Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

Ίβο Άντριτς, Το γεφύρι του Δρίνου, εκδ. Καστανιώτης, 1997, μεταφρ. Χ. Γκούβης, σελ.492

Ο νομπελίστας Βόσνιος συγγραφέας Ίβο Άντριτς μας αφηγείται μία πρωτότυπη ιστορία από τη σκοπιά ενός εντελώς ασυνήθιστου πρωταγωνιστή: αυτή του γεφυριού στον ποταμό Δρίνο που βρίσκεται στην πόλη Βίσιεγκραντ της Βοσνίας. Η αφήγηση διατρέχει τέσσερις αιώνες ιστορίας, από τα τέλη του 16ου αιώνα και την περίοδο της οθωμανικής κατοχής των Βαλκανίων, ως και τον 20ο, την απελευθέρωση και τα σπέρματα του εμφυλίου της Γιουγκοσλαβίας. Οι πρωταγωνιστές αλλάζουν όλοι με το πέρασμα των αιώνων, εκτός από έναν: το γεφύρι, που παραμένει, από το έτος της κατασκευής του, βασικός παρατηρητής και πρωταγωνιστής όλων όσων συμβαίνουν στα Βαλκάνια: από την εποχή που η Οθωμανική Αυτοκρατορία είναι ακόμη πολύ ισχυρή, αρχίζει όμως να δείχνει τα πρώτα αναπόφευκτα σημάδια παρακμής. Τότε ήταν που κατασκευάστηκε και το περίφημο αυτό γεφύρι με εντολή του πανίσχυρου Μεγάλου Βεζίρη Μεχμέτ Σοκολολού Πασά, βόσνιου στην καταγωγή και Οθωμανού πλέον αξιωματούχου που έγινε ό,τι έγινε εξ' αιτίας της πρακτικής του παιδομαζώματος. Μαζί με την κατασκευή του γεφυριού παρακολουθούμε και το χάνι που έχτισε ο Μέγας Βεζίρης και το οποίο θα παρακμάσει μετά τον θάνατό του.

Το γεφύρι όμως δεν θα αφεθεί στην παρακμή...  Αντιθέτως θα συνεχίσει να είναι το επίκεντρο της ζωής των κατοίκων αλλά και ο μάρτυρας για τα ιστορικά γεγονότα των αιώνων που θα ακολουθήσουν, όπως του πολέμου μεταξύ Τούρκων και Αυστριακών τον 19ο αιώνα, το κίνημα των Νεοτούρκων, τη γένεση του έθνους- κράτους και την έκρηξη του Α΄ Παγκσμίου Πολέμου.
ΤΟ ΔΥΝΑΤΟ ΤΟΥ ΣΗΜΕΙΟ: πέρα από τον πρωτότυπο πρωταγωνιστή,- δηλαδή το γεφύρι- το βιβλίο αξίζει να διαβαστεί διότι προσφέρει την οπτική της τουρκικής κατοχής όχι στην Ελλάδα, αλλά σε ένα άλλο κράτος και συγκεκριμένα στη Βοσνία. Έτσι οι αναγνώστες θα συνειδητοποιήσουν την κοινή ιστορία της χώρας μας με τους βαλκανικούς λαούς και τις κοινές εμπειρίες που μοιραζόμαστε όλοι.
ΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ: απευθύνεται τόσο σε λάτρεις της λογοτεχνίας, όσο και της ιστορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Beth o’ Leary, Η ανταλλαγή, εκδ. Μεταίχμιο

  Αναντίρρητα, δεν είναι όλα τα feelgood μυθιστορήματα ωραία, ούτε και καλογραμμένα. "Η ανταλλαγή" όμως διαθέτει αυτά τα χαρακτηρι...