Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

Ο γλωσσολογικός χάρτης της Ευρώπης


  

Οι γλώσσες της Ευρώπης ανήκουν στη μεγάλη ιδνοευρωπαϊκή οικογένεια, εκτός από τέσσερις μόνο: την εσθονική, την ουγγρική και τη φιλανδική, η οποίες ανήκουν, όμως, στην ίδια οικογένεια, και τη βασκική την παλαιότερη γλώσσα της Ευρώπης η οποία ανάγεται, μαζί με τις άλλες τρεις, στην εποχή πριν από την έλευση των Ινδοευρωπαίων στην Ευρώπη. Οι γλώσσες αυτές, επομένως, δεν μπορούν να ανάγουν την καταγωγή στους σε μία κοινή πρωτογλώσσα, η οποία περιλαμβάνει και την ινδική στην ίδια οικογένεια με τις ευρωπαϊκές.

Ακολούθως, από τις ινδοευρωπαϊκές γλώσσες της Ευρώπης υπάρχει η οικογένεια της ελληνικής και της αλβανικής γλώσσας, οι οποίες δεν συγγενεύουν με καμία άλλη γλώσσα εντός Ευρώπης.

Ακολουθούν οι εξής επιμέρους ομάδες:

-η κελτική οικογένεια, η οποία περιλαμβάνει γλώσσες όπως τα γαελικά Σκοτίας και  Ουαλίας, τα ιρλανδικά, τα βρετονικά, τα κορνουαλικά, τα ιβηρικά και άλλες τέτοιες γλώσσες οι οποίες δεν ομιλούνται από μεγάλο μέρος του πληθυσμού σήμερα και υποχώρησαν μετά την επικράτηση των Ρωμαίων.

-η ρωμανική οικογένεια, η οποία περιλαμβάνει γλώσσες που έχουν κοινή ρίζα στα λατινικά που διέδωσαν οι Ρωμαίοι. Τέτοιες είναι τα ρουμανικά, τα γαλλικά, τα ισπανικά, τα πορτογαλικά κ.α. μικρότερης εμβέλειας γλώσσες.

-η γερμανική οικογέ

νεια, η οποία δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση της γλώσσας των Ρωμαίων μαζί με εκείνης των Γερμανικών λαών, οι οποίοι εισέβαλαν κατά τους πρώτους μεταχριστανικούς αιώνες στα εδάφη της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Τέτοιες είναι τα αγγλικά, τα γεμρανικά, οι σκανδιναβικές γλώσσες, τα ολλανδικά, τα φρισκά, τα λουξεμβουργιανά κ.α. Στις περιοχές που εποίκησαν τελικά οι Γερμανικοί λαοί, όπως τη Σκανδιναβία, την Κεντρική Ευρώπη και τη Μεγάλη Βρετανία, οι προηγούμενες κελτικές γλώσσες και η λατινική υποχώρησαν, χάριν της γερμανικής, η οποία όμως δέχτηκε κι αυτή με τη σειρά της τις κελτικές και ρωμαϊκές επιρροές.

-η σλαβική και βαλτική οικογένεια: περιλαμβάνει τις γλώσσες της Ανατολικής κυρίως Ευρώπης όπου εποίκησαν σλαβικά φύλα, όπως τη ρωσική, τη βουλγαρική, την ουκρανική, τη λιθουανική, τη λετονική, την τσέχικη, την κροατική, τη σλοβενική, τη σερβική γλώσσα κ.α.

ΠΗΓΗ: Henriette Walter, Οι περιπέτειες των γλωσσών της Δύσης. εκδ. Ενάλιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Beth o’ Leary, Η ανταλλαγή, εκδ. Μεταίχμιο

  Αναντίρρητα, δεν είναι όλα τα feelgood μυθιστορήματα ωραία, ούτε και καλογραμμένα. "Η ανταλλαγή" όμως διαθέτει αυτά τα χαρακτηρι...