Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019

W.A.Mozart, Kegelstatt Trio k.498 σε μι ύφεση μείζονα για κλαρινέτο, βιόλα και πιάνο


Το αριστουργηματικό αυτό έργο αυτό γράφτηκε το 1786 και είναι ένα από τα πιο γνωστά trio του χαρισματικού Αυστριακού συνθέτη Wolfgang Amadeus Mozart(1756-1791) για κλαρινέτο, βιόλα και πιάνο. Η ονομασία Kegelstatt δεν δόθηκε από τον ίδιο τον Μότσαρτ, αλλά εμφανίζεται πρώτη φορά το 1862 σε έναν θεματικό κατάλογο των έργων του συνθέτη από τον Ludwig von Köchels. Η γερμανική αυτή λέξη σημαίνει “ο χώρος όπου παίζεται το skittle”, ένα παιχνίδι δηλαδή με ξύλινες κορύνες, το οποίο έμοιαζε με το σημερινό μπόουλινγκ. Αξίζει να σημειωθεί ότι και άλλα έργα που είχαν γραφτεί στο παρελθόν από τον Mozart είχαν τίτλο σχετικό με αυτό το παιχνίδι. Το trio αυτό το αφιέρωσε ο συνθέτης στην μαθήτριά του Franziska von Jacquin, κόρη γνωστού επιστήμονα, στο σπίτι του οποίου εκτελέστηκε για πρώτη φορά το κομμάτι με τον ίδιο τον συνθέτη στη βιόλα, τον Anton Stadler στο κλαρινέτο και τη Franziska στο πιάνο.


Το έργο εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1788. Το πρώτο μέρος Andante (αργά) σε ρυθμό 6/8 ξεφεύγει από την κλασική φόρμα που θέλει το πρώτο μέρος να είναι Allegro (γρήγορα) και είναι εύκολα αναγνωρίσιμο από το τόσο χαρακτηριστικό γκρουπέτο (την αρχική τρίλια) που ακούγεται σε όλη τη διάρκεια του έργου. Το δεύτερο μέρος Menuetto (χορός) σε ρυθμό 3/4 εντατικοποιεί τον διάλογο μεταξύ των οργάνων, ακριβώς όπως γίνεται στα κονσέρτα και αναπτύσσεται αντιστικτικά από τον συνθέτη καταλήγοντας στο ίδιο λαμπρό θέμα της αρχής. Το τρίτο μέρος είναι σε φόρμα Rondo με την ένδειξη Alegretto (γρηγορούτσικα) σε μέτρο 4/4 που παίζεται όμως σαν 2/2(alla breve). Αρχίζει με το θέμα του κλαρινέτου, μια τραγουδιστή μελωδία που στη συνέχεια παραλλάσσεται από το πιάνο. Στη συνέχεια, το τρίτο θέμα αναπτύσσεται σε ελάσσονα τρόπο πριν καταλήξει ξανά στον μείζονα. Τελειώνει δυναμικά με μία οπερατική κόντα. πρόκειται αναμφισβήτητα για ένα από τα ωραιότερα έργα του πασίγνωστου συνθέτη, αλλά και για ένα από τα ομορφότερα trio που έχουν γραφτεί στην ιστορία της δυτικής μουσικής.
Η παρούσα εκτέλεση θεωρώ ότι είναι από τις καλύτερες που είναι διαθέσιμες αυτή τη στιγμή στο u-tube. Εκτελεστές: Vadim Lando(κλαρινέτο), Yana Daryan (βιόλα)Lusine Hakobyan (πιάνο).
Πηγή: Wikipedia,Kegelstatt trio 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Beth o’ Leary, Η ανταλλαγή, εκδ. Μεταίχμιο

  Αναντίρρητα, δεν είναι όλα τα feelgood μυθιστορήματα ωραία, ούτε και καλογραμμένα. "Η ανταλλαγή" όμως διαθέτει αυτά τα χαρακτηρι...