κακό ούτε το Καλό θα ήταν κάτι. Και αν οι άνθρωποι δεν γνώριζαν την αμαρτία και το σφάλμα, επίσης δεν θα είχαν τη δυνατότητα να ενεργούν με ορθό τρόπο».

 

«Την ευτυχία δεν την αποκτάει κανείς επειδή έχει πολλά αλλά επειδή περιμένει λίγα. Οι επιθυμίες μας είναι οι καταδίκες μας. Και κρατούν όλη μας τη ζωή».

 

Τα παραπάνω αποσπάσματα του βιβλίου δείχνουν ολοκάθαρα τη φιλοσοφική διάθεση που διατρέχει το βιβλίο, αλλά και το πόσο στενά ήταν συνυφασμένη η φιλοσοφία  της εποχής με τη θρησκεία. Τέτοια φιλοσοφική διάθεση διακατέχει και τους Ιεροεξεταστές της εποχής, οι οποίοι εξαπολύουν το γνωστό κυνήγι των μαγισσών στην επικράτεια της Αντιβασιλείας των Ισπανών. Το ίδιο φαίνεται να πιστεύει τόσο ο Ιεροεξεταστής Γαϊτάν, ένας από τους βασικούς χαρακτήρες του βιβλίου, αλλά και ο πρωταγωνιστής, ο συμπαθητικός Αλόνσο Μοράλες, αστυνόμος στην υπηρεσία του Γαϊτάν. Αποστολή τους είναι, πέρα από την ανεύρεση κάθε λογής αιρετικών «φωνών» και της φοβερής μάγισσας Ρόσα, η οποία προσιδιάζει σε ορισμένους για Αγία και σε ορισμένους για ταίρι του Διαβόλου.

 

Όλα ξεκινούν εν έτει 1623, όταν ανάμεσα στους τοίχους μίας-αρκετά διεφθαρμένης όπως αποδεικνύεται στην πορεία- μονής, έρχεται στον κόσμο ένα μωρό-τέρας με οκτώ μέλη, ένα σώμα και δύο κεφάλια. Και, φυσικά, αυτό που εμείς ερμηνεύουμε ως μία απλή τερατογένεση σήμερα δεν ήταν δυνατόν να περάσει στο απυρόβλητο από τους θρησκόληπτους ανθρώπους της εποχής. Μία τέτοια γέννηση δεν μπορεί παρά να είναι έργο του Εξαποδώ…

 

Μέσα σε αυτόν τον κόσμο, ψάχνει να βρει τη θέση του ο Αλόνσο Μοράλες. Και όχι μόνο τη θέση του, αλλά και την καταγωγή του, τρόπο επιβίωσης, ακόμη και την αγάπη την ίδια. Θα τα καταφέρει άραγε;

 

Ο Ρονκαλιόλο με τη μοναδική του εμπειρία στην απεικόνιση του κόσμου της Λατινικής Αμερικής  προσφέρει στους αναγνώστες του ένα καταιγιστικό ιστορικό θρίλερ που κόβει την ανάσα και κρατά τον αναγνώστη καθηλωμένο κυριολεκτικά ως την τελευταία σελίδα. Λίγα βιβλία αποδίδουν τόσο παραστατικά τον ανατριχιαστικό κόσμο των βασναιστηρίων της Ιεράς Εξέτασης, τον φόβο που διακατείχε τους ανθρώπους να μην συλληφθούν, τις κακουχίες που πέρασαν οι αυτόχθονες Ινδιάνοι εξαιτίας των λευκών, αλλά και τις δυσκολίες επιβίωσης που αντιμετώπιζαν τότε οι άνθρωποι.  Εν κατακλείδι, πρόκειται για ένα έργο σταθμό που αξίζει να διαβάσουμε δίχως να μας τρομάζει το μέγεθός του. Οπωσδήποτε δεν θα πάει χαμένος ο χρόνος ανάγνωσης που θα αφιερώσουμε σε αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Anna Musewald, Τα πράσινα και κίτρινα πιόνια, εκδ.Πηγή

  Τα πιο γνωστά δείγματα από τη λογοτεχνία της φαντασίας-ή λογοτεχνία του φανταστικού σύμφωνα με άλλους- είναι οπωσδήποτε εκείνα του Τόλκιν ...