Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

Μαρία Ευθυμίου, Μόνο λίγα χιλιόμετρα, Ιστορίες για την ιστορία,εκδ. Πατάκη,2017,σελ.283

Ένα βιβλίο για την ίδια την ιστορία που υπόσχεται να μας ταξιδέψει μόνο λίγα χιλιόμετρα, όπως μας λέει και ο τίτλος του, στην παγκόσμια και την ελληνική ιστορία ανά τους αιώνες.
Η Μαρία Ευθυμίου, γνωστή διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει συγγράψει τρία βιβλία ιστορίας, πολλά άρθρα  και μετράει χιλιάδες ώρες διδασκαλίας, εθελοντικής και μη.
Με το βιβλίο αυτό υπόσχεται να βολτάρει τους αναγνώστες στα ιστορικά μονοπάτια ανά τους αιώνες με τρόπο απλό και κατανοητό, ακόμη και για εκείνους που δεν έχουν καμία επαφή με την Ιστορία ήδη από τα σχολικά τους χρόνια.
Το βιβλίο ακολουθεί μορφή συνέντευξης στον δημοφιλή δημοσιογράφο Μάκη Προβατά. Οι δυο τους ξεκινούν μία περιήγηση εφ' όλης της ύλης από την αρχαιότητα έως τη σημερινή εποχή.

Το βιβλίο ξεκινά με την παράθεση κάποιων βιογραφικών εμπειριών της συγγραφέως, προκειμένου αυτή να γνωστοποιήσει στους αναγνώστες τις οικογενειακές της καταβολές της, αλλά και τις επιρροές που δέχτηκε ώστε να γίνει η ίδια ιστορικός και διδάκτωρ.
Ακολουθεί μία ενδιαφέρουσα συζήτηση για την ίδια την Ιστορία, τη φύση και τον τρόπο που αυτή πρέπει να διδάσκεται και, κατόπιν, αρχίζει η περιήγηση στον καθεαυτό ιστορικό χρόνο. Αρχαιότητα, Μεσαίωνας, Νέοι Χρόνοι και ιδιαίτερο κεφάλαιο με αναφορά στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και την Ελλάδα. Ο Μάκης Προβατάς με καίριες ερωτήσεις, οι οποίες ενίοτε συνδυάζουν τη σημερινή πολιτική επικαιρότητα με την ιστορία, ωθεί τη συγγραφέα να αναπτύξει θέματα κοινού ενδιαφέροντος με συντομία και χωρίς να πλατειάσει ούτε στο ελάχιστο. Ταυτόχρονα μας εξηγεί, με ιστορικούς όρους, γιατί ο κόσμος και η χώρα μας σήμερα είναι έτσι όπως είναι. Διότι, σύμφωνα με τη συγγραφέα, η Ιστορία μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε καλύτερα το παρόν, αλλά και να μας κάνει καλύτερους ανθρώπους. Γιατί, όπως λέει η ίδια, ο μεγάλο ταξίδι είναι το εσωτερικό, η δική μας ενδοσκόπηση. Και σ' αυτή μας βοηθά η ίδια η ιστορία.
ΤΟ ΔΥΝΑΤΟ ΤΟΥ ΣΗΜΕΙΟ: η μορφή του σε τύπο συνέντευξης, που προσδίδει αμεσότητα και η ποικιλία των θέματων που θίγονται. Οπωσδήποτε στα συν του ε΄συγκαταλέγεται η μεγάλη διδακτική εμπειρία της συγγραφέως που επιλέγει με άνεση σε τι οφείλει να δώσει βάση και τι πρέπει να αφήσει απέξω προκειμένου να μην κουάσει τους μη ειδήμονες αναγνώστες.
ΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ: οι ιστορικοί για να έρθουν σε επαφή με κάποιες ενδιαφέρουσες απόψεις για ποικίλα ιστορικά θέματα, τα οποία ενδεχομένως δεν γνώριζαν και οι μη ιστορικοί για να μάθουν για διάφορα ιστορικά θέματα μέσα από μία ευχάριστη συζήτηση, η οποία δίνεται με τρόπο τόσο άμεσο, σαν να απευθύνεται προσωπικά στον καθένα από τους αναγνώστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Γιάννης Λαγουδάκης, Ένας φιλήσυχος άνδρας, Μια ιστορία από το ’22, εκδ. Βακχικόν

    Η ιστορία μιας οικογένειας από το 1922               Τα περισσότερα μυθιστορήματα που έχουν γραφτεί για τη Μικρασιατική Κατασ...