Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019

Κατερίνα Καριζώνη, Το λυκόφως του Αιγαίου, εκδ. Καστανιώτη, σελ. 282

Αιγαίο, τουρκοκρατία, πειρατές, 17ος αιώνας...
   Εποχές μακρινές τις οποίες έχουμε συνήθως συνυφασμένες στη μνήμη μας με το πέπλο της τουρκοκρατίας που σκέπαζε βαρύ τα πάντα στον ελλαδικό χώρο μετά την Άλωση του 1453.
Κι όμως, το βιβλίο της Κατερίνας Καριζώνη, αυτής της τόσο έμπειρης Κυρίας της ελληνικής λογοτεχνίας και της ποίησης, αποδεικνύει ότι η παραπάνω ρήση δεν αληθεύει επακριβώς.
   Αντιθέτως, το Αιγαίο τον 17ο αιώνα ήταν ένας τόπος σε αναβρασμό, ένας τόπος όπου κουρσάροι κάθε φυλής, Ρωμιοί, Φράγκοι και μουσουλμάνοι αλώνιζαν και όργωναν κατά βούληση, λεηλατώντας ανηλεώς καράβια, νησιά και παραθαλάσσιες περιοχές, συνάπτοντας συμφωνίες που δεν είχαν κανένα ενδοιασμό να καταπατήσουν και ιδρύοντας, κάποτε, ευκαιριακά βασίλεια, κοιτίδες ελευθερίας και ανεξαρτησίας ενάντια στην οθωμανική τυραννίδα.
Η Καριζώνη σταχυολογεί και μας προσφέρει στο πιάτο τις πιο ενδιαφέρουσες από αυτές τις στιγμές από τις ταραχώδεις ζωές των πειρατών, των συντρόφων, των αντιπάλων και των οικογενειών τους, συνυφαίνοντάς τις σε έναν μαγευτικό όσο και ατμοσφαιρικό ιστό μυθοπλασίας. Ο Ούγκω ντε Κρεβαλιέ, ο Ιωάννης Κάψης, ο Μιχελής Μανιάτης, οι αδελφοί Τεμερικούρ και πολλοί άλλοι διαβόητοι κουρσάροι αποτελούν τους βασικούς ήρωες του βιβλίου που μας ξεναγούν στο μυστηριακό κόσμο του Αιγαίου, τότε που Φράγκοι, Βενετοί, Οθωμανοί και Έλληνες αγωνίζονταν να επιβάλλουν την κυριαρχία τους στα νησιά του μέσα από ένα πεδίο διαρκούς σύγκρουσης των θρησκειών και των εμπορικών συμφερόντων. Από το Μάνη, μέχρι τη Μήλο, τη Μυτιλήνη, την Ικαρία και πολλά άλλα μέρη, η συγγραφέας μας προσφέρει μια πρωτότυπη περιήγηση, ένα ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο του Αιγαίου και των δοξασιών του τον 17ο αιώνα, μέσα από το πρίσμα του μαγικού ρεαλισμού, που υπόσχεται να μας καθηλώσει.
ΤΟ ΔΥΝΑΤΟ ΤΟΥ ΣΗΜΕΙΟ: οι γλαφυρές, σχεδόν ποιητικές, περιγραφές, οι γρήγορες εναλλαγές τόπων και προσώπων, αλλά και η πρωτοτυπία του θέματος.
ΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ: οι λάτρεις των πειρατικών ιστοριών και όσοι αγνοούν την ιστορία του ελλαδικού χώρου, και ιδίως των νησιών, κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Beth o’ Leary, Η ανταλλαγή, εκδ. Μεταίχμιο

  Αναντίρρητα, δεν είναι όλα τα feelgood μυθιστορήματα ωραία, ούτε και καλογραμμένα. "Η ανταλλαγή" όμως διαθέτει αυτά τα χαρακτηρι...