Ο Ισραηλινός ιστορικός, φιλόσοφος και συγγραφέας Yuval Noah Harari είναι ένας άνθρωπος που δεν χρειάζεται συστάσεις, τουλάχιστον σε όσους ανήκουν στο αναγνωστικό κοινό που διαβάζει τα ιστορικού τύπου πονήματα που εκδίδονται στη χώρα μας κατά τα τελευταία χρόνια. Ο Ισραηλινός συγγραφέας έγινε παγκοσμίως γνωστός-και δικαίως- με τα έργα του «Sapiens, μία σύντομη ιστορία του ανθρώπου» και «Homo Deus, μία σύντομη ιστορία του μέλλοντος». Μέρος του «Sapiens, μία σύντομη ιστορία του ανθρώπου» μάλιστα, έχει διασκευαστεί πολύ επιτυχημένα σε γκράφικ νόβελ.
Με το «Nexus, Μια σύντομη ιστορία των δικτύων πληροφοριών από την εποχή του Λίθου μέχρι την εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης», ο Harari επιχειρεί μία ανασκόπηση σχετικά με τα δίκτυα πληροφοριών σε όλη τη ιστορία του ανθρώπινου γένους. Πώς ακριβώς μας έφερε η ροή των πληροφοριών ανά τους αιώνες εδώ που είμαστε σήμερα; Γιατί δεν έχουμε απαντήσει ακόμη σε ερωτήματα του τύπου ποιοι είμαστε και πού βαδίζουμε; Και γιατί, παρά τα όλα όσα έχουμε καταφέρει, εξακολουθούμε να είμαστε τόσο αυτοκαταστροφικοί ως είδος;
Ο Harari μας εξηγεί στο βιβλίο του ότι δεν συνεπάγεται πάντοτε ότι όλες οι πληροφορίες μεταφέρουν την αλήθεια. Στην εποχή μας σήμερα η παραπληροφόρηση, αλλά και ο λαϊκισμός, οργιάζουν. Τι θα γίνει όμως άραγε στο μέλλον με τη διαχείριση των πληροφοριών από την Τεχνητή Νοημοσύνη; Τι πρέπει να προσέξουμε και πώς πρέπει να διαχειριστούμε τη παντοδυναμία των υπολογιστών, την οποία εμείς ως είδος τους παραχωρήσαμε; Τι θα συμβεί αν, ο μη γένοιτο, οι υπολογιστές καταφέρουν να μας επιβάλλουν τη δική τους μυθολογία;
Η τεχνολογία ήταν εκείνη που επέτρεψε τη δημιουργία μεγάλης κλίμακας δημοκρατιών, αλλά και ολοκληρωτικών καθεστώτων. Ποιο από τα δύο είδη διακυβέρνησης θα ευνοήσει περισσότερο η Τεχνητή Νοημοσύνη άραγε;
Η μνήμη του ανθρώπινου γένους είναι φτιαγμένη έτσι ώστε να συγκρατεί και να κατασκευάζει ιστορίες. Η ανθρωπότητα πέτυχε και εξελίχθηκε χάρη στο γεγονός ότι οι άνθρωποι απέκτησαν την ικανότητα να συνδέουν πολλά άτομα μεταξύ τους χάρη στις πληροφορίες.
Ο συγγραφέας εξηγεί στο βιβλίο του πως ακριβώς συνέδεσαν τους ανθρώπους ανά τους αιώνες οι ίδιες οι ιστορίες που αυτοί κατασκεύασαν, η Μυθολογία, η Βίβλος, η Εκκλησία, τα δίκτυα γραφειοκρατίας, το διαδίκτυο, αλλά και οι αλγόριθμοι, φτάνοντας μέχρι τη σημερινή σύνδεση των ανθρώπων μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης.
«Το βιβλίο υποστηρίζει ότι η εμφάνιση υπολογιστών που είναι ικανοί να επιδιώκουν την υλοποίηση στόχων και να παίρνουν αποφάσεις μόνοι τους αλλάζει θεμελιωδώς τη δομή του πληροφοριακού μας δικτύου». Αυτή είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα του βιβλίου που ο συγγραφέας επιχειρεί να διασαφηνίσει στο αναγνωστικό κοινό του, τολμώντας να προβεί σε κάποιες τολμηρές εικασίες σχετικά με το μέλλον της ανθρωπότητας, μιας ανθρωπότητας που θα καθορίζεται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τους υπολογιστές και την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Εν κατακλείδι πρόκειται για ένα ιστορικού, κοινωνικού, φιλοσοφικού και πολιτικού περιεχομένου πόνημα το οποίο προσφέρει άφθονη τροφή για σκέψη, λύνει απορίες και επεξηγεί πολλά «κενά» ή «παρερμηνευμένα» σημεία της Ιστορίας, όπως, άλλωστε και όλα τα πονήματα του Harari, που όλα τους είναι πονήματα που ερμηνεύουν και δεν εκθέτουν απλά τα γεγονότα.