Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019

Ο Μάο τσε Τουνγκ και το Μεγάλο άλμα προς τα μπρος

Ο μεγαλύτερος δολοφόνος του 20ου αιώνα δεν ήταν ούτε ο Χίτλερ, ούτε ο Στάλιν, αλλά ο ηγέτης της κομμουνιστικής Κίνας Μάο τσε Τουνγκ (1893-1976).
Όταν μετά το 1958 κήρυξε την έναρξη του προγράμματος "Μεγάλο Άλμα" προς τα μπρος σέρνοντας τη χώρα του σε ένα πυρετό παραγωγής χάλυβα, σίγουρα κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει το κόστος σε ανθρώπινες ζωές που θα είχε αυτή του η απόφαση. Έτσι, οι αγρότες έπρεπε να εγκαταλείψουν κάθε άλλη δραστηριότητα και να στραφούν στην παραγωγή χάλυβα, προκειμένου η Κίνα να ξεπεράσει την παραγωγή της Βρετανίας μέσα σε 15 μόλις χρόνια. Κατά συνέπεια, άλλα φυτά φυτεύτηκαν στους ορυζώνες, λίμνες επιχωματώθηκαν και η μεθοδική γεωργία εγκαταλείφθηκε. Το αποτέλεσμα όλων αυτών των μέτρων ήταν μέσα σε μία τριετία να ξεσπάσει λιμός με θύματα από 20 ως 40 εκατομμύρια Κινέζους. Η κινεζική κυβέρνηση αρνούνταν να δεχτεί τα λάθη της μέχρι και τον θάνατο του ηγέτη. Το 1961 εγκαταλείφθηκε το εγχείρημα και διατάχθηκε η επιστροφή των αγροτών σε ό,τι είχε απομείνει από τα αγροκτήματά τους. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι σήμερα η Κίνα είναι μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς χάλυβα, όπως ήθελε ο φονικός ηγέτης Μάο.
 ΠΗΓΗ: Stephen Weir, Οι χειρότερες αποφάσεις της ιστορίας, εκδ, Κλειδάριθμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Beth o’ Leary, Η ανταλλαγή, εκδ. Μεταίχμιο

  Αναντίρρητα, δεν είναι όλα τα feelgood μυθιστορήματα ωραία, ούτε και καλογραμμένα. "Η ανταλλαγή" όμως διαθέτει αυτά τα χαρακτηρι...