Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019

Jostein Gaarder, Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ, εκδόσεις Λιβάνη, Αθήνα, 1994, μετάφραση Μαρία Αγγελίδου, σελίδες 611

Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχουν εκδοθεί πολλά βιβλία, τόσο Ελλήνων, όσο και ξένων συγγραφέων, που αποπειρώνται να προσφέρουν μια πιο ανάλαφρη και εκλαϊκευμένη εικόνα του απαιτητικού και συχνά δυσνόητου αντικειμένου της φιλοσοφίας. Αλήθεια όμως είναι επίσης πως ο Νορβηγός συγγραφέας Jostein Gaarder ήταν, αν όχι ο πρώτος, τουλάχιστον ένας από τους πρώτους που είχαν συλλάβει αυτή την καταπληκτική ιδέα, ήδη πριν από την έλευση του 21ου αιώνα. Ομολογώ πως το βιβλίο αυτό το είχα διαβάσει πριν τελειώσω το σχολείο και το ξαναδιάβασα πρόσφατα. Είναι, βλέπετε, από τα βιβλία που διαβάζονται πάνω από μία φορά. Το μέγεθος του βιβλίου πιστεύω ειλικρινά πως είναι κάτι που δεν πρέπει να αποθαρρύνει κανέναν υποψήφιο αναγνώστη ο οποίος επιθυμεί να επιχειρήσει είτε μια πρώτη γνωριμία με το αντικείμενο, είτε μια επανάληψη όσων ήδη γνωρίζει. Διότι ο κόσμος της Σοφίας είναι μεν ο κόσμος της φιλο-σοφίας είναι όμως και ο κόσμος της μικρής Σοφίας, της πρωταγωνίστριας!
Η μικρή Σοφία αρχίζει ξαφνικά να βρίσκει μυστηριώδεις επιστολές στο γραμματοκιβώτιό της από έναν άγνωστο αποστολέα ο οποίος έχει βάλει στόχο της ζωής του να τη μυήσει στα μυστικά και την ιστορία της φιλοσοφίας. Το βιβλίο είναι δομημένο σε κεφάλαια που αντιστοιχούν σε έναν μεγάλο φιλόσοφο, σε κάποια εποχή, ή σε ένα συγκεκριμένο φιλοσοφικό ρεύμα. Με δομή μυθιστορήματος, με ένα μυστήριο που κρατά τον αναγνώστη σε αγωνία ως το τέλος και με πολλούς ολοζώντανους και γλαφυρούς διαλόγους ο αναγνώστης πραγματοποιεί έναν απολαυστικό περίπατο στα μονοπάτια της φιλοσοφίας ανά τους αιώνες και, αναμφισβήτητα, όταν θα κλείσει το βιβλίο, θα είναι και ο ίδιος πολύ καλύτερος γνώστης του θέματος.
ΤΟ ΔΥΝΑΤΟ ΤΟΥ ΣΗΜΕΙΟ: αναμφίβολα ο ανάλαφρος τρόπος παρουσίασης ενός δύσκολου θέματος για τους περισσότερους αναγνώστες.
ΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ: μα φυσικά όσοι λατρεύουν τη φιλοσοφία, αλλά και όσοι θέλουν να αποκτήσουν μια πιο εμπεριστατωμένη γνώση του θέματος αλλά διστάζουν να διαβάσουν τα πιο, ας πούμε "δύσκολα", φιλοσοφικά έργα των ίδιων των μεγάλων φιλοσόφων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Beth o’ Leary, Η ανταλλαγή, εκδ. Μεταίχμιο

  Αναντίρρητα, δεν είναι όλα τα feelgood μυθιστορήματα ωραία, ούτε και καλογραμμένα. "Η ανταλλαγή" όμως διαθέτει αυτά τα χαρακτηρι...