Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024

Κάτια Μαυρίδη, Το μυστικό του μοναστηριού, εκδ. Μιχάλη Σιδέρη

 


Ένα ιστορικό μυθιστόρημα για τον Ελληνικό Εμφύλιο του 1945-1949  γράφει η Κάτια Μαυρίδη με τίτλο «Το μυστικό του μοναστηριού». Πρόκειται για το πρώτο από μία σειρά μυθιστορημάτων με ανάλογο περιεχόμενο, εμπνευσμένων από την Κατοχή και τον Εμφύλιο Πόλεμο.

Η συγγραφέας πρωτοεμφανίζεται στον λογοτεχνικό στίβο με τη συγγραφή διηγημάτων από παιδί ακόμη, το παρόν πόνημα, όμως, αποτελεί την πρώτη επίσημη συγγραφική της προσπάθεια. Η συγγραφέας έχει πραγματοποιήσει σπουδές στην Ιστορία και την Οικονομία, ενώ σήμερα εργάζεται στον χώρο των οπτικοακουστικών μέσων και της διαφήμισης. Για τη συγγραφή του παρόντος έργου αξίζει να σημειωθεί ότι η συγγραφέας προέβη σε επιτόπια έρευνα στην περιοχή της Κορινθίας, ενώ οπωσδήποτε συμβουλεύτηκε και πληθώρα συγγραμμάτων, αφού το βιβλίο της περιέχει πολλές ιστορικές πληροφορίες.

Η αφήγηση γίνεται υπό τη μορφή αναδρομής στο παρελθόν της Χριστίνας, μιας νεαρής δασκάλας η οποία αναζητά την καταγωγή της. Η αναζήτηση λαμβάνει χώρα με αφορμή μια εκδρομή της Χριστίνας στον Φενεό Κορινθίας και στο Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου που υπάρχει εκεί.

Πίσω στη δεκαετία του 1930, οι πρόγονοι της Χριστίνας, δηλαδή μία άλλη Χριστίνα και ο αγαπημένος της ο Δημήτρης, θα είναι οι πρωταγωνιστές μιας ιστορίας η οποία έχει μεν ως βασικούς ήρωες μυθιστορηματικά πρόσωπα από το χωριό Μάζι της Κορινθίας, θα μπορούσε, όμως, κάλλιστα να έχει συμβεί στ’ αλήθεια… Και πραγματικά η ιστορία του Δημήτρη και της Χριστίνας, του Λάμπρου και της Διαλεκτής, του Γιάννη και των τόσων άλλων ηρώων του βιβλίου, αντικατοπτρίζει τις προσωπικές ιστορίες όλων εκείνων των ανθρώπων που η ζωή τους σαρώθηκε από την ίδια την Ιστορία.

Η Χριστίνα είναι μία φτωχή κοπέλα που μεγαλώνει μαζί με τον Δημήτρη και τον Γιάννη, τα παιδιά του τσιφλικά της περιοχής. Οι ταξικές διαφορές τους δεν είναι φυσικά, μικρές, όμως, ο έρωτας δεν κοιτά τέτοια πράγματα και τα δύο αγόρια θα καταλήξουν να ερωτευτούν την παιδική τους φίλη. Η ίδια η Χριστίνα θα επιλέξει τον Δημήτρη για αγαπημένο της, ο πατέρας του Δημήτρη , όμως, δεν θα είναι σύμφωνος με μία τέτοια ένωση.

Οι δύο νέοι θα αποφασίσουν να είναι μαζί κόντρα στις κοινωνικές συμβάσεις, αλλά ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος, η Κατοχή και ο Εμφύλιος θα ανατρέψουν και πάλι τη ζωή και τις επιλογές των δύο νέων. Πιο συγκεκριμένα, ο πόλεμος και η Αντίσταση θα χωρίσουν τους κατοίκους του χωριού και γενικότερα της ελληνικής υπαίθρου σε δύο στρατόπεδα, στους αντιστασιακούς του ΕΑΜ και στους ταγματασφαλίτες και τους συνεργάτες των κατακτητών. Δεν είναι όμως μονάχα αυτές οι δύο παρατάξεις… Κοντά τους υπάρχουν και οι μετριοπαθείς, οι ουδέτεροι, αυτοί που δεν θέλουν να συνταχθούν με κανένα από τα δύο στρατόπεδα. Καμία από τις δύο παρατάξεις, όμως, δεν θα ανεχθεί ουδέτερους σε αυτή την τόσο ολέθρια εμφύλια διαμάχη.

Η Μαυρίδη απεικονίζει έξοχα τις συγκρούσεις και την αδελφοκτόνα σύρραξη του Εμφυλίου στην ορεινή Πελοπόννησο, αλλά και την καθημερινή ζωή και τις δυσκολίες και τη φτώχεια  της ζωής των απλών ανθρώπων στην ύπαιθρο στα μέσα του  εικοστού αιώνα.

Το βιβλίο διατηρεί γρήγορο ρυθμό, ενώ αναφέρεται στις βιαιοπραγίες που διέπραξαν και οι δύο παρατάξεις κατά τον Εμφύλιο, τηρώντας αμερόληπτη στάση. Αποδεικνύεται επομένως, ότι ο φανατισμός και των δύο παρατάξεων υπήρξε καταστροφικός για τη χώρα μας σε μία εποχή που η ενότητα του λαού ήταν κάτι περισσότερο από απαραίτητη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Herman Hesse, Γερτρούδη, εκδ. Διόπτρα

  Μπορεί το πιο διάσημο έργο του Έσσε να μην είναι η «Γερτρούδη»,- για κάποιους είναι ο «Σιντάρτα» για κάποιους άλλους «Ο λύκος της στέπας κ...